Hallituksen neuvotteluita miljardielvytyksestä viivytettiin entisestään: "Kyseessä on iso kokonaisuus"

2:23
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni: "Kun ajat ovat poikkeukselliset, niin varmasti lisätalousarviotkin ovat aika poikkeuksellisia".

Hallituksen neuvotteluita mittavasta lisäbudjetista on yllättäen viivytetty loppuiltapäivään.

Säätytalolta poistuneiden ministerien mukaan koko hallituksen neuvottelut jatkuisivat kello 17. Tiettävästi hallituksen johtoviisikko jatkaisi keskusteluita Säätytalossa. Aiemmin päivällä neuvottelujen oli määrä jatkua kello 15.

Hallitus neuvottelee tänään lisäbudjetista, jonka odotetaan nousevan jälleen ennätyssuureksi. Lisärahaa haalitaan tänä vuonna jo neljännen kerran.

Tukipäätöksiä odotetaan varsinkin kaupungeissa ja kunnissa, joille on koitunut tulonmenetyksiä ja kustannuksia kasvaneista sosiaali- ja terveysmenoista. Myös koville joutunut joukkoliikenne kaipaa tukea.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi ennen neuvotteluiden alkua, että huomio olisi tiistain neuvotteluissa myös ihmisten toimeentulossa. Toimeentulotukeen voitaisiin hänen mukaansa harkita korotuksia, jotka voisivat olla myös väliaikaisia.

Rahaa ollaan varaamassa myös opiskelupaikkojen lisäämiseen. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on pitänyt esillä, että suunnitelmia aloituspaikkojen lisäämisestä aikaistettaisiin jo tälle vuodelle.

Hallituksen odotetaan pitävän myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden, mutta neuvotteluiden aikataulusta ei ole tietoa.

"Maskeista ei keskustella"

On vielä epävarmaa, mistä kaikesta hallitus pääsee tänään ratkaisuihin.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan maskeista ei Säätytalolla tänään keskustella. Hallitukselta odotetaan tällä viikolla kantaa maskien käyttämiseen julkisilla paikoilla ja turvallisista matkustusmahdollisuuksista ulkomaille.

Eilen julkaistussa raportissaan hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei kuitenkaan löytänyt selkeitä näyttöjä maskien hyödyistä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ainakin eurooppalaisessa lentoliikenteessä maskien käyttämisestä näyttää tulevan yleinen käytäntö. Myös lentoyhtiö Finnair edellyttää matkustajilta ja henkilökunnalta suu- ja nenäsuojan käyttämistä.

– Ehkä Suomenkin on hyvä siihen varustautua, että kun rajoja avataan, voi tulla liikennöitsijöitä ja eri maitakin, jotka vaativat maskien käyttöä. Siitä voi tulla sellainen arkivaruste tämän vuoden aikana, Haavisto sanoi Säätytalolla toimittajille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja