MTV Uutiset selvitti: Saako poliisi siirtää laillisesti pysäköidyn auton?

MTV Uutiset selvitti, mitä poliisi saa tehdä yleisellä paikalla. Millaista voimaa poliisi saa käyttää esimerkiksi turvatessaan järjestystä mielenosoituksissa? Alla on kuvattu erilaisia tilanteita ja poliisin toimintaoikeuksia näissä tilanteissa. Tapausten ratkaisut on muokattu sisäasiainministeriöltä saatujen vastausten perusteella.

Mielenosoittajat ovat kokoontuneet kaupungille ja huutavat iskulauseita, mutta mitään väkivaltaa ei ole esiintynyt. Onko poliisilla oikeus hajottaa mielenosoitus?

Ei ole, mikäli kokoontumisen tarkoituksena ei ole ryhmittyminen rikosta varten.

Jos kaupungille kerääntyy satunnaisesti muodostunut väkijoukko, jonka kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä, turvallisuutta tai on esteenä liikenteelle, poliisilla on oikeus määrätä väkijoukko hajaantumaan. Poliisi voi päätellä mielenosoittajien aikeita muun muassa heidän uhkauksistaan ja käyttäytymisestään.

Jos mielenosoittajat eivät tottele puhetta, poliisilla on oikeus turvautua voimakeinoihin. Niskuroijat voidaan myös ottaa kiinni. Kiinniotettu on päästettävä vapaaksi heti, kun tehtävän tarkoitus on saavutettu, kuitenkin viimeistään 12 tunnin kuluttua kiinniottamisesta.


Poliisin oikeuksia yleisellä paikalla:

- poliisi saa tarkastaa kenen tahansa henkilöllisyyden

- poliisi saa ottaa henkilön kiinni, jos hänen suojelemisensa sitä vaatii

- poliisi voi poistaa uhkaavasti käyttäytyvä henkilön paikalta

- poliisi voi eristää tai tyhjentää alueen

- poliisi voi määrätä esineen tai kulkuneuvon siirrettäväksi yleisellä paikalla

- poliisi voi pysäyttää kulkuneuvon

- poliisi voi tehdä turvatarkastuksen yleisötilaisuuteen osallistuvalle

- poliisi voi takavarikoida vaaralliset esineet tai aineet, jos niistä on vaaraa turvallisuudelle

- poliisi voi lopettaa vaaraksi olevan tai vahingoittuneen eläimen

- poliisi voi antaa jokaista velvoittavia käskyjä ja kieltoja

- poliisi voi käyttää voimakeinoja, jos siihen on hyvät perustelut

(Lähde: Poliisilaki)

Meno mielenosoituksessa yltyy hurjaksi. Autoja on poltettu ja sivullisia pahoinpidelty. Saako poliisi ampua väkijoukkoon tilanteen rauhoittamiseksi?

Ei. Poliisi ei saa hajottaa mielenosoittajajoukkoja ampuma-aseella, mikäli aseessa ei käytetä esimerkiksi kaasupatruunoita.

Ampuma-aseen käyttöön poliisi tarvitsee aina hyvät perustelut. Aseen käyttö tulee kyseeseen muun muassa silloin, kun poliisin tarvitsee pysäyttää henkilö, joka saattaisi aiheuttaa vakavaa ja välitöntä vaaraa jonkun toisen ihmisen terveydelle tai hengelle, eikä poliisilla ole lievempiä keinoja henkilön pysäyttämiseksi.

Eläintä poliisi voi sen sijaan ampua, mikäli kiireellinen ja tärkeä tehtävä sitä vaatii.

Mies uhkaa poliisia kadulla aseella. Onko poliisilla oikeus ampua mies?

Hätätapauksessa kyllä. Poliisilla on oikeus hätävarjeluun.

Poliisi saa kuitenkin käyttää ampuma-asetta vasta, kun muut keinot eivät riitä. Jos asetta joudutaan käyttämään, ensisijaisena tavoitteena on pysäyttää kohdehenkilön toiminta. Ääritapauksessa myös kohdehenkilön hengen voi vaarantaa.

Saako poliisi tarkastaa kenen tahansa henkilöllisyyden kadulla ilman rikosepäilyä?

Kyllä. Jos poliisi on suorittamassa tehtäväänsä, hänellä on oikeus saada keneltä tahansa tiedot nimestä, henkilötunnuksesta, kansalaisuudesta ja paikasta, josta henkilön tavoittaa.

Pysäköin auton laillisesti. Voiko poliisi silti siirtää auton?

Kyllä. Vaikka auto olisi pysäköity lailliselle pysäköintipaikalle, poliisi voi sen siirtää, mikäli se on perusteltua jonkun poliisille kuuluvan tehtävän suorittamiseksi.

Poliisi saa tiettyyn paikkaan kohdistuvan pommiuhkauksen. Voiko poliisi määrätä teleoperaattoreita sulkemaan alueen matkapuhelinverkot siltä varalta, että pommi olisi laukaistavissa puhelimen avulla?

Kyllä. Poliisilla on oikeus lyhytaikaisesti estää teleosoitteiden tai telepäätelaitteiden käyttö tietyllä alueella. Taustalla pitää kuitenkin olla välitön henkeä tai terveyttä uhkaava vaara.

Juttu on osa laajempaa MTV Uutisten erikoisselvitystä poliisin oikeuksista. 

Lue myös:

    Uusimmat