Muistatko? Hän on Suomen ensimmäinen teini-idoli

Lasse Liemola on kantanut jo lähes 60 vuotta Suomen ensimmäisen nuorisoidoli titteliä. Hän nousi suosioon voitettuaan oman sarjansa vuonna 1957 Suomen iskelmälaulukilpailussa.

Kun Lasse Liemolasta tuli suomalaisille nuorille idoli, suosion saaminen yllätti.

– Tuntui hämmentävältä, Liemola toteaa.

– Ei sitä alkuvaiheessa kukaan edes oikein tajunnut.

Mediassa oli nuorille tuohon aikaan vain vähän tarjontaa. Televisio ei ollut vielä rantautunut koteihin, eikä radiossakaan ollut nuorisolle kovin paljon ohjelmatarjontaa. Kuitenkin suomalaiset nuoret löysivät Liemolasta idolinsa, ja kadulla tultiin pyytämään nimikirjoituksia.

– Ja fanipostia tuli paljon. Tuhat fanikirjettä on vielä nykyisinkin tallella, ja niitä on mukava näyttää aina toisinaan vaimolle tai lastenlapsille, Liemola nauraa.

Mitä soitetaan?

1950-luvun lopulla kuunteluraati hyväksyi Anna pois -kappaleen radioon. Hittiä Diivaillen ei sen sijaan saanut soittaa radiossa, koska siinä oli slangia.

– Voisi siis sanoa, että olen levyttänyt kiellettyä musiikkia, Liemola muistelee nauraen.

Keikkatahti oli aikoinaan kova. Keikkapäiviä saattoi kertyä vuodessa 200.

– Emme muuten soittaneet tanssipaikoilla samoja kappaleita kuin levyillä, sillä nuorisolla ei ollut ikää tulla kuuntelemaan minua, Leimola selvittää.

– Aikuiselle yleisölle piti soittaa tangoa, valssia, humppaa ja niin edelleen.

Nuorisoa saattoi kuitenkin olla tanssilavan laitamilla katsomassa. He toivoivat näkevänsä vilauksen idolistaan, vaikka eivät lava-alueelle päässeetkään.

Tähden uudet haasteet

Liemolan ura laulajana päättyi, kun alalle tuli uusia esiintyjiä. Taiteilija ei kuitenkaan tästä harmistunut, sillä hän ei koskaan pitänyt laulamista ammattina.

Liemola ryhtyi yrittäjäksi. Julkisuudesta oli uudessa ammatissakin etunsa, sillä hänet tunnettiin jo valmiiksi.

– Ei tarvinnut paljon itseään esitellä uusille ihmisille.

Yrittäjän elämä sopi Liemolan mukaan perheelliselle paremmin kuin artistina oleminen. Tulot ovat yrittäjällä tasaiset ja työajat parempia.

– Kyllä yrittäjän elämäkin on raskasta, mutta ei niin kuluttavaa kuin laulajan, Liemola toteaa.

Esiintyvä taiteilija edelleen

Liemola esiintyy vielä tänäkin päivänä. Hän käy eläkeläisten iloksi laulamassa kitaralla säestellen muun muassa kreikkalaisia lauluja ja vanhoja hittejä.

– Keikkapalkkioksi olen pyytänyt lohivoileivän ja pullon kreikkalaista punaviiniä, Liemola kertoo.

Hän on pitänyt myös vanhuksille Nitro Discoja esimerkiksi sairaalassa. Näissä tapahtumissa hän on soittanut yleisölleen mieluisia lauluja laajasta savikiekkokokoelmastaan.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja