MTV Uutisten kysely: Näin kansa suojautuu nyt koronalta – yli puolet välttelee edelleen yhtä tekemistä

MTV uutisten kysely: Näin kansa suojautuu nyt koronalta – yli puolet välttelee edelleen yhtä tekemistä 2:03
Mitkä ovat suosituimmat varautumiskeinot koronaa vastaan? Muun muassa tähän löytyy vastaus yllä olevalta uutisvideolta.

Valtaosa kansalaisista pitää koronavirusta edelleen uhkana suomalaisten terveydelle. Asia käy ilmi MTV Uutisten teettämästä kyselystä.

Koronaan suhtautuminen on lieventynyt pandemian alusta, jolloin selvä enemmistö suomalaisista piti koronavirusta vähintään melko suurena uhkana suomalaisten terveydelle.

Huhtikuussa 2020 koronaa piti erittäin suurena uhkana 30 prosenttia ja melko suurena uhkana 53 prosenttia vastaajista. Vastaavat luvut ovat tuoreessa kyselyssä 10 prosenttia ja 48 prosenttia.

Melko pienenä uhkana koronaa pitää nyt 38 prosenttia, kun huhtikuussa 2020 vastaava luku oli ainoastaan 15 prosenttia. Ani harva ei pidä koronaa lainkaan uhkana suomalaisten terveydelle.

Yli puolet välttää tapahtumia

Suurin osa kyselyyn vastanneista varautuu koronan aiheuttamaan uhkaan kasvomaskeilla, käsihygienialla ja yleisötapahtumia välttämällä. Käsihygieniaa on tehostanut 78 prosenttia ja maskia käyttää 72 prosenttia suomalaisista.

Yleisötapahtumia välttää edelleen peräti 60 prosenttia kansasta, vaikka viimeisetkin kokoontumisrajoitukset poistettiin viime viikon perjantaina. Naisista yleisötapahtumia välttelee 64 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia.

Huoli ja varautuminen ovat ylipäätään yleisempiä naisten kuin miesten keskuudessa. Esimerkiksi matkan peruisi tai jättäisi varaamatta 45 prosenttia naisista, mutta vain 30 prosenttia miehistä.

Ihmiset uskaltavat enemmän

Enää 21 prosenttia ihmisistä välttää julkisilla paikoilla ja 40 prosenttia julkisilla kulkuneuvoilla liikkumista. Huhtikuussa 2020 julkisia paikkoja vältti vielä 76 prosenttia ja julkisia kulkuneuvoja 70 prosenttia vastaajista.

Myös suhtautumineen harrastuksiin on höllentynyt. Harrastamista ja ryhmäliikuntaa välttää enää 28 prosenttia, kun aiemmassa kyselyssä vastaava luku oli 67 prosenttia.

Maskeista ei hevillä luovuta

Kasvomaskeja kansa pitää edelleen relevanttina suojakeinona. Maskeista luopuisi välittömästi vain 15 prosenttia vastaajista.

Reilulle kolmannekselle riittäisi 80 prosentin rokotekattavuus maskeista luopumiseen. Neljänneksen mielestä maskeista pitäisi luopua vasta, kun pandemia on ohi.

Rokottamisesta ei erikseen kysytty, mutta rokotekattavuus kertoo, että rokote on suosittu suojautumiskeino koronanvastaisessa taistelussa. Tiistaihin mennessä toisen rokoteannoksen oli saanut 71,6 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista.

Kolmannelle rokotukselle kannatusta

Kyselyn mukaan 61 prosenttia kansasta kannattaa kolmansien rokotteiden antamista koko väestölle. Tällä hetkellä kolmansia rokotuksia jaetaan riskiryhmille, joilla on alentunut immuunipuolustus ja henkilöille, jotka saivat kaksi rokotetta lyhyellä 3–4 viikon välillä.

18 prosenttia ei kannata kolmansia rokotteita ja 21 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1873 henkilöä syyskuun lopussa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat