MTV vieraili turvakodissa Espoossa: "Lähisuhdeväkivalta on tavallisten perheiden ongelma" – katso, millaista tukea turvakoti tarjoaa apua tarvitseville

MTV tutustui turvakodin toimintaan ja tiloihin Espoossa –"Lähisuhdeväkivalta on tavallisten perheiden ongelma" 12:06
Katso videolta, millainen paikka turvakoti Pellas on ja millaista apua se tarjoaa lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tai sen uhkaa pelkääville

Turvakoti tarjoaa suojaa muun muassa lähisuhdeväkivaltaa kokeneille ihmisille ja heidän lapsilleen. Katso yllä olevalta videolta, millainen paikka turvakoti todella on. 

Aivan jokaisella lapsella tulisi olla oikeus turvalliseen kotiin. Esimerkiksi lastensuojelulain perimmäisenä tarkoituksena on turvata lapsen oikeus tasapainoiseen ja turvalliseen kasvuympäristöön. 

Niin valitettavaa kuin se onkin, kaikilla lapsilla tämä oikeus ei toteudu. Syitä voi olla yhtä monta kuin on perheitäkin. 

Jos koti tai kasvuympäristö on turvaton, lapsi voi vanhempansa kanssa hakea turvaa esimerkiksi turvakodista. 

Turvakoteja ei valitettavasti ole kaikilla paikkakunnilla ja niiden määrä harvenee, mitä pohjoisemmaksi Suomea edetään.

Suomessa on kaikkiaan 29 turvakotia, joista kaikkein pohjoisin sijaitsee Rovaniemellä. Espoon Pellaksen turvakodin vastaavan sosiaalityöntekijän Jenni Lemercierin mukaan yhtä lukuun ottamatta kaikkien sijainti on julkisesti tiedossa.

– Nämä ovat tilanteissa, joissa voidaan puhua jopa hengenvaarasta tai muuten hyvin suuresta uhasta, jolloin on arvioitu, että turvakodin sijainnin salaus on paikallaan asiakkaan turvallisuuden suhteen, Lemercier kertaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Väkivalta on tavallistenkin perheiden ongelma

Kaikki, jotka kokevat kotonaan väkivallan uhkaa tai ovat olleet lähisuhdeväkivallan kohteina, ovat tervetulleita turvakotiin. 

Espoon Pellaksen turvakodissa asiakkaina on eri-ikäisiä ihmisiä kaikista sosiaalisista luokista. Pääasiassa turvaa hakee vanhempi pienen lapsen kanssa.

– Saatamme helposti ajatella, että lähisuhdeväkivalta on tiettyjen vähemmistö- tai marginaaliryhmien ongelma, mutta se on tavallisten perheiden ongelma. 

– Tietysti lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta väkivaltaa, eli meillä on pääasiassa naisia, mutta enenevissä määrin myös miehiä. 

Millainen paikka turvakoti on ja miltä siellä näyttää? Millaista apua turvakodista saa ja missä tilanteissa? MTV Uutiset Live tutustui turvakoti Pellakseen Espoossa. Katso esittelykierros jutun alussa olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat