Kirjeenvaihtajan kommentti: Viron parlamenttivaalit olivat monella tavalla historialliset – suomalaissyntyinen miljonääri saattaa nousta ministeriksi

3:31
Katso uutisvideo: Pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue voitti Viron parlamenttivaalit.

Viron vaalitulos oli monella tavalla historiallinen, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kommenttikirjoituksessaan.

Vuosikymmeniä Viroa hallinnut keskustapuolue lyötiin maan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa lopulta niin lättänäksi, että sieltä on paha enää nousta. Se hävisi näissä vaaleissa peräti kymmenen paikkaa ja on nyt vasta kolmanneksi suurin puolue Riigikogussa (Viron parlamentti) 19 edustajallaan.

Tappio oli myös Viron venäläisvähemmistölle paha isku, sillä juuri he ovat äänestäneet keskustaa. Tappiota lisää myös venäjänkielisiä ja venäläisille auttavaa kättä tarjonneen Ekre-puolueen tulos: puolueelta lähti kaksi paikkaa.

Reformipuolue piti pintansa ja jopa lisäsi paikkamääränsä 37 paikkaan. Sen johtaja ja istuva pääministeri Kaja Kallas sai Viron historian suurimman äänimäärän, peräti 31 821 ääntä. Kallaksen vahva linja Ukrainan auttamisessa sai nyt tukensa.

Uusi puolue Viron parlamentissa, Eesti 200, saa 14 paikkaa kertarysäyksellä. Se on kova tulos, kun neljä vuotta sitten puolue ei kyennyt läpäisemään vielä viiden prosentin äänikynnystä. Martin Helme – tuo Viron oma Trump – syytti puolueensa tappiosta sähköistä äänestämistä, vaikka sen on moneen kertaan todettu toimivan aivan eri tavalla kuin vaikkapa amerikkalaisten äänestyskoneet.

Äärikonservatiivinen oikeistopuolue Ekre menetti näissä vaaleissa kaksi edustajanpaikkaa, mutta on silti parlamentin toiseksi suurin puolue. Tappiosta on turhaa syyttää nettiäänestystä, jota käytti tällä kertaa enemmistö äänioikeutetuista. Viron sähköinen äänestäminen on moneen kertaan kryptattu, joten huijaamisen ja äänillä pelaamisen mahdollisuus on olematon.

Vihreät eivät taaskaan läpäisseet äänikynnystä, mutta ehkä Reformipuolue pitää huolen vihreän siirtymän edistymisestä heidänkin puolestaan. Näin he ovat ainakin luvanneet.

Mitä seuraavaksi? Reformipuolue ja talousliberaali Eesti 200 näyttävät saavan hienoisen enemmistön Viron parlamenttiin, mutta se on niin ohut, että tarvitsevat vielä tuekseen apupuolueen, joka todennäköisimmin on sosiaalidemokraatit. Viimeksi hallituksen muodostamiseen kului pari kuukautta, nyt varmasti selvitään muutamassa viikossa.

Viron talousreformit siis jatkuvat ja yrittäjäystävällisyys vain kohenee. Näin he ovat luvanneet ja valtionvarainministeriksi saattaa hyvinkin nosta suomalaissyntyinen miljonääri Joakim Helenius.

Energian hinta ja raju inflaatio eivät nousseet suuriksi vaaliteemoiksi, vaikka näin olisi voinut kuvitella. Virossa ymmärretään vaikea tilanne eikä kovia palkankorotuksia ole vaadittu. Virolaiset uskovat, että jos maalla menee hyvin, se näkyy pian myös kansalaisten hyvinvoinnissa.

Näinhän on jo tapahtunutkin. Ukrainan avustaminen on viisasta, senkin valtaosa virolaisista on ymmärtänyt. Tuki Ukrainalle on ollut suhteessa bruttokansantuotteeseen maailman korkeinta ja asiat sanotaan suoraan niin kuin ne ovat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja