Neljä turvapaikanhakijaa päässyt Nuijamaan rajanylityspaikan esteiden ohi Suomen puolelle

MTV paikalla: Vartiuksen raja-asema ruuhkautui 7:40
Tältä Vartiuksen raja-asemalla näytti sen sulkemisen aikaan.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo MTV Uutisille, että suljetun Nuijamaan raja-aseman kautta on päässyt tänään läpi kaikkiaan neljä turvapaikanhakijaa rajalle asetetuista esteistä huolimatta.

Aiemmin päivällä rajavartiosto kertoi kahden turvapaikanhakijan päässeen estelaitteiden läpi.

– Jotenkin he ovat pystyneet kiertämään tai läpäisemään esteen, Lukkari kertoo.

– He ovat hakeneet kansainvälistä suojelua, joten heidät on siirretty maahanmuuttoviraston huolehdittavaksi turvapaikkaprosessiin, Lukkarinen kertoo. 

Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja eversti Mika Rytkönen sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa, että estelaitteita vahvistetaan suljetuilla rajanylityspaikoilla uusien läpipääsyjen estämiseksi.

Hänen mukaansa ei ole toistaiseksi ollut viitteitä siitä, että ilmiö olisi leviämässä maastorajalle.

– Olemme kuitenkin valmistautuneet myös siihen, että Suomeen pyrittäisiin myös maastorajan kautta, Rytkönen lisäsi.

Vartiuksen raja-asemalle virtasi turvapaikanhakijoita vielä sulkemisen jälkeen illalla

Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa puolestaan koettiin erikoinen tilanne illalla. Vartiuksen raja-asema suljettiin illalla suunnitellusti kello 18.00. Raja-aseman sulkeutumisesta huolimatta turvapaikanhakijoita tuli kuitenkin vielä 18.30 Suomen puolelle polkupyöriä taluttaen. 

Vartiuksen raja-aseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoo MTV Uutisille, että Venäjä sulki oman rajansa, minkä takia jo raja-asemalle tulleet henkilöt otettiin Suomen puolelle.

– Tässä on se tilanne, että me jouduimme ottamaan nämä henkilöt tänne Suomen puolelle koska Venäjä ei ottanut heitä takaisin.

Iltaseitsemältä Kinnunen luonnehti tilannetta rajalla rauhalliseksi. Hän kertoo, että pääosa Vartiuksen raja-asemalle tulleista turvapaikanhakijoista on ollut Somaliasta.  Paikalla on ollut bussi vastaanottamassa turvapaikanhakijoita.

Kinnunen painottaa, että rajalla nyt esiintyvä ilmiö on saatava loppumaan.

Vartiukseen saapunut kymmeniä turvapaikanhakijoita tänään

Kainuun rajavartioston mukaan Vartiuksen rajanylityspaikan aukioloaikana jätti tänään turvapaikkahakemuksen 67 henkilöä. 

Rajavartiolaitoksen mukaan kaikkiaan itärajan rajanylityspaikoille on saapunut iltaseitsemään mennessä yhteensä 71 turvapaikanhakijaa. Rajavartioston mukaan suljettujen rajanylityspaikkojen liikenne on loppunut ja alueet on aidattu. Tilanne on rauhallinen maastorajalla.

Kainuun rajavartiolaitos kertoi puoli viiden jälkeen viestipalvelu X:ssä Vartiuksen rajaliikenteen ruuhkautuneen. 

Portti jouduttiin sulkemaan illalla tilapäisesti raja-asemalla turvapaikanhakijoiden tulon takia, kertoi rajalla tilannetta seuraava MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa.

Kinnusen mukaan kaikki jonossa olleet pääsivät lopulta hieman kuuden jälkeen Suomeen. 

Kinnusen mukaan huomattava osa jonosta rajan yli päästetyistä oli EU-kansalaisia ja rajalla katsottiin, että ihmisillä oli syy päästä Suomeen.

MTV Uutiset kertoi aiemmin päivällä, että neljäs ryhmä turvapaikanhakijoita oli saapunut polkupyörillä Venäjän puolelta Vartiuksen asemalle.

Rajaviranomaisten mukaan on selvää, että Venäjä masinoi autoilla turvapaikanhakijoiden kuljetuksia myös Vartiuksen raja-asemalle samalla tavalla kuin aiemmin Kaakkois-Suomen raja-asemille.

Kansainvälisen suojelun hakeminen on nyt keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Suomen itärajan rajanylityspaikoille saapui eilen 220 turvapaikanhakijaa, kertoo STT Rajavartiolaitoksen mukaan.

Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettiin viime yönä kolmeksi kuukaudeksi. Rajaliikenne alueella vilkastui selvästi eilen ennen rajanylityspaikkojen sulkemisia.

Joukko rajanylittäjiä Vartiuksen raja-asemalla 2:55
Joukko rajanylittäjiä Vartiuksen raja-asemalla lauantaina aamupäivällä.

Venäjän rajavartio keräsi välittömästi turvapaikanhakijoiden pyörät talteen

Lauantaina aamupäivällä noin kymmenen aikaan saapui jalan noin kymmenen hengen joukko turvapaikanhakijoita. Liikenne rajalle keskeytettiin, kun jalan saapuneet turvapaikanhakijat siirrettiin sisätiloihin rajamuodollisuuksien hoitamiseksi. Noin kello 10.25 raja avattiin jälleen muulle liikenteelle.

– Me näimme tuosta rajalta , että polkupyörät olivat kyllä mukana. Nämä henkilöt hylkäsivät pyörät tuohon rajan välittömään läheisyyteen, josta Venäjän rajavartiopalvelu keräsi nämä polkupyörät omaan ajoneuvoonsa välittömästi tämän jälkeen, kun henkilöt olivat saapuneet Suomen puolelle, Vartiuksen rajavartioston päällikkö Jouko Kinnunen kertoo MTV Uutisille.

MTV:n havaintojen mukaan rajalle tullaan jo potkulaudoinkin – kahdessa erässä.

Lapin Kansa: Sallassa hiljaista

Lapin Kansa kertoo, että Sallan raja-asemalla on ollut tänään hiljaista. Rajanylityspaikka avautui kymmeneltä aamulla, eikä ensimmäisen kahden ja puolen tunnin aikana ollut saapunut yhtäkään tulijaa Venäjältä.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella oli tänään myös rauhallinen päivä, apulaiskomentaja Samuli Murtonen kertoi STT:lle puoli viiden aikaan iltapäivällä.

Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV:n toimittajan raportit 7:24
Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV toimittajan raportit.

Rajanylittäjät saapuivat potkulaudoilla Vartiuksen raja-asemalle 0:13
Rajalle on tultu pyörien lisäksi potkulaudoin.

Niiralan raja-asemalle saapui eilen noin kolmenkymmenen ihmisen joukko jalan ja polkupyörällä, ja Ylen mukaan yhtä väkisin rajan yli yrittänyttä henkilöä kaasutettiin. Maahantulo oli ilmeisesti laajenemassa jo torstain aikana pohjoiseen.

MTV Vartiuksen rajanylityspaikalla: "Liikenteen odotetaan kiihtyvän merkittävästi" 1:56
Eilen Niiralassa rajaviranomaiset joutuivat käyttämään kaasua – katso videolta, mistä on kyse.

Juttua päivitetty kello 10.25, raja suljettiin turvapaikanhakijaryhmän saavuttua ja avattiin uudelleen pian sen jälkeen.

Juttua päivitetty kello 11.18: Juttuun lisättiin tieto, että Venäjän viranomaiset keräsivät pyörät välittömästi talteen.

Juttua päivitetty kello 11.27: Rajalle tullaan myös potkulaudoin.

Juttua päivitetty kello 11.46: Kolmas turvapaikanhakijoiden ryhmä tulee rajalle.

Juttua korjattu kello 12.26: Jutun alkua korjattu niin, että lähestyvä seurue on laskujen mukaan neljäs, ei kolmas. Lisäksi juttuun päivitetty tietoja siitä, ettei Sallan asemalle ole tullut turvapaikanhakijoita.

Juttua päivitetty kello 14.55, neljäs ryhmä turvapaikanhakijoita on saapunut Vartiukseen.

Juttua päivitetty kello 17.01, turvapaikkahakijoiden määrällä lauantaina.

Juttua päivitetty kello 17.40, raja-aseman portti jouduttiin hetkeksi sulkemaan turvapaikanhakijoiden tulon johdosta.

Juttua päivitetty kello 18.45, turvapaikkahakemuksen jättäneiden henkilöiden määrä tänään oli 67. Rajan yli virtasi turvapaikanhakijoita vielä raja-aseman sulkemisenkin jälkeen.

Juttua päivitetty kello 20.23, iltaseitsemän jälkeen tilannetta rajalla luonnehdittiin rauhalliseksi.

Juttua päivitetty kello 21.41, Nuijamaan suljetun raja-aseman läpi pääsi tänään neljä turvapaikanhakijaa

Lue myös:

    Uusimmat