Mainos

MTV3:n lukiovertailu: Kielissä englannin ylivaltaa

MTV3:n lukiovertailusta selviää, että peräti 98 prosenttia kevään päivälukioiden ylioppilaista kirjoitti englanninkielen. Kun tutkinnon suoritti 27544 ylioppilasta, niin 27090:lta löytyy hyväksytty englannin arvosanoa. Eli vain 454 ei kirjoittanut englantia.

- Englanti on kansalaistaito, mutta on harhaa, että sillä pärjää kaikkialla, sanoo puheenjohtaja Kari Jukarainen Suomen kieltenopettajien liitosta. Hän kehottaa lukemaan useampia kieliä. - Pelkkä englanti ei riitä.

Päivälukioiden ylioppilaista englannin kirjoitti pitkänä kielenä 96 prosenttia.

Jos tarkastellaan lukioita, joissa pitkän englannin suoritti vähintään 20 ylioppilasta, niin paras puoltoäänien keskiarvo oli Englantilaisessa koulussa. Tulos oli 6,1. Seuraavaksi parhaat olivat helsinkiläiset Kulosaaren yhteiskoulu (5,9), Ressu (5,8)ja SYK (5,8). Englannissa pärjäävät hyvin ruotsinkieliset lukiot ja isojen kaupunkien eliittilukiot.

"Huolestuttavaa"

Pitkän tai lyhyen saksan kirjoitti 14 prosenttia ylioppilaista eli vajaa neljätuhatta. Pitkän saksan kirjoittajia on runsas tuhat ei neljä prosenttia.

Ranskan suoritti 7 prosenttia ja pitkänä 2 prosenttia eli 426 ylioppilasta.

- A-kielten valikoimaa on vähennetty kouluissa. Esimerkiksi Saksan ja Ranskan opiskelemista pitkänä kielenä on leikattu, Jukarainen toteaa. - Kehitys on huolestuttava.Kielten opiskelu on vähenemään päin.

Espanja voitti venäjän

Espanjan kirjoittaa pitkänä tai lyhyenä kolme prosenttia eli 815 ihmistä. Pitkän espanjan ylioppilaskokeesta selvisi 32.

Venäjän kielen suorittaneita ylioppilaita oli 624 eli 0,7 prosenttia kaikista ylioppilaista. Pitkän venäjän luki 199.

Italian kirjoitti 143 ja portugalin 21 ylioppilasta.

- Nykylukiolaiset ovat hyötyajattelijoita. Ehkä kielten opiskelusta pitäisi palkita esimerkiksi lisäpisteillä jatko-opiskelupaikkojen pääsykokeissa, Jukarainen pohtii.

Katso kaikkien lukioiden tulokset tästä: MTV3:n lukiovertailu 2009

28.5.:

Aiheesta 27.5.:

Lue myös jutut 26.5:

Viime vuosien juttuja:

2002:

2003:

2005:

2007:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.