Mainos

Tamperelaiset Timo ja Sirkka vahtivat naapuriin nousevaa jättimäistä ja haisevaa lumikasaa kauhunsekaisin tuntein: "Kasa kasvaa taas huimaa vauhtia, kun täällä sataa lunta niin pirusti"

0:20
Katso oheiselta videolta, miltä ruma, hiekan peittämä lumikasa näytti viime heinäkuussa!

Tamperelaiset Timo Kauranen ja Sirkka Lintula asuvat Aarikkalan lumenvastaanottopaikan vieressä. Jättimäinen lumikasa nousee paikalleen kevään kuluessa ja muuttuu valkoisesta ruskeaksi ja törkyiseksi. Kesällä asuinaluella kärsitään vilusta ja pahasta hajusta.

Helmikuisena talvipäivänä näkymä Timo Kaurasen ja Sirkka Lintulan keittiön ikkunasta on idyllinen. Ulkona sataa lunta, ja omakotitalon piha on peittynyt valkoiseen vaippaan. Kun kevät etenee, maisema muuttuu.

Pariskunta asuu Tampereen Messukylässä lumenvastaanottopaikan vieressä. Lumen kasaaminen alueelle alkoi vasta muutama viikko sitten, eikä kasasta vielä ole pariskunnalle haittaa. Kohta tilanne on kuitenkin toinen.

– Lumikasa kasvaa nyt taas huimaa vauhtia, kun täällä sataa lunta niin pirusti, Kauranen kertoo.

Kun lunta tulee lisää, kasa kasvaa niin korkeaksi, että se estää näköyhteyden vastapäätä oleviin kerrostaloihin.

– Ennen kun ollaan huhtikuussa, kasa on taas yhtä iso kuin viime vuonna, Kauranen ennustaa.

Viime vuoden kasa ei ehtinyt sulaa

Maisemanpilaajasta on muutakin harmia. Kasassa on paljon roskaa ja hiekkaa, minkä vuoksi se muuttuu kevään aikana ruskeaksi. Pariskunnan mukaan kasasta leijuu heidän pihaansa myös epämiellyttäviä hajuja. 

Timo Kauranen kertoo MTV Uutisille, että viime vuonna lunta oli niin paljon, että kasa ei ehtinyt kokonaan sulaa ennen kuin siihen alettiin kipata uutta lunta.

– Syyskuussa se alkoi olla aika lailla sulanut, mutta oli siinä vanhaa lunta vielä hiekan alla piilossa, kun alkoi tulla uutta päälle.

Lunta myös möyhittiin kesällä kasan sulattamiseksi.

– Varmaan kuukauden päivät kaivinkone kaiveli sitä edestakaisin. Se ei varmasti tullut halvaksi, Kauranen sanoo.

Tampere ei muuta kasan paikkaa

Aarikkalan asukkaat Timo Kauranen ja Sirkka Lintula mukaanlukien ihmettelevät, miksi lumi täytyy kasata niin lähelle asutusta.

Tampereen kaupunki tiedostaa sen aiheuttaman harmin, mutta lumen sastaanottopaikan muuttaminen ei silti edelleenkään ole suunnitelmissa.

Maan ja lumen vastaanotosta vastaava rakennusmestari Matti Pokkinen Tampereen kaupungilta sanoo, että paikan etuna on keskustan läheisyys. 

Jos lunta alettaisiin viedä kauemmas, katujen puhdistaminen hidastuisi, kustannukset nousisivat ja päästöt kasvaisivat. 

Pokkinen sanoo, että keskustassa ei ole tyhjiä tontteja, joiden läheisyydessä ei olisi lainkaan asutusta.

– Ei niitä kyllä löydy.

Aarikkalaan saa tuoda vuosittain 10 000 kuorma-autokuormallista lunta. Viime vuonna kuormia tuotiin paikalle noin 9 000.

Pokkisen mukaan tämä talvi on ollut niin luminen, että 10 000 kuorman määrä todennäköisesti täyttyy.

Viilennystä kesällä

Kuluvan talven lumisuudesta kärsinevät kesän koittaessa myös Lintula ja Kauranen likaisen ja haisevan lumikasan muodossa. 

Pariskunnan mukaan lumiläjä viilentää joskus heidän pihaansa myös keväällä ja kesällä. Tosin viime kesä oli kuumuudessaan poikkeus.

— Silloin mikään ei viilentänyt, Sirkka Lintula sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja