Mainos

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä: Turkki uhkaa lähettää 3,6 miljoonaa pakolaista Eurooppaan, jos Eurooppa arvostelee operaatiota

4:01
Erdoganin hurjat pakolaispuheet kuohuttavat - sisäministeri Ohisalo kommentoi tilannetta MTV Uutiset Livessä

Turkki aloitti eilen illalla maahyökkäyksen Turkin ja Syyrian vastaisen rajan kaupunkeihin. MTV Uutiset seuraa tänään tässä jutussa Syyrian tilanteen käänteitä.

Kello 13.40 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa lähettävänsä Turkissa oleskelevat 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista Eurooppaan, mikäli Euroopan maat tuomitsevat Turkin operaation Syyriassa miehitykseksi. 

– Hei EU, herätkää. Sanon sen uudelleen: jos yritätte väittää operaatiomme siellä (Syyriassa) olevan miehitys, meidän tehtävämme on helppo, avaamme ovet ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille, Erdogan sanoi tänään maan parlamentille pitämässään puheessa.

Kello 13.00 Syyrian kurdijoukot kertovat torjuneensa uuden Turkin tekemän maahyökkäyksen rajan tuntumassa Ras al-Ainin alueella. Turkki väittää kuitenkin operaationsa edenneen suunnitelman mukaisesti.

Kello 12.42 Vaarallisimpia Isis-vankeja on otettu haltuun Syyrian taisteluiden alta, Yhdysvallat sanovat. Trumpin mukaan kyseessä ovat "pahimmista pahimmat". Pelkona on ollut, että vankileireillä olevat Isis-taistelijat pääsevät pakenemaan Turkin hyökkäyksen seurauksena.

Kello 12.08 Syyrian kurdijoukot ja Turkin etenevät maajoukot ottavat rajusti yhteen Syyrian rajalla olevissa kylissä, sanoo kurdijohtoisten SDF-joukkojen lehdistöedustaja.

Kello 11.45 Turkin puolustusministeriön mukaan maan armeija on ilmavoimiensa ja epäsuoran tulen avulla iskenyt tähän mennessä 181 kohteeseen kurdien joukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Kello 11.31 Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle ei ole vaikuttanut kurdijoukkojen kansainväliseen kouluttamiseen Irakissa, kertoo vanhempi osastoesiupseeri Matti Kemppilä puolustusministeriöstä. 

Kello 9.40 Suomen valtioneuvosto myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun 19. päivänä. Lupa koski lennokkien lähetysalustoja. Jokaista vientilupaa arvioidaan tapauskohtaisesti.

–  Nyt Turkki on aloittanut sotilaallisen operaation Pohjois-Syyriassa. Tämän myötä tilanne on muuttunut, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) STT:lle.

kello 7.32 Strategian pääopettaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoi aamulla Huomenta Suomen Uutisten haastattelussa, että Turkin operaatio käynnistyi varsin vauhdikkaasti ilmaiskujen jälkeen.

– Varsinainen maaoperaatio käynnistyi odotettua nopeammin. Turkki on mahdollisimman nopeasti halunnut päästä ensimmäisiin tavoitteisiin, ennen kuin kansainvälinen paine nousee liian kovaksi tai uusia liittoumia ehtii tuolla alueella syntyä, Jäntti sanoi.

Jäntti sanoo, että kurdijoukkojen ilmoitus yhden hyökkäyksen torjumisesta on ollut paikallinen taistelu, josta on vielä liian aikaista vetää johtopäätöksiä kokonaisuuden kannalta. Asiantuntijan mukaan Turkin hyökkäys saa nyt suurta huomiota maailmanlaajuisesti.

– Nyt ikään kuin maailman huomio keskittyy puhtaammin tähän Turkin operaatioon, voi olla, että kansainvälinen paine ja huomio saa suuremman arvon, kuin aikaisemmin vastaavissa tilanteissa. 

Jäntin mukaan tuhansittain siviilejä on jo lähtenyt evakkoon Syyriasta.

– Tämä on voinut olla yksi Turkin tavoite tässä nopeassa, pelottavassa operaatiossa.

kello 5.19 Osa sekä demokraattien että republikaanien senaattoreista Yhdysvalloissa on uhannut Turkkia sanktioilla, jos se ei vedä joukkojaan Syyriasta. Myös maan presidentti Donald Trump uhitteli murskaavansa Turkin talouden, jos Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan "ylittää rajan" toiminnallaan.

Eilen: Syyrian kurdijoukot kertoivat torjuneensa Turkin maajoukkojen hyökkäyksen alle tunti sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti aloittaneensa hyökkäyksen.

Turkki kertoi aloittaneensa maahyökkäyksen Syyriaan eilen illalla kello kymmenen jälkeen Suomen aikaa. Aiemmin eilen Turkki teki ilmaiskuja Pohjois-Syyriaan.

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan ensimmäisten tuntien aikana hyökkäyksestä ainakin 16 kurditaistelijaa sai surmansa.

Suomi on tuominnut tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan. YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua torstaina hätäistuntoon hyökkäyksen tiimoilta.

5:15
Jaakko Jäntti vieraili eilen Kymmenen Uutisissa puhumassa meneillään olevasta sotilasoperaatiosta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja