MTV Uutiset tutustui cheerleadingin saloihin: Laji on yksi maailman vaarallisimmista harrastuksista

Mikä cheerleading-harrastuksessa on parasta? 0:41

Teija Nurmen tytär harrasti 11 vuotta cheerleadingia, kunnes eräissä harjoituksissa stuntti meni pahasti pieleen.

Maailman vaarallisimpia harrastuksia

Cheerleading on urheilulaji, jossa tehdään pääasiassa ihmispyramideja, joita kutsutaan ”stunteiksi”. Lajiin kuuluvat myös akrobatia, tanssi, hypyt ja huudot.

Suomessa on noin 53 cheerleading-seuraa eri paikkakunnilla ja eri puolilla Suomea. Cheerleadingia voi harrastaa kuka vain ja missä vain, muun muassa urheiluhalleissa.

Harjoitusajankohdat vaihtelevat joukkueen taso- ja ikäluokan mukaan. Kisoja järjestetään kaikille tasoille ympäri vuoden.

Cheerleadingin rinnakkaislaji on cheer-tanssi, jossa tehdään tanssiliikkeitä ja hyppyjä. Cheerleading on extreme-laji ja kuuluu maailman vaarallisimpiin harrastuksiin.

Yksi pyramidin ylhäällä olevista nousijoista tippui tytön päälle. Tyttö joutui jäämään sairauslomalle selkään tulleen pullistuman vuoksi.

Sairausloman loputtua hän yritti palata takaisin joukkueensa pariin, mutta selkä ei enää kestänyt treenejä.

Suomen Cheerleadingliiton kilpailuvaliokuntaan kuuluva Teija Nurmi kertoo, että hänen tyttärensä pysyi kuitenkin lajin parissa, mutta siirtyi valmentamaan nuorempia.

Nurmi painottaa, että turvallisuudesta pidetään kaikin puolin hyvää huolta. Hänen tyttärensä harrastusaikana sattui vain kaksi hoitoa vaativaa tapaturmaa. Esimerkiksi nivelsairauksista, kuten reumasta kärsivä, voi harrastaa lajia, jos käyttää rannetukia ja osaa hoitaa sairauttaan.

– Tämänvuotisiin EM-kisoihin, jotka järjestetään Suomessa, haetaan työntekijät työhakemuksilla, Nurmi vinkkaa lajista kiinnostuneille.

Kirjoittajat olivat MTV Uutisissa työharjoittelussa Kellokosken koulusta.

Lue myös:

    Uusimmat