Mainos

Myrsky katkoo sähköjä, jatkuu itsenäisyyspäivänä – MTV.fi seurasi myrskyn etenemistä

Myrskymatalapaine lähestyy Suomea. Maan keski- ja pohjoisosaan on luvassa lumipyryä, etelään myrskypuuskia.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa saattaa sataa tänään 15 senttiä lunta.

– Jo iltapäivästä voi tulla kunnon tuulenpuuskia, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa. Mutta pahimmat näyttäisivät ajoittuvan iltaan ja yöhön. Oikeastaan koko eteläosassa maata tuulituhot ovat mahdollisia, kunnon syysmyrsky, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

– Ilta näyttää siltä, että Oulu–Kajaani-linjalla ei lähde mielellään millään renkailla liikenteeseen.

MTV.fi seuraa myrskyn etenemistä sekä mahdollisia tuhoja ja vaikutuksia esimerkiksi liikenteeseen. Myös lukijat voivat osallistua seurantaan – lähetä sääkuvia ja havaintoja osoitteeseen kuvat(at)mtv.fi.

23.04 Liveseuranta päätyy. Myrsky hiljenee lauantaiksi, mutta tuulta ja sadetta on odotettavissa jälleen sunnuntaina. Sähköt poikki tällä hetkellä noin 2000 asiakkaalla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


22.53 Helsingissä merivesi on paikallisesti noussut jo katutasolle.

21.47 Tuuli voimistumassa myrskyksi Helsingin edustalla.

20.46 Finavian viestinnästä kerrotaan, ettei myrsky ole suuremmin vaikuttanut lentoliikenteeseen. Vajaat 15 lentoa on iltapäivästä lähtien myöhästynyt kovien tuulten ja sään vuoksi. Säästä johtuvat myöhästymiset ovat kuitenkin olleet maksimissaan puoli tuntia. 

20.37 Sähkökatkot jatkuvat ja tällä hetkellä sähköttä on 5731 asiakasta. Eniten ongelmia on Savon Voiman Verkko Oy:n, Carunan ja Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n verkoissa.

19.23 Sähköt palailevat osalle alueista ja sähköttä on nyt 4515 asiakasta.

19.04 Sähköttömien määrä laskenut noin 5250 asiakkaaseen.

18.53 Sähköttä on nyt noin 6000 asiakasta. Myrsky piiskaa Etelä- ja Länsi-Suomea – tuhansilta sähköt poikki

18.23 Yhteensä noin 6500 sähköyhtiöiden asiakasta on tällä hetkellä ilman sähköjä. Heistä valtaosa, noin 4400 on sähköyhtiö Carunan verkossa, jossa ongelmia on erityisesti Länsi- ja Etelä-Suomessa.

18.09 Viestintävirasto muistuttaa lataamaan akut sähkökatkosten varalta.

17.28 MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että tuulilukemat ovat nousseet Tammisaaren edustalla jo puuskissa yli 29 metrin sekunnissa. 

17.22 Sekä TallinkSiljalta että Viking Lineltä kerrotaan, että myrsky ei ole ainakaan toistaiseksi vaikuttamassa illan liikennöitiin. Laivayhtiöissä seurataan kuitenkin tarkasti myrskyn kehittymistä.

17.11. Ajokeli on lumipyryn vuoksi jopa erittäin huono maan keskivaiheilla. Kuvassa nelostie välillä Pihtipudas-Kärsämäki. Kuva: Liikennevirasto

16.59 Myrsky lähestyy Suomea. Iltaan mennessä Suomeen saapuu lounaasta syvä matalapaine, ja tuuli voimistuu myrskyksi eteläisillä merialueilla.   

Myrskytuulen nopeuden ennustetaan olevan 21–25 metriä sekunnissa. Meteorologi Matti Huutosen mukaan tuuli voi olla puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa ja Pohjois-Itämeren aaltojen korkeus voi olla keskimäärin jopa 7 metriä.

Tulossa olevaan matalapaineeseen liittyy myös voimakas sadealue. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa lunta voi sataa vajaassa vuorokaudessa 15-20 senttiä.

16.27 Myrsky vaikuttaa myös ajokeliin. Lukijan kuvassa Jyväskylästä juuri ennen Hännilänsalmea näkyy ojaan ajanut henkilöäuto ja asuntovaunu.

16.05 Sähköyhtiöillä on tällä hetkellä sähköttömiä asiakkaita noin 2800. Eniten sähkökatkoja on Naantalissa.   

Keski-Suomeen on odotettavissa myös märkää lunta, mikä voi Ilmatieteen laitoksen mukaan aiheuttaa sähkökatkoja.

14.00 Myrskyraja 21 m/s on ylittynyt pohjoisella Itämerellä Bogskärissä ja Ahvenanmaan lähellä Nyhamnissa. Lunta tulee nyt Jyväskylän pohjoispuolelta kohti Keski-Pohjanmaata ulottuvalla alueella.


14.00: Myrskystä on paljon näyttäviä kuvia.

13.58: Myrsky tekee jo tuhojaan Ruotsissa. Yli 1000 kotitaloutta on ilman sähköä ja Göteborgin keskustassa sijaitseva ravintolalaiva on irronnut laiturista.

12.45: Turku Energia Sähköverkot Oy kertoo varautuvansa myrskyyn ja sen mahdollisesti aiheuttamiin sähkökatkoksiin lisäämällä henkilöstöä.

Katkoihin varaudutaan erityisesti ilmajohtoalueilla. Myrsky voi vaikuttaa sähköihin myös kaapeloiduilla alueilla, jos samassa verkkoalueessa on mukana ilmajohtoja kauempana sähköasemasta.

Tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti. Sähkökatkon aikana häiriötiedottamista voi seurata Turku Energian verkkosivuilla.

12.20: Lukijoilta on tullut hienoja kuvia! Tässä Raija Kokkolan kuva Valtimosta, jossa odotellaan ennustettua myräkkää.

12.10: Nyt Suomessa satelee monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Kuopion seudulla sateet tulevat vetenä ja räntänä, Kajaanissa satelee jo iltapäivällä lunta.

Myrskymatalapaine saavuttaa Suomen iltapäivällä kello 15-16 jälkeen. 

Seuraa sadetutkaa MTV.fin sääsivustolla!

10.00: Tällä hetkellä myrskykeskus on Ruotsin päällä, alueella, joka ulottuu Göteborgista pohjoiseen. Siellä tuulet puhaltavat nyt 26 metriä sekunnissa. Matalapaine kulkee kohti koillista eli kohti Suomea. Samalla se syvenee.

Katsomo-video ei ole saatavilla


8.45: Myös esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla on tapahtunut yön aikana useita ulosajoja ja peräänajoja tien liukkauden vuoksi. 

8.30: Helsingin poliisilaitoksen alueella tapahtui yön aikana useita liikenneonnettomuuksia. Aamulla on sattunut muutamia peltikolareita ja pyörällä kaatumisia. Vakavilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty.  

8.21: Poliisi varoittaa aamun työmatkalaisia erittäin liukkaista teistä pääkaupunkiseudulla. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.