Kolmen ja puolen vuoden prosessi Britannian erosta Euroopan Unionista toteutuu virallisesti tänään. Ero jakaa yhä voimakkaasti brittejä.
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola Lontoosta kertoo, että Britannian ja EU:n välillä ei käytännössä ihan heti muutu mikään.
– Nyt alkavana yhdentoista kuukauden siirtymäaikana matkustaminen ja kaupankäynti jatkuvat aivan normaalina, vuoden loppuun.
Kun siirtymäaika on ohi, Britannian pitää neuvotella EU:n kanssa suhteet uusiksi. Kauppaneuvotteluista on ennakoitu erittäin hankalia ja pitkiä, vaikka konservatiivi pääministeri Boris Johnson toista puhuu.
– Hän näkee neuvottelut eri tavalla kuin Euroopan Unioni. Jo pelkästään erosopimuksen tekeminen kesti pitkään – se on yli 600-sivuinen. EU:n ja Britannian varsinainen kauppasopimus ja muut tulevat sopimukset tarkoittavat jo tuhansia sivuja sekä kuukausia kestäviä neuvotteluja.
Lue myös: Mitä Brexitin siirtymäaika tarkoittaa tavikselle: pääseekö Britanniaan henkilökortilla, paljonko kännykän käyttäminen maksaa?
Euroopan Unionin neuvottelijat eivät usko siihen, että neuvottelut olisivat ohi tämän vuoden loppuun mennessä. Neuvoteltavia asioita on satoja, ellei jopa tuhansia.
Ihmisten vapaa liikkuminen on suuri kysymys. Britanniassa asuu 5 000 suomalaista.
– On taattu, että kaikki jotka muuttavat vielä tämän kuluvan vuoden aikana, voivat saada pysyvän oleskeluluvan. On kuitenkin paljon kysymyksiä, mitä tapahtuu siirtymäajan jälkeen ja mikä on opiskelijoiden kohtalo Erasmus-vaihdossa. Näitä opiskelijoita on satoja Britannian eri kaupungeissa ja yliopistoissa.
Britannian ja EU:n neuvoteltavaksi jää myös brittien oma liikkuminen Euroopan suuntaan.
– Esimerkiksi Portugali ja Espanja ovat brittien suosimia lomamaita. Briteillä on näissä maissa paljon loma-asuntoja.
Kauppasuhteista väännetään kivuliaimmin
Vaikeinta on sopia kauppasuhteista. Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi tällä viikolla, että nyt EU saa rajanaapuriksi ison ja merkittävän kauppakumppanin ja kilpailijan.
– Kauppasuhteista pitäisi pystyä sopimaan niin, että ne tyydyttävät molempia osapuolia. Euroopan Unionin neuvottelijat ovat jo sanoneet moneen kertaan, että Britannia ei voi kuvitella käyvänsä kauppaa unionissa ja poimia sieltä vain mansikoita ja herkkuja, toteaa kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Kalastukseen on tulossa suuri muutos. Tähän saakka muiden EU-maiden kalastajat – lähinnä Tanskasta, Hollannista ja Ranskasta – ovat käyneet kalastamassa lähellä Britannian rannikkoa. Nyt kun Britannia eroaa EU:sta, kalastus siirtyy kauemmaksi rannikosta.
Piuholan mukaan britit juhlivat brexitiä jakautuneesti.
– Noin puolet briteistä ei juhli eroa ollenkaan. Brexitöörit sen sijaan juhlivat. On tulossa paljon puheita ja musiikkia. Boris Johnsonin virka-asunnon seinään heijastetaan illalla kello, joka laskee aikaa alaspäin Britannian erohetkeen.
Ero Euroopan Unionista tapahtuu kello 23 sikäläista aikaa. Suomessa kello on silloin yksi yöllä.