Niiralaan saapunut tänään jo yli 70 turvapaikanhakijaa: Liikenteen seisominen turhauttaa Vaalimaalla

Rantanen: Itäraja suljetaan tammikuun puoliväliin asti 2:37
Rantanen: Itäraja suljetaan tammikuun puoliväliin asti

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on jatkunut jälleen tänään itärajalla Vaalimaan ja Niiralan raja-asemilla.

Vaalimaan rajanylityspaikan kautta oli saapunut kuluvan vuorokauden aikana kello kahdeksaan mennessä aamulla 71 turvapaikanhakijaa, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Torstaina maahan saapui Vaalimaan kautta 62 turvapaikanhakijaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen esikunnan kapteeni Jussi Vainikka kertoi median edustajille puolenpäivän aikaan, että valtakunnanrajalle oli saapunut lisäksi parinkymmenen hengen joukko mahdollisia turvapaikanhakijoita pyörineen. 

Hieman myöhemmin STT:n toimittaja ja kuvaaja havaitsivat, että kymmenen uutta mahdollista turvapaikanhakijaa saapui kävellen rajanylityspaikalle. Kaikki saapuneet olivat miehiä, ja heidät ohjattiin parakkeihin.

Vainikan mukaan liikennettä joudutaan säännöstelemään rajalla olevan ihmisjoukon vuoksi. Ylitysaikojen oli todettu jo aiemmin olevan ajoittain pitkiä.

Puoleenpäivään mennessä Vaalimaan rajanylityspaikalle oli Vainikan mukaan saapunut vähän yli seitsemänkymmentä henkeä.

– Lisäksi siellä on tuo parinkymmenen hengen ryhmä rajan toisella puolen, Vainikka lisäsi.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi myöhemmin iltapäivällä viestipalvelu X:ssä, että on todennäköistä, että tämänhetkisen tilanteen vuoksi maasta lähtevää liikennettä ei voida avata kello kahdeksaan mennessä illalla, jolloin rajanylityspaikka sulkeutuu.

Niiralassa tänään jo yli 70 turvapaikanhakijaa

Turvapaikkaa on hakenut tänään Niiralan rajanylityspaikalla jo yli 70 ihmistä, kertoi Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja iltapäivällä

Rajaliikenteen seisominen turhauttaa Vaalimaalla

Rajaliikenteen säännöstely aiheuttaa osassa rajanylittäjistä huolta Vaalimaalla.

Vaalimaan kautta Venäjälle suuntaava Ivan Deviatkin kertoi STT:lle jonottaneensa Vaalimaan rajanylityspaikalla tänään useita tunteja kaksivuotiaan tyttärensä kanssa.

– Läheiseni ovat rajan toisella puolella jumissa. Ajatuksena on ajaa Venäjän puolelle ja palata heti takaisin, hän sanoi aiemmin päivällä.

Deviatkin kertoi olevansa huolissaan siitä, ehtiikö hän hakea sukulaisensa ennen itärajan sulkeutumista kello kahdeksalta illalla.

– Ahdistusta on todella paljon. En voi kuin nauraa, koska minusta on tulossa kohta hysteerinen, Deviatkin sanoi.

Monet venäläiset ovat odottaneet sukulaisiaan malttamattomina Vaalimaan rajanylityspaikan odotustilassa.

Niiralan rajanylityspaikalla turvapaikkaa oli puolestaan hakenut tänään noin kymmenen ihmistä, kertoi Pohjois-Karjalan rajavartiosto ennen kymmentä aamupäivällä viestipalvelu X:ssä.

Liikenne Niiralan rajanylityspaikalla jouduttiin aiemmin aamulla tilapäisesti keskeyttämään. Liikenne jatkui kuitenkin keskeytyksen jälkeen.

Torstaina kaikkiaan 93 ihmistä haki turvapaikkaa Niiralassa. Rajavartioston mukaan kyseessä oli suurin päiväkohtainen lukumäärä Niiralan rajanylityspaikan historiassa.

Rajanylityspaikalla tehtiin 633 rajatarkastusta. Maasta lähteneitä ihmisiä oli 421 ja maahan saapuneita 212.

Torstaina Suomeen saapui turvapaikanhakijoita ainakin Somaliasta, Syyriasta ja Intiasta. Tulijoiden joukossa oli miehiä, naisia ja lapsia. Liikkumiseen he käyttivät polkupyöriä.

Rajanylittäjät kertovat kymmenistä mahdollisista turvapaikanhakijoista

Turvapaikanhakijoita saattaa hyvinkin tulla vielä lisää ennen kuin koko itäraja taas sulkeutuu illalla.

Vaalimaan rajanylityspaikan kautta rajan ylittäneet venäläiset kertoivat STT:lle nähneensä Suomen ja Venäjän rajanylityspaikkojen välissä olevalla rajanylitysvyöhykkeellä aamulla jopa sata mahdollista turvapaikanhakijaa.

STT:n haastattelema venäläisnainen kertoi nähneensä ihmisiä metsässä kylmissään. Nainen ei halunnut esiintyä jutussa omalla nimellään.

Nainen kertoi ylittäneensä Vaalimaan rajan aamulla hieman kello kahdeksan jälkeen, jolloin ulkona oli vielä hämärää. Siksi hänen oli vaikea nähdä ihmisiä tarkemmin. Hänen mukaansa metsässä odottavien ihmisten joukossa oli kuitenkin sekä miehiä että naisia.

STT:n Vaalimaan rajanylityspaikalla haastattelema virolainen Olof kertoi myös nähneensä Suomen ja Venäjän raja-alueella kymmeniä turvapaikanhakijoita. Hänkin ylitti rajan ennen aamuyhdeksää. Hänen mukaansa turvapaikanhakijat liikkuivat pyörillä. Pietarissa asuva Olof ei halunnut esiintyä jutussa koko nimellään.

Rajanylittäjien kertomuksia ei ole vahvistettu viranomaislähteistä.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassinen kertoi torstaina, että Suomen rajan ylityspaikoille johtavilla teillä oli nähty isohkoja ryhmiä ihmisiä, joilla on samankaltainen profiili kuin niillä ihmisillä, jotka ovat aikaisemmin tulleet Suomeen vastaavalla tavalla.

Ministeri pitää rajan sulkemista välttämättömänä

Vaalimaan rajanylityspaikalla oleva STT:n toimittaja näki, kuinka kello yhdentoista jälkeen viisi mahdollista turvapaikanhakijaa saapui kävellen Vaalimaan raja-asemalle. Viranomaiset saattoivat ryhmän rajanylityspaikalla oleviin parakkeihin.

Suomen puolella rajanylityspaikalla oli jonossa kymmeniä autoja hieman ennen puoltapäivää. Rajanylittäjiä Venäjältä Suomeen on vaikuttanut olevan vähemmän.

Suomen koko itäraja suljetaan uudelleen tänään iltakahdeksalta. Rajanylityspaikat pysyvät kiinni aina 14. tammikuuta asti.

Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat ehtivät olla auki alle vuorokauden, ennen kuin hallitus torstaina alkuillasta ilmoitti, että itäraja menee kokonaan uudestaan kiinni. Päätöksellä halutaan pysäyttää välineellistetyn maahantulon ilmiö.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että rajan sulkeminen on välttämätöntä rajatilanteen hallitsemiseksi.

– Olemme saaneet todeta, että laiton maahantulo Suomen itärajalla on välittömästi jatkunut. Maahantulijoiden määrä lisääntyy nopeasti, ja ilmiö kiihtyi arvioitua nopeammin, Rantanen sanoi.

Ministerin mukaan päätös tehtiin, koska ilmiö ja uhka sen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle. Jos tarvetta on, tehdään vastaava päätös uudestaan, hän sanoi.

Vaalimaan ja Niiralan raja-asemien sulkemisen jälkeen rajan ylittäminen ei siis ole itärajan kautta mahdollista. Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty avoinna oleville lento- ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Rajapaikkoja pidetään suljettuina muun muassa erilaisten estelaitteiden avulla.

Vainikkalan rajanylityspaikka on avoinna tavaraliikenteelle.

Lue myös:

    Uusimmat