Kapasiteetti ei riittänyt: Koronatesteihin pääsi maaliskuussa vain osa oireisista terveydenhuollon työntekijöistä

THL:n ja HUSin koronaluvuissa eroja – HUSin ylilääkäri kommentoi tilannetta 7:08
THL:n ja Husin koronaluvuissa oli eroa. Husin ylilääkäri kommentoi tilannetta,

Lapissa ja Kainuussa osuus jäi 10 prosenttiin. Maaliskuun lopun kyselyssä sairaanhoitopiireistä viestitettiin, että testauskapasiteetti ei riitä.

Sairaanhoitopiireissä pystyttiin testaamaan vain runsaat puolet oireisista terveydenhuollon työntekijöistä koronavirustartunnan varalta maaliskuun lopulla, jolloin epidemia laajeni nopeasti Suomessa.
Oireisia työntekijöitä testattiin vähiten Lapin ja Kainuun sairaanhoitopiirissä, missä testattujen osuus oli vain kymmenen prosenttia.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä testattiin arviolta 20 prosenttia oireisista työntekijöistä. Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla osuudet jäivät noin 35–40 prosenttiin.

Tiedot ilmenevät valtioneuvoston koronakoordinaatioryhmän kokousten tausta-aineistosta, jonka STT sai tietopyynnöllä valtioneuvoston kansliasta. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kyselyyn vastasivat maaliskuun lopulla sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit.

– Testauskapasiteetti on edelleen riittämätön, viestitettiin Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä STM:n kyselyssä.

– Testauskapasiteetti on riittämätön, kommentoitiin myös Pohjois-Karjalasta.

Lapin sairaanhoitopiirissä koronatestit kohdistettiin päivystyksen, tehohoidon ja infektio-osaston oireisille työntekijöille.

– Testauskapasiteetti ei riitä koko henkilökunnan testaamiseen, Lapin sairaanhoitopiiristä todettiin.
31. maaliskuuta pidetyn koordinaatioryhmän kokouksen tausta-aineistossa STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, että terveydenhuollon oireisia työntekijöitä testattiin tuolloin vähiten Pohjois- ja Itä-Suomessa. Hänen mukaansa testien saanti oli ilmeisesti vaikeinta näillä alueilla.

"Arvio 50 prosenttia"

Vain kolmessa sairaanhoitopiirissä pystyttiin maaliskuun lopulla testaamaan kaikki oireiset terveydenhuollon työntekijät. Tähän kykenivät Länsi-Pohjan, Vaasan ja Ahvenanmaan alueet.

Koko maassa testattiin kyselyn mukaan keskimäärin 60 prosenttia oireisista työntekijöistä.
Osa sairaanhoitopiireistä ei pystynyt arvioimaan kovin tarkasti, miten suuri osa oireisista työntekijöistä testataan.

– Arvio täysin hatusta 50 prosenttia, vastattiin Kymenlaakson sairaanhoitopiiristä.

Suurimmasta sairaanhoitopiiristä eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) ei saatu lainkaan arviota testattujen oireisten työntekijöiden osuudesta. Aineistossa Husin osuuden kohdalla on kysymysmerkki.

Lääkäriliitto kysyi huhtikuussa lääkäreiltä, ovatko he päässeet koronatestiin, jos heillä on ollut hengitystieinfektion oireita. Vastausten perusteella testiin olivat todennäköisimmin päässeet ne, jotka työskentelivät koronapotilaita hoitavassa yksikössä, mutta sielläkään noin joka kuudes oireisista vastaajista ei ollut päässyt testiin.

Maalis-huhtikuun vaihteessa Suomessa pystyttiin tekemään noin 2 500 koronavirustestiä päivässä. Huhtikuun puoliväliin mennessä määrä oli saatu nostettua runsaaseen 4 000 testiin päivässä.
Tällä hetkellä testauskapasiteetti on yli 13 000 näytettä päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat