MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö: Nämä lipeämiset kiinnostavat elpymispakettiäänestyksessä – Orpon arvio ei pitänyt

Kokoomus jakaantui elpymispaketin äänestyksessä – näin kansanedustajat kommentoivat asiaa 6:06
Kokoomus jakaantui EU-elpymispakettiäänestyksessä: "Kyllähän tämä meille ryhmänä on ollut hankala tilanne"

Kiistelty EU:n elpymispaketti hyväksyttiin eduskunnassa tänään selvin lukemin, mutta äänestys ei ollut läpihuutojuttu, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Eduskunta hyväksyi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin iltapäivällä äänin 134–57. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli kuusi kansanedustajaa.

Vaikka luvut vaikuttavat selviltä, Eeva Lehtimäen mukaan paketin hyväksyminen ei ollut läpihuutojuttu.

– Matkan varrella oli monenlaisia käänteitä. Muistetaan kaikki, miten perustuslakivaliokunnalta tuli ensin vaatimus siitä, että paketin hyväksymiseen tarvitaan 2/3 eduskunnan äänistä, sitten kokoomus oli äänestämässä tyhjää ja lopulta käytiin jarrutuskeskusteku, Lehtimäki listaa.

– Hallituspuolueet olivat kuitenkin selustansa varmistaneet niin, että se oli selvää, että paketti tulee menemään eduskunnassa tänään läpi.

Kaksi keskustalaista lipesi rintamasta

Äänestyksessä oli Lehtimäen mukaan monia mielenkiintoisia yksityiskohtia.

– Kiinnostavaa oli ensinnäkin se, miten moni keskustalaisista erkanee paketin takaa, ja totta kai kiinnostus oli myös kokoomuksessa. Puoluehan jakaantui tämän päivän äänestyksessä.

Yllätyksiäkin tuloksesta löytyi. Sellainen oli muun muassa kokoomuksen Paula Risikon liittyminen vastustajien joukkoon.

– Vastustajien määrä oli aika iso. Puheenjohtaja Petteri Orpo itse arveli MTV Uutisille ennen äänestystä, että ehkä noin 8 kokoomuslaista lipeää puolueen riveistä, mutta lopulta vastaan äänestäneitä oli 10 ja tyhjää äänestäneitä 2. Risikon lisäksi mukana oli muitakin tuttuja nimiä, kuten Heikki Autto, Timo Heinonen ja Ville Rydman.

– Voi vähän ironisestikin sanoa, että kokoomus on nyt Suomen toiseksi EU-kriittisin puolue.

Keskustalaista vastaan äänesti 2: Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen.

– Nyt jäädään katomaan, mitä heille tapahtuu. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi MTV Uutisille, että asia käydään tällä viikolla läpi. Keskustallahan oli ihan selvä ryhmäpäätös siitä, että he pysyvät ryhmäpäätöksen takana ja äänestävät hallitusrintamassa. 

– Ainakin jonkinlaista tiukkasävyistä keskustelua näiden kahden kansanedustajan kohdalla seuraamuksista käydään. Hannu Hoskosella tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Hän on ollut aiemminkin napit vastakkain oman eduskuntaryhmänsä kanssa.

"Pelisääntöjä venytettiin aika tavalla"

Äänestystä edelsi eduskunnassa omintakeinen puhemaraton. Se jättää Lehtimäen mukaan jälkensä eduskuntatyöhän. 

– Kyllähän yhteisiä pelisääntöjä venytettiin nyt aika tavalla ja varsinkin, kun etukäteen oli selvää se, että paketti tulee menemään läpi. Perussuomalaiset saivat sanansa sanottua ja rikkoivat aiemman puhe-ennätyksen perjantain ja lauantain välkisenä yönä. He itse kokivat, että asiasta keskusteltiin liian vähän.

Lehtimäen mukaan tunteet kävivät eduskunnassa erittäin kuumina perjantaina.

– Ei ole tällä hetkellä perussuomalaisilla kavereita eduskunnassa. Sen verran tämä herätti ärtymystä. Kannattaa muistaa, että heidän tulonsiirtonäkökulmansa ja väite siitä, että Suomi menettää itsenäisyytensä, osoittaa kesäkuun kuntavaaleja. Maakuntiin keskustaa vastaan kentälle mennään siis myös EU:n elpymispaketilla.

Näin eri ryhmissä äänestettiin elpymispaketista

– Kaikki SDP:n edustajat äänestivät elpymispaketin puolesta, paitsi Kimmo Kiljunen, joka oli poissa äänestyksestä ulkomaille suuntautuvan työmatkansa takia.

– Keskustan kansanedustajista Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen äänestivät vastaan. Entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni oli sairauslomansa takia poissa äänestyksestä. Puhemies Anu Vehviläinen ei voinut tehtävänsä vuoksi osallistua äänestykseen. Muut äänestivät puolesta.

– Vihreistä ja RKP:stä kaikki äänestivät paketin puolesta.

– Vasemmistoliitosta kaikki paitsi neljä äänestivät puolesta. Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Johannes Yrttiaho jäivät pois äänestyksestä.

– Kokoomuksen 38 kansanedustajasta kymmenen äänesti lopulta EU:n elpymispakettia vastaan ja kaksi tyhjää. Vastaan äänestivät Heikki Autto, Markku Eestilä, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Terhi Koulumies, Mia Laiho, Paula Risikko, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Tyhjää äänestivät Pia Kauma ja Kari Tolvanen.

– Kaikki perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat äänestivät elpymispakettia vastaan. Samoin vastaan äänestivät Liike Nytin Harry Harkimo ja oman eduskuntaryhmänsä muodostava Ano Turtiainen. 


Lue myös:

    Uusimmat