Muistatko nämä? Tässä ovat Selviytyjien kaikkien aikojen parhaimmat peliliikkeet

Sampo Kaulanen lahjoittaa 30 000 euroa hyväntekeväisyyteen 1:12

Yksi Selviytyjät-sarjan suosion salaisuuksista on ohjelman kyky yllättää katsojansa kausi toisensa jälkeen. 

VIDEO: Selviytyjät Suomi -kilpailun voittanut Sampo Kaulanen lahjoittaa 30 000 euroa hyväntekeväisyyteen

Yhdysvaltalainen Selviytyjät-seikkailureality on yksi pisimpään televisioissa pyörineistä tosi-tv-sarjoista, ja se on pitänyt katsojat ympäri maailman otteessaan jo 36 tuotantokauden ajan. Sarjassa koukuttavinta on kilpailijoiden välinen juonittelu ja pelikuviot, joita ei voi mitenkään ennustaa etukäteen, edes kymmenien tuotantokausien jälkeen.

Kokosimme yhteen Selviytyjien viisi kaikkien aikojen unohtumattominta peliliikettä!

1. Boston Robin määrätietoisuus (22. kausi, 2011)

Rob "Boston Rob" Marinon neljäs osallistuminen Selviytyjiin ja hänen ylivoimainen voittonsa on yksi ohjelman muistettavimmista hetkistä kautta aikojen. Yksi kauden suurimmista shokeista olikin Boston Robin ratkaiseva peliliike, kun toinen kilpailija Matt Elrod palasi peliin mukaan Karkotussaarelta voitettuaan kuusi eloonjäämistaistelua pysyäkseen mukana pelissä.    

Rob oli järjestänyt Mattin äänestyksen pelistä ulos jo päiviä aikaisemmin, mutta Mattin voittoputki antoi hänelle mahdollisuuden jatkaa pelissä. Kun Matt pääsi takaisin peliin, hän seilasi hetken pelin eri liittoutumien välillä, vannoen lopulta uskollisuuttaan Robille, jota ankaran pelitaktiikkansa ansiosta alettiin kutsua "Robfatheriksi", Kummisetä-elokuviin viitaten. 

Rob kuitenkin piti Mattin ailahtelua merkkinä epäluotettavuudesta ja järjesti hänet pikaisesti takaisin Karkotussaaren yksinäisyyteen. Lopulta Rob jyräsi itsensä junan lailla finaaliin ja otti musertavan voiton koko kilpailusta.

2. Jonny Fairplayn valhe kuolleesta isoäidistä (7. kausi, 2003)

Selviytyjissä pelataan kahta eri peliä: rannoilla käytäviä otteluita ja leirissä tapahtuvaa sosiaalista peliä. Jonny Fairplay on yksi sarjan kaikkien aikojen vihatuimmista pelaajista, ja hänen suurin peliliikkeensä ensimmäisellä kaudellaan on yksi syy tähän. 

Fairplay on ensimmäinen kilpailija, joka on käyttänyt hyväkseen haastetta, jossa jäljellä olevien kilpailijoiden perheenjäsenet saapuvat peliin yhdeksi päiväksi. Fairplay tervehti iloisesti vierailemaan tullutta ystäväänsä Dania, joka muistetaan myös lempinimellä "Thunder D".

Fairplay kysyi ystävältään kaksikon tavatessa mitä hänen isoäidilleen kuuluu ja sai vastaukseksi tiedon tämän kuolemasta. Fairplay esitti uskottavasti olevansa tiedon murtama ja voitti tarvittuja sympatiapisteitä kilpakumppaneiltaan. Muut kilpailijat antoivat Fairplayn voittaa haasteen säälistä. 

Voitettuaan haasteen Fairplay paljasti kameroille leirissä, että hän ja Thunder D olivat keksineet tarinan etukäteen. Hän kertoi isoäitinsä olevan elossa ja voivan hyvin sekä katselevan todennäköisesti Jerry Springerin ohjelmaa parhaillaan. Myöhemmin Fairplay käytti muka-kuollutta isoäitiään hyväksi taktikoinnissaan ja pakotti liittoumansa jäseniä vannomaan peliin liittyviä lupauksiaan isoäitinsä haudan kautta. 

Valhe ei vienyt Fairplayta kovinkaan pitkälle, sillä hänet äänestettiin ulos päivää ennen pelin finaalia. Näin pitkälle erikoinen kilpailija kuitenkaan tuskin olisi päässyt ilman pienen empatian aallon tönäisyä. 

3. Russellin vedätys (20. kausi, 2011)

Myös Russell Hantz muistetaan yhtenä ohjelman kaikkien aikojen inhotuimmista pelaajista. On kuitenkin myönnettävä, että kolmesti ohjelmassa kilpaillut Russell on ollut myös Selviytyjien yksi kaikkien aikojen armottomimmista taktikoijista ja parhaista pelaajista. Toisella kaudellaan Russell aisti olevansa vaarassa pudota kilpailusta ja aloitti rohkeat toimet pelastuakseen siltä.

Russell punoi juonen, jonka tarkoituksena oli savustaa muilla kilpailijoilla olevat piilotetut koskemattomuussymbolit illan heimoneuvostossa. Heimon pitäisi äänestää uudestaan, ja joku muu kuin Russell joutuisi lähtemään kotiin. 

Russell puhui liittolaiselleen Tysonille ja ilmoitti tälle murtunein mielin ja surullisin silmin, että ainut keino pitää Russell pelissä olisi heidän liittolaisensa Parvatin äänestäminen pois. Russell ilmoitti näin Tysonille vaihtavansa omaa ääntään mutta antoi olettaa, ettei Tysonin äänellä olisi tilanteessa oikeastaan väliä. 

Ajatuksen istuttaminen onnistui ja Tyson vaihtoi ääntään. Yllättäen, Tysonin tietämättä, Russellin ja Parvatin liittouma äänestikin Tysonin pois pelistä. Ohjelman juontaja Jeff Probst on kuvaillut kyseistä peliliikettä yhdeksi kaikkien aikojen suosikikseen. 

– Se oli todella mieletön taktinen peliliike Russellilta ja yksi syy siihen, miksi toimme hänet takaisin niin usein. Sosiaalisessa pelissä hän on hyvä lukemaan ihmisiä ja ja liikuttelemaan heitä suuntaan joka liikuttaa myös häntä eteenpäin. 

4. Reichenbachin typeryys (16. kausi, 2008)

Selviytyjissä varma tapa välttyä kotiinlähdöltä on koskemattomuuden omaaminen. Ohjelman 16. kaudella Mikronesiassa nähtiin hetki, joka on nostettu usein kärkisijoille Selviytyjien kaikkien aikojen typerimpänä tekona. 

Kaudella vanhat, kokeneet pelaajat kamppailivat ensikertalaisia vastaan, ja mukana oli muun muassa ensimmäistä kertaa Erik Reichenbach. Erik pelasi lopulta yhdistymisen jälkeen ainoana ensikertalaisena neljää ohjelmaan palannutta naista vastaan.  

Erik saapui heimoneuvostoon naisnelikon kanssa koskemattomuussymboli kaulansa ympärillä, mutta taktikoinnista hänellä ei ollut minkäänlaista hajua. Mustien leskien liittouma, jota johti Cirie Fields, hyväksikäytti Erikin hyvää tahtoa ja sinisilmäisyyttä uskottelemalla hänelle, että hänen on luovuttava symbolista todistaakseen luotettavuutensa. 

Erik murtui Cirien mestarillisen manipulaation edessä ja luovutti symbolinsa heimoneuvostossa. Tämä epäitsekäs teko kostautui, sillä Erik äänestettiin yksimielisesti ulos pelistä.

– Tulet tunnetuksi Selviytyjien typerimpänä kilpailijana. Koko Selviytyjien historiassa. Koskaan, liittoumaan kuulunut Parvati lausui kameralle paljastaessaan kirjoittamansa äänestyslapun.   

Vaikka Erikin typeryys on todella jäänyt historiaan, suuri kunnia käänteestä on annettava mustien leskien liittouman taitaville manipuloijille, jotka vakuuttivat Erikin suorittamaan omalle pelilleen todellisen itsemurhan. Tarinan opetus on melko selvä: Selviytyjät ei ole hyvätahtoisten peli.

5. Parvatin rohkeus (20. kausi, 2010)

Heroes vs. Villains -kausi on jäänyt ohjelman historiaan, sillä hyvisten ja pahisten välisen kamppailun aikana nähtiin useita hetkiä, jotka voisi nostaa parhaimpien peliliikkeiden joukkoon. Russellin lisäksi hänen kilpakumppaninsa Parvati Shallow'n voidaan todeta kuuluvan Selviytyjien historian parhaiden taktikoijien joukkoon.

Kyseinen kausi oli Parvatin kolmas ja hän oli edellisen kautensa voittaja. Parvati oli tehnyt itsensä tunnetuksi olemalla kilpailuja dominoiva, flirttaileva ja nopeaälyinen taktinen uhka.

Heimojen yhdistymisen jälkeisessä heimoneuvostossa pahikset ja hyvikset saapuivat äänestykseen tasalukuisina, viisi kummallakin puolella. Ennen heimoneuvostoa Parvati oli kuullut nimensä useaan otteeseen heimon leirissä, mutta aisti sen olevan ansa: vastakkainen liittouma tiesi, että hänellä on piilotettu koskemattomuustalismaani ja se yritettiin savustaa pois.  

Parvatin vastustajat tai hänen omat liittolaisensakaan eivät kuitenkaan tienneet, että naisella oli hallussaan kaksi piilotettua koskemattomuustalismaania. Ja loistavan uhkapelin tuloksena äänestyksen jälkeen Parvati ojensi talismaanit parhaille arvauksilleen siitä, ketkä olivat hyvisten liittouman oikeina kohteina: Jerrille ja Sandralle

Parvatin arvaus osui oikeaan Jerrin kohdalla ja hyvisten puolella pelannut J.T. Thomas joutui lähtemään kotiin. Tämän jälkeen myös loput neljä hyvisten puolella pelanneista lähetettiin pois pelistä, yksi kerrallaan.

Suojelemalla liittolaisiaan Parvati pelasti liittoumansa tuholta ja muutti pelin suunnan hämmästyttävällä taktiikallaan. Hän ei voittanut kyseistä kautta, mutta hänen tapansa pelata koskemattomuustalismaaninsa muistetaan yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista taktiikoista Selviytyjien historiassa.

Lähteet: Vulture, Time

Lue myös:

    Uusimmat