Muistatko vielä tämän lapsuutesi hittilelun? Katosi markkinoilta hyvästä syystä

Moni ysärilapsi muistaa suorastaan taianomaiset Sky Dancers -lelut, jotka pyörivät lentäessään. Lelut tuomittiin lopulta liian vaarallisiksi, ja ne vedettiin markkinoilta.

1990-luvulla kasvaneet muistanevat Sky Dancers -lelut, jotka osasivat lentää. Keijua tai ballerinaa muistuttavat lelut seisoivat korokkeella ja kohosivat narusta kiskaisemalla vaahtomuovisiipiensä avulla lentoon. Tv-mainoksessa ihasteltiin niiden kauneutta ja herkkyyttä.

Sky Dancersit tosin myös pyörivät lentäessään, mikä johti lukuisiin mustelmiin ja erilaisiin vammoihin.

Tv-ohjelmassa lentämistä käytettiin taisteluissa

Galoob-yhtiö valmisti ja myi Sky Dancerseja jo vuonna 1994. Lelut olivat huippusuosittuja, ja niille alkoikin syntyä oheistuotteita: leluja myytiin erikokoisina ja - mallisina, minkä lisäksi lentävät olennot esiintyivät myös peleissä ja kirjoissa. Pojille suunniteltiin huuman siivittämänä samantapainen lelusarja, Dragon Flyz.

Myös Sky Dancersien nimeä kantava tv-ohjelma lanseerattiin vuonna 1996. Ohjelmassa leijuvat hahmot eivät suinkaan olleet eteerisen hillittyjä, vaan käyttivät erilaisia kykyjään – kyllä – taistellessaan arkkivihollisiaan vastaan. 

Moni lapsi toki ymmärsi lelujen taistelumahdollisuudet sarjaa näkemättäkin. Useita leluja omistanut Asya Pena kertoi Mashablelle taistelleensa leluilla siskonsa kanssa; Asyan mukaan kerrossängystä laukaistuna lelu oli "hyvin tehokas" taisteluase.

Tältä Sky Dancersit näyttivät! Videolla huomautetaan, että lelu aiheutti monenlaisia vammoja. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

8,9 miljoonaa lelua vedettiin markkinoilta

Sky Dancerseista kertovaa ohjelmaa tehtiin vain yksi tuotantokausi. Lentelevät lelut kuitenkin olivat taistelukyvyiltään selkeästi liiankin tehokkaita, ja ne vedettiin lopulta pois markkinoilta.

Vuoden 2000 tiedotteen mukaan lelut olivat aiheuttaneet vammoja ainakin 150 ihmiselle; joukossa oli silmävammoja, halkeilleita hampaita, lievä aivotärähdys ja jopa murtunut kylkiluu ja väliaikainen sokeutuminen. Osa vammoista täytyi tikata.

Vammojen vuoksi 8,9 miljoonaa lelua vedettiin markkinoilta. Takaisinvedoista uutisoi esimerkiksi CNN.

"Taivastanssijat" tekivät paluun 2000-luvun alussa. Niiden ulkoasua oli uudistettu. Leluja on ollut myynnissä myös 2010-luvulla, mutta vanha huuma ei enää purrut samalla tavalla.

Katso myös: Pahkasika, Noidan käsikirja, Myrkky, Suomen MAD – mitä näistä sinä luit?

Pahkasika, Noidan käsikirja, Myrkky, Suomen MAD – mitä näistä sinä luit? 4:01

Lue myös:

    Uusimmat