MTV:n kysely paljastaa: Näin suomalaisten suhtautuminen koronavirukseen muuttui päälaelleen parissa viikossa – "Vähättelevä asenne voi johtaa siihen, että vapaaehtoiset rajoitukset eivät tule riittämään"

2:07
Yhä useampi suomalainen näkee koronaviruksen suurena uhkana

MTV Uutisten teettämä kysely paljastaa, että suomalaiset kokevat koronaviruksen entistä suurempana uhkana terveydelle. Tärkeimmät varautumiskeinot ovat käsihygienian tehostaminen ja yleisötilaisuuksien välttely. Ylimääräistä ruokaa on hankkinut lähes joka neljäs ja WC-paperia hamstrannut joka kymmenes vastaaja. 

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan koronaviruksen aiheuttamaa uhkaa suomalaisten terveydelle. Vastausvaihtoehtoja oli kaikkiaan viisi: Ei uhka lainkaan, melko pieni uhka, melko suuri uhka, erittäin suuri uhka tai en osaa sanoa.

Vastaajista 61 prosenttia vastasi, että koronan muodostama uhka terveydelle on joko melko tai erittäin suuri. Erittäin suurena uhkana sitä piti 15 prosenttia vastaajista. Vain pari prosenttia ei pitänyt virusta minkäänlaisena uhkana.

Huoli viruksen vaikutuksista on kasvanut, sillä vielä maaliskuun alussa toteutetussa kyselyssä 64 prosenttia vastaajista piti koronaa pienenä tai täysin olemattomana uhkana. Melko suurena tai erittäin suurena sitä piti runsas kolmannes vastaajista.

Naiset näkevät koronan suurempana uhkana kuin miehet

Sukupuoli näkyy vastauksissa siten, että naiset näkevät koronaviruksen suurempana uhkana kuin miehet. Tuoreimman kyselyn mukaan naisista 69 ja miehistä 54 prosenttia piti virusta melko tai erittäin suurena uhkana.

Kriiseihin sekä niihin varautumiseen perehtynyt Helsingin yliopiston tutkija Maarit Pedak arvioi, että kyselyn tuloksissa näkyy koronan laaja käsittely julkisuudessa. Hän ei kuitenkaan usko, että todellisuus on vielä valjennut kaikille kansalaisille.

– Tutkimusten mukaan tällaiset riskit aina aluksi ulkoistetaan ja niitä pidetään muille ihmisille tapahtuvina asioina. Vasta kun ne tulevat lähipiiriin, niin vasta silloin tämä riski ja uhka muuttuu henkilökohtaiseksi. Meillä selvästi näin ei vielä ole suuressa mittakaavassa, hän sanoo.

Yli koimannes suomalaisista pitää kyselyn perusteella koronaa melko pienenä uhkana. Pedakin mukaan luku on yllättävän suuri. 

– Tällainen vähättelevä asenne voi johtaa siihen, että vapaaehtoiset rajoitukset eivät tule riittämään. Tämä ei tule riittävällä tavalla konkreettiseksi näiden lukujen perusteella.

Hyvä käsihygienia suosituin keino varautua

Vastaajilta tiedusteltiin myös heidän varautumistaan koronaviruksen uhkaan. Selvästi suosituin tapa oli käsihygienian tehostaminen, jonka mainitsi 85 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituin oli yleisötapahtumien välttäminen (68% vastaajista) ja julkisilla kulkuneuvoilla liikkumista aikoi välttää 38 prosenttia vastaajista. Etätöitä kertoi lisäävänsä joka viides.

Viime päivinä koronavirustilanteen symboliksi on noussut wc-paperi, joka on loppunut paikoin kaupoista myös Suomessa. MTV:n kyselyyn vastanneista joka kymmenes kertoi varanneensa wc-paperia tai muita hygieniatuotteita tautitilanteen takia. Ylimääräistä ruokaa oli varannut 23 prosenttia vastaajista.

Kyselyistä ensimmäinen tehtiin 3.–6.3. ja toinen 14.–17.3. Hallitus kertoi laajoista rajoitustoimista viruksen leviämisen estämiseksi 16.3.

Kyselyt toteutti MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy ja kumpaankin vastasi noin 2 000 ihmistä. Kyselyjen virhemarginaali on kolme prosenttia suuntaansa. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja