Neljä raja-asemaa sulkeutunut kolmeksi kuukaudeksi: Tältä näytti rajalla puoliltaöin

Tältä rajalla näytti puoliltaöin 1:04
Tältä itärajalla näytti puolilta öin. Videolla näet myös, millaisia esteitä rajalle on rakennettu.

Suomi on sulkenut Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat. 

MTV Uutisten videolla näkyy, millainen tunnelma Nuijamaan rajanylityspaikalla oli keskiyöllä. Viranomaiset sulkivat rajanylityspaikan puoliltaöin ja rakensivat sille kulkemista vaikeuttavia esteitä.

Lauantaina ei yön aikana ollut tullut uusia turvapaikanhakijoita Kaakkois-Suomen tai Kainuun rajanylityspaikoille.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui perjantain aikana yhteensä 163 turvapaikanhakijaa, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

Määrä oli yli kuusinkertainen edeltävään päivään verrattuna. Torstaina Kaakkois-Suomen ylityspaikoille tuli 26 turvapaikanhakijaa.

Rajaliikenne alueella vilkastui selvästi perjantaina ennen rajanylityspaikkojen sulkemisia. 

Kainuun rajavartioston mukaan sen alueella sijaitsevalle Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui perjantaina yhteensä viisi turvapaikanhakijaa. Neljä naista ja yksi mies ylittivät rajavartioston mukaan rajan Venäjältä Suomeen polkupyörillä.

Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen sanoo, että Venäjän rajaviranomaiset saattoivat pyöräilevät ihmiset Venäjän rajanylityspaikalta rajalle kävellen heidän mukanaan.

Pyöräilijät eivät Tirkkosen mukaan suostuneet käskyistä ja kehotuksista huolimatta palaamaan Venäjälle, vaan hakivat turvapaikkaa Suomesta. Torstaina Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui 18 turvapaikanhakijaa.

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa on raportoinut tilanteesta Vartiuksen raja-asemalla. Kantomaa kertoo, että Vartiuksen raja-aseman vartiopäällikön mukaan viranomaisilla on tiedustelutietoa siitä, että useita kymmeniä turvapaikanhakijoiksi oletettuja henkilöitä on jo saapunut reilun sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Kostamukseen.  Kantomaa kertoo, että tietojen mukaan henkilöt ovat majoittautuneina hotelliin Kostamuksessa.

Vartiuksen raja-aseman lähelle kuljetettu tänään useita kymmeniä turvapaikanhakijoita 2:55
Vartiuksen raja-aseman lähelle kuljetettu eilen useita kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kerrotaan, että Niiralan rajanylityspaikalle saapui perjantai-illan aikana yhteensä 29 henkilöä polkupyörillä. Henkilöt hakivat Suomesta turvapaikkaa. Rajavartioston mukaan tilanne on rajaviranomaisten hallinnassa.

Lapin rajanylitysasemille ei perjantaina tullut yhtään turvapaikanhakijoita, kerrottiin rajavartiostosta iltapäivällä.

Polkupyöräilevä ryhmä pysäytettiin Niiralassa

Niiralan raja-asemalla rajavartijat pysäyttivät perjantaina alkuillasta polkupyörillä saapuneen noin kolmenkymmenen ihmisen joukon, joka yritti puskea rajan yli, apulaiskomentaja Samuli Murtonen Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kertoi STT:lle.

Murtosen mukaan myös voimakeinoja jouduttiin käyttämään tulijoiden pysäyttämiseksi, koska rajavartioiden määräyksiä ei noudatettu. Tilanteen haltuun ottamiseksi yhtä tulijaa kohti suihkutettiin kaasua.

Murtosen mukaan ihmiset hakivat Suomesta turvapaikkaa. Turvapaikkaprosessi laitettiin perjantaina alulle.

– Henkilöt tulivat valtakunnan rajan yli Suomeen, ja he ovat tällä hetkellä viranomaisten hallussa. Heille tehdään nyt turvapaikkaprosessiin liittyviä esitoimenpiteitä, Murtonen kertoi STT:lle perjantai-iltana.

Murtonen ei kommentoinut tulijoiden sukupuoli- tai ikäjakaumaa.

Asiasta uutisoi perjantaina ensin Yle.

"Venäjällä tiedetään, että rajanylityspaikat on Suomen puolelta suljettu"

Hallitus kertoi torstaina päättäneensä, että Suomi sulkee perjantain ja lauantain välisenä yönä Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat. Rajanylityspaikat suljetaan kolmeksi kuukaudeksi.

Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille aiotaan asettaa betonisia esteitä ja erilaisia aitoja, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari. Hän sanoi, että aitoja on erilaisia, esimerkiksi kiinteää metalliaitaa tai tilapäistä aitaa.

Lisäksi puomit, joilla normaalisti säännöstellään liikennettä, lasketaan alas. Rajaa vartioivat Lukkarin mukaan myös Rajavartiolaitoksen työntekijät.

Lukkari sanoi, että esteitä harkitaan rajanylityspaikkakohtaisesti.

Rajavartiolaitos on myös rajalla opastamassa mahdollisia saapujia, jotka olisivat jostain syystä päässeet Venäjän puolella ylityspaikan yli. Venäjällä myös tiedetään, että rajanylityspaikat on Suomen puolella suljettu, Lukkari sanoo.

Yle uutisoi perjantaina, että Pohjois-Karjalan Niiralassa oli pystytetty betonielementtiä ja piikkilanka-aitaa Suomen puolella rajanylityspaikalle johtavalle tielle. Kaakkois-Suomen Lukkari kommentoi asiaa yleistasolla.

– Valtioneuvosto on päättänyt sulkea rajanylityspaikan, jolloin maasta lähtevä eikä maahan saapuva liikenne ole mahdollista. Rajanylityspaikan alueelle johtavaa tiestöä suljetaan tarvittavassa laajuudessa, hän sanoi.

Juttua päivitetty 18.11.2023 kello 5.30 uusilla tiedoilla Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen turvapaikanhakijoiden määrästä sekä Niiralan raja-aseman tiedoilla.

Juttua päivitetty 18.11.2023 kello 8.26: Lisätty tuore video itärajalta ja tieto siitä, että Kainuun rajavartioston toiminta-alueelle ei yön aikana saapunut uusia turvapaikanhakijoita.

Lue myös:

    Uusimmat