Suomi myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun puolivälissä

Valtioneuvosto myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun 19. päivänä. Lupa koski lennokkien lähetysalustoja, joita käytetään miehittämättömien, harjoitusten maalilennokkitoiminnassa käytettävien ilma-alusten lähettämiseen, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) STT:lle sähköpostitse.

– Jokaisen vientiluvan ulko- ja turvallisuuspoliittinen arviointi perustuu tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan, jossa on keskeistä arvioida sekä hakijaa ja loppukäyttäjää että määrämaata ja lähialuetta. Vientilupaa koskevan tuotteen ominaisuudet ja niille esitetty käyttötarkoitus ovat myös olennainen osa harkintaa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen harkinnan suorittaa ulkoministeriö. Kokonaisharkinnan pohjalta katsottiin, että tälle tuotteelle vientilupa voidaan myöntää, Kaikkonen viestitti.

– Nyt Turkki on aloittanut sotilaallisen operaation Pohjois-Syyriassa. Tämän myötä tilanne on muuttunut.

Uusia vientilupahakemuksia Turkkiin ei Kaikkosen mukaan tällä hetkellä ole käsittelyssä.

Kaikkonen kertoi jo eilen, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin. Hän perusteli päätöstä Turkin hyökkäyksellä ja sillä, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. 

Lue myös:

    Uusimmat