MTV Uutiset paikalla Tallinnassa: Virolaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissa

Aurinko paistaa ainakin vielä täydeltä terältä, kun virolaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissa. Kaksi mielipidemittauksissa suosituinta puoluetta ovat, hiihtotermejä käyttäen, karanneet muilta jo ensimmäisessä nousussa.

Nyt suurin mielenkiinto kohdistuu oikeistopopulistisen, jopa avoimen rasistisen Ekre-puolueen menestykseen.

Mielipidekyselyissä ykkössija on vaihdellut nykyistä hallitusta johtavan keskerakondin (keskipuolue) ja opposition reformipuolueen välillä. Tuoreessa kyselyssä reformipuolue sai 26,6 prosentin kannatuksen ja keskustapuolue 24,5 prosenttia.

Kisa on tiukka, varsinkin, kun jaossa on myös pääministerin virkahuone, jossa istuu tällä hetkellä keskerakondin johtaja Jüri Ratas. Reformipuolueen voittaessa vaalit, Viro saisi historiansa ensimmäisen naispääministerin. Puolueen johtaja Kaja Kallas on legendaarisen poliitikon Siim Kallasin tytär.

Oikeistopopulistinen Ekre on lähes perussuomalaisten tapaan yhtä kuin johtajansa Mart Helme. Tuore mielipidemittaus näyttää Ekrelle kolmanneksi suurimman puolueen titteliä ja hieman yli 17 prosentin kannatusta.

Oikeistopopulistisilla laineilla matkustava puolue, ja ennen kaikkea Helme, ovat säväyttäneet Viron rajojen ulkopuolellakin. Esimerkkinä tunnuslause: "Kui ta on must, näita ust". Eli suomeksi ”Näytä mustalle ovea". Ekre on myös perustanut toimiston Helsinkiin.

Juttu jatkuu uutisvideon jälkeen. 

Virossa parlamenttivaalit sunnuntaina – oikeistopopulistisen EKRE-puolueen kannatus vahvistunut 1:54

Asiantuntijoiden mukaan Ekren kannatus tulee ennen kaikkea Viron maaseudulta, jossa toimeentulo on tiukassa ja ihmiset ovat pettyneitä hallituspuolueiden talouspolitiikkaan.

Päävaaliteemoja verot, toimeentulo ja Venäjä

Maahanmuutosta ei ole tullut Virossa lähellekään samankaltaista vaaliteemaa kuin Suomessa. Postimees-lehden laajassa kyselyssä pääteemoja virolaisten mielestä ovat verot, toimeentulo ja pysyvänä teemana joka vaaleissa on venäjänkielisten asema.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Viron lapsilisäuudistus näkyy synnytystilastoissa 2:07

Nyt se on noussut erikoisesti otsikoihin Viron yrittäessä siirtyä yksikieliseen koulusysteemiin, eli samaan kuin Suomessa. Kouluun mennessään lapset opiskelisivat viroksi. Venäjänkielistä alkuopetusta ei enää olisi.

Vastakkain liberaalit ja konservatiivit

Useat asiantuntijat varoittavat vertaamasta virolaisia puolueita suoraan, nimen perusteella suomalaisiin. Keskerakondistakin käytettäisiin mieluusti nimitystä keskipuolue.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Virolaisessa puoluekentässä vastakkain eivät ole niinkään vasemmisto ja oikeisto, vaan liberaalit ja konservatiivit. Ekren edustaa äärikonservatiivisuutta, EU-vastaisuutta ja syvälle mustaan multaan kaivautunutta isänmaallisuutta.

Pienpuolueilla ei ole ennakkoon asiaa 101-paikkaiseen parlamenttiin eli riigikoguun. Suomesta poiketen, vihreät kuuluvat tähän porukkaan.

Ennakolta Viron vihreiden kannatus on parin prosentin luokkaa. Hieman Liike Nyt-liikettä muistuttava, uusi Eesti 200 on myös jäämässä ulos parlamentista. 

Lue myös:

    Uusimmat