Sähköt katki pahimmillaan 60 000 kotitaloudelta ja rajuja puuskia – näin Vieno-myrsky eteni

4:13
Katso yllä oleva video: Näin Vieno-myrsky pyyhkäisee Suomen yli.

Vieno-myrsky pyyhkäisee tänään Suomen ylitse. MTV Uutiset seurasi myrskyn etenemistä. 

Todistitko myrskytuhoja? Lähetä kuva tai video osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai WhatsApilla numeroon 040 578 5504!

MTV seurasi myrskyn etenemistä

23.37: Seuranta on päättynyt. Voit lukea alta, kuinka myrsky eteni tiistaipäivän mittaan. Vanhin päivitys löytyy artikkelin pohjalta. 

23.34: Päälle 7 000 taloutta on vielä ilman sähköjä, vaikka myrsky onkin jo rauhoittunut. 

Energiateollisuus ry:n mukaan myrsky todisti sen, että sähkökatkoja tulee, mutta ne ovat nykyään kestoltaan lyhyempiä. 

– Vieno-myrsky osoitti, että sähkökatkoja tulee, mutta ne ovat yhä lyhyempiä. Alan yhtiöissä tehdään hyvää työtä, järjestö tviittasi.

19.59 Lännestä tiistaiaamuna rantautunut Vieno-myrsky on jo rauhoittunut Suomen yllä.

Illan aikana myrsky laantuu, eikä yön aikana enää ole luvassa kovia puuskia. Sähköittä on enää alle 20 000 taloutta.

17.05: Myrsky katkaisi sähköt pahimmillaan yli 60 000 taloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartalta. Iltapäivällä ennen kello viittä sähköt olivat poikki enää alle 30 000 taloudelta hieman vajaassa 90 kunnassa. Sähkökatkoja oli etenkin maan keski- ja itäosissa.

17.01: Lännestä tiistaiaamuna rantautunut Vieno-myrsky on jo rauhoittunut Suomen yllä. Myrskytuulet ovat laantuneet koko maassa, vaikka kovia puuskia voi tulla vielä paikoin, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Myrskyrintama on kulkenut tänään maan läpi lännestä itään. Maan keskivaiheilla puuskien on mitattu puhaltavan vielä 13–18 metriä sekunnissa iltapäivän aikana, kun etelässä puuskat ovat enää olleet voimakkuudeltaan enintään 10 metriä sekunnissa. Merialueilla myrskytuulta ei enää ole ollenkaan.

Illan aikana myrsky laantuu, eikä yön aikana enää ole luvassa kovia puuskia.

– Aamun ja iltapäivän aikana olivat kovimmat puuskat. Matalapaine on jo väistynyt Venäjän puolelle, siinä jälkipuolella on vielä vähän näitä puuskia. Yön aikana niiden puuskien vaikutus lakkaa Suomen alueella, kertoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

14.55:Suomea riepottelevan Vieno-myrskyn kaltaiset kovien tuulin myrskyt ovat kesällä harvinaisempia, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Saario MTV Uutisille.

– Yleensä tällaiset kovatuuliset myrskyt tulevat syksyllä, Saario toteaa.

14.06: Irti päässee veneet ja ajelehtivat vesijetit ovat työllistäneet viranomaisia ja aiheuttaneet tarkistus- ja hinaustehtäviä Itä-Suomessa, kertoo poliisi. Poliisi pyytää kansalaisia varmistamaan oman veneen kiinnitykset.

13.58: Ilmatieteen laitos kertoo, että voimakkaat, noin 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat aiheuttaneet runsaasti vahinkoja maan keskiosassa. Alla olevasta kartasta voi katsoa, millä alueella voimakkaat puuskat vielä pyyhkivät.

13.56: Junaliikenne Oulun ja Kemin välillä on keskeytynyt sähköratavian vuoksi, kertoo VR. Junavuorot korvataan osittain tai kokonaan busseilla.

13.17: Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa Twitterissä, että myrskyn aiheuttamista verkkohäiriöistä huolimatta hätäpuhelun voi soittaa. Lisäohjeita voi katsoa Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

12.32: Sähköttömiä kotitalouksia oli noin puoli yhden aikaan iltapäivällä yli 65 500, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Sen mukaan sähköttömiä asiakkaita oli yli 110 kunnan alueella.

11.26: Sähköttömien kotitalouksien määrä kasvaa yhä. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli kello 11 jälkeen aamupäivällä yli 50 000 kotitaloutta.

11.24: Pohjois-Karjalassa on ilmennyt ongelmia operaattoreiden verkkoyhteyksissä Vieno-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen vuoksi, kertoo pelastuslaitos. Sen mukaan alueella on ollut aamupäivän parikymmentä puunraivaustehtävää.

11:13: Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kello 11 aikaan sähköttömiä kotitalouksia oli reilut 49 000 yhteensä 115 kunnassa.

10.38: Vieno-myrsky on aiheuttanut Pohjois-Savossa kymmeniä tehtäviä aamun aikana puoli kymmeneen mennessä, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos. Sähköttömiä kotitalouksia on pelastuslaitoksen mukaan alueella jo tuhansia.

10.25: Katso alta olevalta videolta, miten myrsky pyyhkäisee Suomen yli! MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi näyttää.

9.46: Tampereen sähkölaitos on julkaissut kuvan korjaustyössä olevasta henkilöstöstä.

Partiot ovat paikalla korjaamassa sähköverkon vaurioita Pirkanmaalla.

Tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä, joten myrskyssä uurastavia sähkötyön ammattilaisia voi luonnehtia myrskyn sankareiksi.

Jos tviitti ei näy yllä, voit katsoa sen tästä linkistä.

9.33: Myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa kansalaisia varautumaan Vieno-myrskyyn. Pelastuslaitos opastaa keräämään pihalta irtaimet tavarat ja välttämään vesillä liikkumista.

9.21: Pohjois-Savon pelastuslaitos varoittaa, että lännen ja lounaan välinen tuuli voi olla alueella tänään vaarallisen voimakasta. Pelastuslaitos on valmiina vahingontorjuntatehtäviin.

9.11: Myrskyn iskemiseen kannattaa varautua, muistuttaa Päijät-Hämeen pelastuslaitos.

– Trampoliinit ja muut tavarat, joita tuuli saattaa heitellä, kannattaa kerätä pois pihoilta tai sitoa kiinni, pelastuslaitos kehottaa.

9.00: Myrsky on kaatanut paljon puita Keski-Suomessa, kerrotaan pelastuslaitokselta.

– Voimakas puuskittainen tuuli on kaatanut puita ympäri Keski-Suomea. Keski-Suomen pelastuslaitoksella on ollut yli 30 vahingontorjuntatehtävää aamun aikana, ja uusia tehtäviä tulee tasaisesti. Pelastuslaitos on varautunut tehtäviin tehostamalla johtamisvalmiutta ja seuraamalla aktiivisesti tilanteen kehittymistä, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Saario tilannepäivityksessä.

8.40: Suomessa on ennen aamuyhdeksää yli 40 000 kotitaloutta ilman sähköä, selviää Sähkökatkokartta-palvelusta. Sähkökatkot keskittyvät erityisesti Keski-Suomeen.

8.33: VR kertoi puoli seitsemän aikoihin junaliikenteen keskeytyneen Tampere–Pori-välillä ratajärjestelmävian vuoksi. Junat korvataan toistaiseksi linja-autokuljetuksin.

Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan myrskytuulet ovat kaataneet puun sähköradan rakenteisiin Lielahdessa. Rataliikennekeskuksen mukaan vaurio estää junaliikenteen Tampereen ja Porin välillä. Aiemmin ehti tulla jo yksi myrskyn aiheuttama sähköratavaurio Harjavallan ja Nakkilan välille.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja