SDP syytti hallitusta nuorten opettajien työttömyysturvan heikentämisestä – näin oppositio hiillosti kyselytunnilla

SDP syytti hallitusta nuorten opettajien työttömyysturvan heikentämisestä – näin oppositio hiillosti kyselytunnilla 59:56
Katso kyselytunti kokonaisuudessaan tästä.

Oppositio hiillosti jälleen Orpon hallitusta eduskunnan kyselytunnilla.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on työmatkalla ulkomailla, joten häntä sijaisti valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.). Monet kysymykset liittyvät opetusalaan kansainvälisen opettajien päivän vuoksi.

Oppositiopuolue SDP:n Piritta Rantanen arvostelee hallitusta siitä, että vastavalmistuneet opettajat saavat jatkossa ensimmäisellä kesälomallaan vain pientä työttömyysturvaa, koska hallitus aikoo pidentää ansiosidonnaisen työssäoloehtoa vuoteen. Rantasen mukaan leikkaus vastaa opettajilla tuhatta euroa kuussa. 

Työministeri Arto Satonen (kok.) vastaa, että nykyisellä järjestelmällä on vain kuuden kuukauden työskentelyllä saanut oikeuden peräti 300 päivän ansiosidonnaiseen, mitä hallitus pitää kohtuuttoman hyvänä.

Ilman vakituista virkaa oleva opettaja saatetaan jättää työttömäksi kesän ajaksi, vaikka hänen työnsä jatkuu syksyllä, mutta tämä asia ei liity Orpon hallituksen toimiin.

Satonen sanoo, että työssäoloehdon pidentämisen ohella on tarkoitus uudistaa järjestelmää myös niin, että opettajaa ei kesällä turhaan kuormiteta TE-toimiston byrokratialla jos tiedetään töiden jatkumisesta syksyllä. 

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen kysyy, miksi hallitus aikoo lopettaa aikuiskoulutustuen ensi kesänä.

Satonen vastaa, että monella tuen käyttäjällä on ollut korkeakoulututkinto, eikä tuki ole parantanut sen saajan työmarkkina-asemaa tai tuloja. Satosen mukaan työryhmä kuitenkin pohtii, miten jatkossa tuetaan tarpeelliseksi katsottua hoitajien ja opettajien koulutusta.

Keskustan Markus Lohi kysyy hallitukselta sote-leikkauksista. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastaa, että sote-uudistus on edellisen Marinin hallituksen luomus.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vaatii lisää aikaa hyvinvointialueille alijäämänsä kattamiseen, kun raja nyt on vuoden 2026 lopussa. Purra vastaa, että jonkinlainen takaraja oltava, jotta asia tulee hoidettua. Keskustelu hyvinvointialueiden tilanteesta jatkuu lähiaikoina, kun keskustan ja Liike Nyt -oppositioryhmien tekemää välikysymystä käsitellään eduskunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat