Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksesta äänestetään tänään – "Ei hallitus tähän kaadu"

Pöllöraati kokoontui keskustelemaan eduskunnan luottamusäänestyksestä. Raati uskoo hallituksen saavan äänestyksessä luottamuksen, mutta yksittäisten ministerien kohdalla hajontaa voi olla odotettavissa enemmän. MTV Uutiset Live näyttää äänestyksen suorana kello 12.45 alkaen.

Eduskunta kokoontuu tänään äänestämään elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) luottamuksesta. Oppositio esitti epäluottamuslauseita keskiviikkona, kun eduskunta keskusteli hallituksen rasismitiedonannosta. 

Keskustelu rasismitiedonannosta on käynyt vilkkaana viestialusta X:ssä, mutta sekä Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala että politiikan toimittaja Jari Korkki luonnehtivat keskustelun salissa olleen yllättävän säyseää.

Pöllöraati: Miten hallituksen käy luottamusäänestyksessä? 11:17
Kuinka hallituksen luottamusäänestyksessä käy? Tätä mieltä on Pöllöraati. 

– Olen jo monta vuotta ajatellut, että suomalainen politiikka tuntuu käyvän vähän steroideilla. On ihan hyvä jos pikkaisen vastakkainasettelu lievenisi. Hallituksella on paljon hyviä keinoja, joilla he aikovat tarttua rasismiin. Katsotaan nyt saavatko he vietyä niitä eteenpäin, sanoo Vesala. 

Korkki toteaa, että hänellä jäi päällimmäisenä mieleen, kuinka huolellisesti tiedonanto oli laadittu. Hän jatkaa, että jopa opposition on ollut hankala löytää sisällöstä nokan koputtamista ja siksi päällimmäinen viesti on tuntunut olevan pohtia, mahtaako hallitus pystyä noudattamaan sen sisältöä käytännössä. 

– On mielenkiintoista, ettei kukaan perussuomalainen itse keskustelussa sitoutunut tähän tiedonantoon millään tavalla. Jani Mäkelä (ps.) vähätteli tätä ongelmaa. Riikka Purra vasta kolmen tunnin jälkeen piti puheenvuoron ja totesi pyytäneensä anteeksi ja sanoi, että perussuomalaisetkin ovat sitoutuneet tähän, Antonia Berg sanoo.

Äänestyksessä on ministerien lisäksi koko hallituksen luottamus. Äänestys pidetään tänään kello 13. MTV Uutiset seuraa äänestystä kello 12.45 alkaen. 

Mitä tekee RKP?

Vesala ei usko, että äänestys olisi läpihuutojuttu.

– Olen kuullut, että kokoomuksessakin olisi vähän ongelmaa paimentaa ihan kaikkia riviin. RKP on sanonut äänestävänsä yhtenäisenä, paitsi yksi ihminen nukkui yön yli, hän on Eva Biaudet (rkp.) Katsotaan, miten siinä on käynyt, Ilta-Sanomien Vesala sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmä päätti puolestaan ryhmäkokouksessaan torstaina, että koko ryhmä äänestää luottamusäänestyksessä keltaista, eli tyhjää. 

Politiikan toimittaja Jari Korkki kertoo, miksi keskusta äänestää luottamusäänestyksessä tyhjää 0:39
Mitä järkeä on äänestää tyhjää? Poltiikan toimittaja Jari Korkki selittää keskustan päätöksen.

– Yksi mahdollisuushan on vielä sitten myöhästyä siitä äänestyksestä. Sitäkin on nähty, että ollaan salissa, muttei paineta mitään nappia. Eli kirjaudutaan äänestyksessä poissa olleeksi, Korkki sanoo. 

Vesala pohtii, että hallituksen luottamusäänestyksestä voidaan odottaa selvää lopputulosta, mutta ministerien luottamusäänestyksessä saatetaan nähdä enemmän hajontaa. 

– Ei hallitus tähän kaadu. Ensi viikolla taas rulla pyörii, sanoo Korkki. 

Lue myös:

    Uusimmat