MTV Uutiset Itä-Ukrainassa – rajalla painostavan hiljaista, valmiustilan ylläpito maksaa Ukrainalle miljardeja euroja

Tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on ainakin toistaiseksi pysynyt rauhallisena 2:05
Tältä Ukrainan ja Venäjän rajalla näyttää tällä hetkellä – katso uutisjuttu tästä.

Itä-Ukrainassa parhaillaan oleva MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste kertoo, että tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on ainakin toistaiseksi pysynyt rauhallisena muutamia raketti-iskuja ja laukausten vaihtoa lukuun ottamatta. Raja on pitkä, mutta sitä valvotaan nyt paljon tehokkaammin ja modernimmin keinoin kuin ennen. 

Venäjällä ja Ukrainalla on yhteistä maarajaa yli 2 000 kilometriä. Zhuravlevkassa maan itäosassa on kuitenkin rauhallista. Kylätie on hiljainen ja talot ovat tyhjillään. Hiljaisuuskin voi olla painostavaa. Yksittäinen rajamies katsoo etäisyyteen, mutta muuten rajaa on lähes mahdoton valvoa paljain silmin. Nykyään se tapahtuukin elektronisin laittein ja kameroin. 

Rajavartijat vakuuttavat, että valmius hyökkäysten torjumiseen on tehokas vuorokauden ympäri. 

– Tällä hetkellä ei ole epätavallista liikehdintää, mutta yksikkömme on valmis jokaisella hetkellä. Harjoittelemme ja valmistaudumme jatkuvasti mitä tahansa tilannetta varten yhdessä muiden armeijan yksiköiden kanssa, kertoo rajajoukkojen upseeri Juriy Trubachov.

Valmiustilan ylläpito maksaa

Pelkkä valmiustilan ylläpito jo kahdeksatta vuotta on kuitenkin tullut maksamaan Ukrainalle miljardeja euroja. Alussa varusteetkin olivat alkeellisia ja sotilaiden määrä vähäinen, eikä kaikille löytynyt edes aseita. Nyt miesvahvuus on 250 000 ja sen päälle tulevat vielä reserviläiset ja muut vapaaehtoiset.

Se ei kuitenkaan yksin riitä. Kaikenlainen apu on tarpeen etulinjassa palveleville sotilaille. Siitä pitävät huolen muun muassa alueelliset siviilipuolustusyksiköt. 

– Kansainvälisesti Ukrainan armeija saa apua Yhdysvalloilta ja muilta länsimailta, mutta paikallisella tasolla olemme vapaaehtoinen organisaatio, jonka ainoa päämäärä on turvata kaupunkimme hyökkäykseltä, jotta ei tapahdu kuten vuonna 2014, sanoo Harkovan siviilipuolustusyksikön johtaja Kostyantyn Nemichev.

Lue myös:

    Uusimmat