Muistatko tamperelaisia vihastuttaneen löyhkäävän lumikasan? Tältä siellä näyttää nyt: "Rukouksemme kuultiin"

”Aarikkalan Alpit” on lempinimensä vastakohta: Löyhkäävän ja ruman lumiläjän tilanne kuitenkin parantunut Tampereella 4:18
Katso videolta Aarikkalan lumenkaatopaikan tämänhetkinen tilanne.

Tampereella Vuohenojan kaupunginosassa sijaitsee paikka, jota lähialueen asukkaat kutsuvat "Aarikkalan Alpeiksi".

Lempinimi antaa kuulijalle ehkä jylhän ja komean mielikuvan, mutta todellisuus on jotain muuta. Kyseessä on nimittäin Aarikkalan lumenkaatopaikka, jonne kaduille satanutta lunta on kipattu tämänkin talven aikana tuhansia rekkakuormia.

Aarikkalan lumenkaatopaikka on ollut toiminnassa reilut kymmenen vuotta. Lähialueen asukkaita valtavat lumikasat ovat närkästyttäneet, sillä alueelta kerrotaan levinneen epämiellyttävää löyhkää. Lumikasat hohkaavat tonteille kylmää ilmaa pitkälle kesään asti. Roskalla ja sepelillä höystetyn lumivuorijonon aiheuttama esteettinen haitta on kiistaton.    

Alueen tilanne parantunut: "Olen turtunut siihen" 

Aarikkalan lumenkaatopaikka oli muutamia vuosia sitten otsikoissa, kun paikalliset asukkaat nostivat äläkän lumirallista ja lumikasojen aiheuttamista haitoista.

Lunta on kipattu alueelle edelleenkin suuret määrät, mutta nyt MTV:n haastattelemat asukkaat kertovat tilanteen parantuneen ja kaupungin kuulleen heidän valituksensa. 

Alueella on nykyään tarkasti määritetyt aukioloajat. Paikalle tuotavan lumen määrää on pyritty pitämään aisoissa ja alueen yhdelle reunalle on istutettu puita viherkaistaleeksi.

Aarikkalan lumivuoren läheisyydessä asuva Kari Hissa toteaa MTV Uutisille, että hänen mielestään tilanne on nyt parempi kuin takavuosina, jolloin alueelle ajettiin lunta ympäri vuorokauden ja melu ja pauke oli kovaa keskellä yötäkin:

– Aiemmin lunta ajettiin vaikka minkälaisella kalustolla. Lunta kaadettaessa autojen lavat paukkuivat kuin paalutustyömaalla. Öisin siihen sitten heräsimme.  Soitin tuolloin asiasta poliisillekin ja he sanoivat lähettävänsä partion paikalle. Siihen se pauke sitten loppuikin, Hissa muistelee.

Hissan mukaan nyt tilanne on parempi, joskaan ei täydellinen.

– Nyt liikenne ei ole ympärivuorokautista. Esteettinen haitta tässä on edelleen, mutta kai siihen on turtunut.  

Messukylän omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Vähämaa on samoilla linjoilla Hissan kanssa. 

Vähämaa kuvailee alueen asukkaiden tyytymättömyyden heränneen, kun varjoisassa rinteessä alkoi kesällä hirveä löyhkä ja lumikasat hohkasivat kylmää ilmaa ympärilleen. Omakotiyhdistys vetosi tuolloin kaupunkiin tilanteen parantamiseksi.

– Rukouksemme kuultiin ja kaupunki hoiti tonttinsa, Vähämaa toteaa.

Vähämaa uskoo, että tilanteen parantumisesta huolimatta laaja lumikasat varmasti ärsyttävät edelleen lähialueen asukkaita.

Tampereen kaupunki: Aluetta pyritty parantamaan

Tampereen kaupungin rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen kertoo, että Aarikkalan lumenkaatopaikkaa on pyritty parantamaan asukkaiden valitettua siitä. Hänen mukaansa muun muassa melusuojausta on pyritty parantamaan alueella. 

Hän kertoo ymmärtävänsä hyvin asukkaiden kannan. Tietäväinen pitää hyvänä, että tilanne alueella on parantunut siedettäväksi asukkaiden kannalta. 

Tampereen kaupungin hankeinsinööri Matti Pokkinen toteaa myös ymmärtävänsä alueen aiheuttamat haitat, mutta parempaa paikkaa ei ole löytynyt riitävän läheltä keskustaa. Lumen kuljettamiselle tulee lisää hintaa, mitä kauemmaksi sitä joudutaan viemään.

Pokkinen kertoo, että Aarikkalan Alpeilla on tällä hetkellä korkeutta viitisentoista metriä lumimäärän tiivistyttyä kasaan. Pokkisen mukaan Aarikkalaan saisi lupien mukaan tuoda selvästi enemmänkin lunta, mutta aluetta ei ole täytetty äärimmilleen, sillä kaupungin muilla vastaanottopaikoilla oli tilaa.

– Ympäristöluvan mukaan lunta saadaan ottaa 10 000 kuormaa. Tänä vuonna tuotiin vähän vajaa 7000 kuorma-autokuormaa, joka vastaa reilua sataatuhatta kuutiota.

Pokkinen kertoo, että lumitilanne ei muodostunut poikkeukselliseksi, vaikka talveen mahtui hyvin luminenkin jakso.

Lue myös:

    Uusimmat