Alle puolet suomalaisista käyttää – älä unohda heijastinta

Vuoden pimeimpinä aikoina on äärimmäisen tärkeää muistaa heijastimen käyttö. Se parantaa merkittävästi näkyvyyttä sekä kaupungissa että maaseudulla.

Vahinkovakuutusyhtiö Ifin tekemän tutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista käyttävät heijastinta. Miehet ovat naisia laiskempia varmistamaan näkyvyytensä ja 18-34 vuotiaista vain joka neljäs käyttää heijastinta. Maaseudulla ihmiset käyttävät heijastinta aktiivisemmin kuin kaupungissa.

Autoilijan silmin katsottuna heijastimen käyttö on ehdottoman tärkeää. Tummiin vaatteisiin pukeutunutta tienkäyttäjää on hämärässä äärimmäisen tärkeää. Lähivaloilla esimerkiksi taajamissa ajettaessa ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan havaitsee noin 25-40 metrin päästä, kun heijastimellisen kulkijan havaitsee jo 130-140 metriä ennen kohtaamista.

– Heijastin voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen. Jokainen pimeinä iltoina ja aamuina autoa ajanut kuski tietää, miten näkymättömiä tummiin vaatteisiin pukeutuneet ihmiset voivat olla liikenteen seassa ilman heijastinta. Valitettavan usein turhamaisuus vie voiton turvallisuudesta, ja heijastin unohtuu kotiin, toteaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Heijastimien puuttumisen yleisin syy on kyselyn mukaan unohtaminen. Osa kokee sen myös epäkäytännöllisenä tai rumana. Etenkin viimeisen syyn kitkemiseksi If ja muotisuunnittelija Laura Juslin ovat suunnitelleet tyylikkäitä asusteita, jotka toimivat samalla heijastimina. Mallistoon kuuluvat pipo, kaulahuivi, lapaset sekä säärystimet.

– Pyrimme saamaan ihmiset käyttämään heijastimia entistä enemmän ja uudella tavalla. Lauran suunnittelemat asusteet ja vaatteet ovat tyylikkäitä ja piristäviä pimeässä, kertoo Ifin markkinointijohtaja Tuula Sirén.

Lue myös:

    Uusimmat