MTV Uutisten kysely: Sairaanhoitopiirit pitävät koronajäljitystä yhä tehokkaana keinona, vaikka suuret kaupungit vaativat siitä luopumista

MTV Uutisten kyselyssä sairaanhoitopiirien enemmistö kannattaa koronajäljityksen jatkamista, koska se arvioidaan yhä tehokkaaksi keinoksi torjua koronavirusta. Tulos on eri linjassa suurten kaupunkien kanssa, sillä torstaina ne vaativat koronajäljityksestä luopumista. Helsingin ja Uudenmaan sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat kyselyyn vastanneista ainoat, jotka arvioivat jäljittämisen melko tehottomaksi keinoksi.

Viime viikkoina on keskusteltu runsaasti siitä, tarvitaanko laajaa koronajäljitystä edelleen. Järjestelmä sitoo paljon terveydenhuollon henkilökuntaa, ja toisaalta jäljitys on ruuhkautunut osassa maata pahasti.

Torstaina Helsingin, Espoon, Vantaan Turun, Tampereen ja Oulun johtavat tartuntatautilääkärit lähettivät valtioneuvostolle, sosiaali- ja terveysministeriölle ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle kannanottonsa, jossa ne vaativat nykyisen kaltaisesta koronajäljityksestä luopumista. Kaupunkien mukaan jäljitystyö tulisi suunnata suurimman tartuntariskin kohteisiin, kuten perheenjäseniin ja läheisiin vapaa-ajan kontakteihin.

MTV Uutiset selvitti sairaanhoitopiirien kantoja koronajäljitykseen verkkokyselyllä, johon vastauksia tuli kaikkiaan neljätoista: Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Helsingin ja Uudenmaan, Itä-Savon, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit. 

Koronajäljitystä pidetään yhä tehokkaana keinona

Reilu enemmistö kyselyyn vastanneista, eli kaksitoista sairaanhoitopiiriä arvioi koronajäljityksen olevan edelleen erittäin tehokas tai melko tehokas keino suhteessa sen resursseihin. Erittäin tehokkaana sitä pitää kolme sairaanhoitopiiriä, eli Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirit. Melko tehokkaaksi keinoksi jäljityksen arvioi yhdeksän kyselyyn vastanneista sairaanhoitopiireistä.

Erittäin tehottomana keinona sitä ei pitänyt yksikään vastannut sairaanhoitopiiri. Sen sijaan kaksi sairaanhoitopiiriä, Länsi-Pohja ja Helsinki sekä Uusimaa, arvioivat jäljittämisen melko tehottomaksi keinoksi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä perustellaan arviota sillä, että tartunnat leviävät nyt nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Altistuneita on paljon ja heidän tavoittamisensa vaikeaa. Tehokkaampaa voisi olla perheenjäsenten, koululuokkien ja työpaikoilla lähimpien kollegojen testaaminen, arvioi Länsi-Pohjan kuntayhtymän johtaja Riitta Luosujärvi vastauksessaan.

Viisi sairaanhoitopiiriä kannattaa alueiden päätösvaltaa jäljityksen jatkamisen suhteen

Sairaanhoitopiireiltä kysyttiin myös, tulisiko sosiaali- ja terveysministeriön sallia sairaanhoitopiirien itse luopua jäljityksestä, jos se paikallisesti katsotaan järkeväksi. Yli puolet vastanneista, eli kahdeksan sairaanhoitopiiriä vastaa, että lupaa ei tulisi myöntää, eikä näin ollen jäljitystä koskeva päätösvaltaa tulisi siirtää alueille.

Samalla viisi sairaanhoitopiiriä vastaa kannattavansa jäljitykseen liittyvän päätösvallan siirtämistä sairaanhoitopiireille. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ei osaa sanoa kantaansa asiaan, vaikka arvioi koronajäljityksen melko tehottomaksi. 



Lue myös:

    Uusimmat