Muista nämä raketteja ampuessasi

Tänä vuonna joulukuussa voimaan tullut lain muutos on muuttanut ilotulitteiden käyttöön liittyviä sääntöjä monilta osin.

Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden käyttäjien on syytä muistaa ainakin seuraavat asiat raketteja ampuessaan:

1) Ilotulitusvälineitä saa hankkia ja pitää halussaan vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Niitä ei saa luovuttaa tai myydä alle 18-vuotiaille.

2) Noudata käyttöaikaa ja käyttöpaikkoja koskevia rajoituksia. Ilotulitteiden käyttö on sallittua 31.12.2009 kello 18.00 - 1.1.2010 kello 02.00 välisenä aikana. Muina aikoina rakettien ampumisesta on tehtävä ilmoitus.

3) Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle, eikä kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille tai koti- ja lemmikkieläimille.

4) Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien turvalliseen suuntaamiseen ja ilotulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

5) Käytä suojalaseja ja sytytyspuikkoa. Suojalasien käyttö on pakollista.

6) Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.

7) Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta.

8) Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta ostettuja tuotteita. Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

9) Älä luovuta ilotulitteita alaikäisten tai päihteiden vaikutuksen alaisten käytettäväksi.

10) Älä anna alaikäisten - varsinkaan lasten - kerätä räjähtäneitä tai räjähtämättömiä ilotulitteita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat