MTV Uutisten kysely: Ylivoimainen enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa – "Nyt se on noin puoli vuotta myöhässä"

Valtaosa suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa, selviää MTV Uutisten teettämästä tuoreesta kyselystä. Lähes kahdeksan kymmenestä (78 prosenttia) vastaajasta kertoo kannattavansa passia. Vastaavasti hieman reilu viidesosa vastustaa koronapassin ottamista käyttöön.

Valtaosa vastaajista (yhteensä 67%) pitää passia myös joko erittäin tai melko hyödyllisenä. Vajaa neljäsosa (yhteensä 23 %) vastaajista piti koronapassia puolestaan melko hyödyttömänä tai erittäin hyödyttömänä.

Hieman yli puolet vastanneista uskoo myös koronapassin lisäävän halua ottaa koronarokote. Vajaa neljäsosa uskoo, ettei passi vaikuta rokotteiden ottamisintoon, ja kuusi prosenttia uskoo passin vähentävän rokottautumishaluja.

Kolme neljäsosaa uskoo myös, että passista on hyötyä terveysturvallisuudelle. Vastaavasti yksi neljäsosa uskoo, ettei passista ole kyseiselle asialle apua.

Tällaisia perusteluja passia kannattavat kirjoittivat vastuksissaan:

”Antaa rokotetuille enemmän vapauksia. Rokottamattomat kantakoot valinnastaan vastuun. Ilmainen rokote saatavilla. Ja yhteiskunta maksaa kymmenien tuhansien (per potilas) tehohoidon. Rokottamattomat pysykööt kotona.”

” Uskaltaisin paremmin mennä konsertteihin ja teatteriin yms. Tapahtumien järjestäjillä voisi olla jonkinlainen varmuus toteutumisesta.”

”Antaa turvallisemman pääsyn vaikkapa konserttiin. Hyödyllinen myös ravintoloissa.”

Tällaisia perusteluja passia vastustavat kirjoittivat vastuksissaan:

”Rokotepassista huolimatta voin sairastua koronaan ja levittää sitä.”

”Rokotteet eivät suojaa täysin koronalta, eli vaikka olisi saanut 2 rokotusta, voi hyvin saada koronan ja tartuttaa sen muihin.  Eli rokotepassi ei takaa esim. ravintolaillan turvallisuutta, vaikka sellaista jokaiselta sisääntulijalta vaadittaisiinkin.”

”Se olisi ollut toimiva konsti avata yhteiskuntaa rokotusten jo ollessa hyvässä vauhdissa. Nyt se on noin puoli vuotta myöhässä ja yhteiskunnan jo "auettua", täysin hyödytön.”

Tutkimus tehtiin 10.11–14.10. välisenä aikana. Siihen vastasi 1.708 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 % suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

10:32
Uutisaamu keskusteli koronapassista lähetyksessään perjantaina – mihin koronapassia tarvitaan?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja