"Trumpin puheessa oli yksi erityisen vastenmielinen piirre" – Maailmanselittäjät purki ex-presidentin puheen osiin

9:29
Katso maailmanselittäjien koko analyysi videolta.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin viimeöinen puhe poikkesi väistyvien presidenttien tyypillisistä puheista, arvioi Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski Uutisaamun haastattelussa. Trump arvosteli puheessaan nykyisen presidentin Joe Bidenin politiikkaa ja erityisesti muuriprojektin keskeyttämistä.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump piti viime yönä Suomen aikaa ensimmäisen merkittävän puheensa sitten vallanvaihdoksen.

Puhe ei noudattanut väistyvän presidentin puheen tyypillistä kaavaa, kertoo Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

– Perinteisesti väistyvä presidentti antaa ainakin hetken tilaa seuraajalleen ja antaa hänen toteuttaa omaa politiikkaansa, ja on hänen kommentoinnissaan pidättyväinen ja kohtelias, Aittokoski kertoo Uutisaamun Maailmanselittäjät-ohjelmassa.

– Tästä ei nyt ollut tietoakaan. Trump lätki täyslaidallisen heti alkuun.

"Suurin kritiikki kohdistui muuriprojektin keskeyttämiseen"

Trump toisti puheessa väitteensä siitä, että Joe Biden ei olisi voittanut marraskuun presidentinvaaleja, minkä lisäksi hän kritisoi Bidenin politiikkaa.

– Trump totesi, että kun hänen kaudellaan oli ”America first”, niin nyt on ”America last” ja Yhdysvaltain omien etujen ajaminen on ajettu pohjamutiin. Hän käytti myös siirtolaisvastaista ”Biden avaa tulvaportit” -retoriikkaa, Aittokoski selittää.

MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen huomauttaa, että Trumpin hampaissa on ollut lähes kaikki, mitä Biden on kaudellaan tehnyt.

– Puheessa suurin kritiikki kohdistui muuriprojektin keskeyttämiseen.

"Yksi erityisen vastenmielinen piirre"

Puheessa oli yksityiskohta, joka erityisesti kiinnitti Aittokosken huomion.

– Puheessa oli mielestäni yksi erityisen vastenmielinen piirre. Trump kävi nimeltä läpi kaikki kongressiedustajat ja senaattorit omasta puolueestaan, jotka äänestivät häntä vastaan virkarikosasiassa. Se on mielestäni tosi tympeää, käytännössä maalittamista, Aittokoski sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja