Muistatko Onnin ja Ennin? Tämä aapinen herättää ysärilasten koulumuistot

Muistatko Onnin ja Ennin? Tämä aapinen herättää ysärilasten koulumuistot 1:00
Muistatko Onnin ja Ennin? Tämä aapinen herättää ysärilasten koulumuistot!

1990-luvun lapset muistanevat tämän aapisen sivuilla seikkailleet karhut, Onnin ja Ennin.

"Kir-ja-va-sii-pi perhonen lei-jaa
kukkaniityn päällä
siellä se pieni kukkanen kasvaa
ja minä kasvan täällä..."

Jos tämä Onnin kesälaulu herätti muistoja, sinulla on luultavasti ollut käytössäsi Iloinen Aapinen. Monille ala-astevuosilta tuttu kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. 

Aapisessa seikkailevat Onni- ja Enni -nimiset karhut. Mukana oppimassa ovat myös esimerkiksi Pökö-lammas, Lasse Laivakoira, Kouluhiiri ja Sirkku-tyttö. Pienaakkosia esitellyt aapinen oli punakantinen, suuraakkosia esitellyt sinikantinen.

Aapisen ovat tehneet Hannele Huovi, Mervi Wäre, Markku Töllinen ja Jukka Lemmetty, josta viimeksi mainittu vastasi ulkoasusta ja kuvituksesta. Katso yllä olevalta videolta, miltä pienaakkosia opettanut Iloinen Aapinen näytti!

Aapisten poikakäsitystä myös tutkittu

Vuonna 2017 Heidi Suomalainen tutki pro gradu -tutkielmassaan aapisissa esiintyviä poikahahmoja ja niiden kuvauksia. Suomalaisen tutkielmassa todetaan, että Iloisen aapisen tarinoissa ystävyyttä kuvataan usein ja painokkaasti.

Toisaalta Onni-karhun elämä on kirjan tarinoissa aktiivisempaa ja toimeliaampaa kuin Ennin; tyttöhahmot jäävät usein "poikien varjoon hymyileviksi ja kilteiksi osapuoliksi".

– Iloisen aapisen kautta tuodaan kuitenkin esille, että myös pojat voivat näyttää herkkiä tunteita, mikä on huomattavana muutoksena esimerkiksi 1950- ja 1970-lukujen rohkeille poikahahmoille. Pojat ovat myös niitä, jotka pohtivat ystävyyden merkitystä omassa elämässä. Onni kuvataan katselemassa yksin tähtitaivasta ja tässä yhteydessä lukijalta kysyttiinkin ystävyyden merkityksestä, Suomalainen kirjoittaa.

Katso myös: Pahkasika, Noidan käsikirja, Myrkky, Suomen MAD – mitä näistä sinä luit?

Pahkasika, Noidan käsikirja, Myrkky, Suomen MAD – mitä näistä sinä luit? 4:01
Muistatko Pahkasian? Entä Noidan käsikirjan? Videolla esittelyssä nostalgiset kirjat ja lehdet!

Lähteet: Heidi Suomalainen: Aapisten pojat, Aapisten poikahahmojen kuvaus 1950-luvulta 2010-luvulle (Pro gradu -tutkielma, Helsingin yliopisto, Kasvatustieteellinen tiedekunta, 2017), Nuoruusdisko, Facebook/Muistikuvia lapsuudesta

Lue myös:

    Uusimmat