MTV Urheilu listasi: kaikkien SM-liigaseurojen mielenkiintoisimmat uudet pelaajat

Liigan mestarivalmentaja Pennanen paljastaa: NHL-valmentajia vierailulla Suomessa 7:51
Videolla HPK:n mestarivalmentajan Antti Pennasen ajatuksia uuden kauden alla.

SM-liigakausi käynnistyy torstaina, kun hallitseva mestari HPK ja sen viime kevään finaalivastustaja Kärpät kohtaavat Hämeenlinnassa. Kesän aikana kotoisessa sarjassa on käynyt jälleen kova kuhina. MTV Urheilu listasi jokaisesta joukkueesta mielenkiintoisimmat uudet kasvot.

Liiga esiintyi edukseen kevään isossa tarinassa, Leijonien MM-kullassa. Kyseisestä joukkueesta nähdään useita nimiä kotimaisissa kaukaloissa.

Mutta ketkä ovat niitä uusia pelaajia, joita kannattaa seurata tarkalla silmällä tulevalla kaudella? Tässä valinnat jokaisesta seurasta:

HIFK, Frans Tuohimaa
– Tuohimaa-nimi on enemmän kuin tuttu pitkän linjan IFK-kannattajille. Nyt Helsinkiin saapuu pelaaja, joka pääsee heti maan isoimpaan näyteikkunaan. Tuohimaa tasapainottaa osastoa, joka herätti viime kaudella isoja kysymysmerkkejä. Ja enemmän kuin tasapainottaa. Tuohimaa on lähtökohtaisesti IFK:n ykkösmaalivahti.

HPK, Cody Kunyk
– Hallitseva mestari koki valtavia takaiskuja viime kauden jälkeen. Kunyk, 29, on yksi merkittävimmistä paikkaajista. Kanadalaissentteri saa johdettavakseen käytännössä koko HPK:n hyökkäyksen.

Ilves, Lassi Thomson
– Äärimmäisen mielenkiintoinen nimi kotimaiseen liigaan. Thomson, 18, varattiin ensimmäisellä kierroksella kesän NHL-draftissa. Thomson on Suomen puolustustuotannon tämän hetken lupaavimpia nimiä.

Jukurit, Charlie Sarault
– Mikkelin heimolauma nappasi haaviinsa kanadalaispelaajan, jonka uralle on mahtunut erikoisempia mutkia. Sarault, 27, saapuu Suomeen Tanskasta, jossa hän nakutti viime kaudella kovat tehot. Sama trendi päti myös toissa kaudella Saksan kakkostasolla. Jukurit elää tiukan budjetin kuuria, joten Saraultilta odotetaan isoja tekoja.

JYP, Miska Siikonen
– Kuuleeko Jyväskylä? Hiljaista on. Hurrikaanien osalta siirtomarkkinoiden liikkeet jäivät vähäisiksi. Loppupeleissä kovin värväys on isommalle yleisölle tuntemattomampi nimi, Miska Siikonen, 23. Isokokoinen kahden suunnan sentteri sopii kuin nenä päähän JYPin uuden päävalmentajan Pekka Tirkkosen työteliääseen brändiin. Siikosen kohdalla iso mielenkiinto liittyy siihen, että ottaako hän jossain vaiheessa kehitysharppauksia jopa Leijoniin asti?

KalPa, Miikka Pitkänen
– Kuopiossa iloittiin nimekkäästä paluumuuttajasta, kun Pitkänen palasi kalakukkojen pyhimpään laaksoon. Pitkänen oli yksi viime kauden isoimmista onnistujista Liigassa. 60 otteluun peräti 48 pistettä. KalPassa hän saa hartioilleen äärimmäisen ison roolin.

KooKoo, Henrik Haukeland
– Harmauden lakeuksilla KooKoon maalivahtiosasto koki väkevän myllerryksen viime kauden jälkeen. Uusi ykkösnimi on Haukeland, joka jäi TPS:ssä Rasmus Tirrosen jalkoihin. Nyt on norjalaisen sauma näyttää. Ja isoja näyttöjä tarvitaan. Maalivahtipuoli kun oli melkoinen murheenkryyni Kouvolassa.

Kärpät, Juho Lammikko
– Oulussa täräytettiin pöytään useita kovia naarauksia kesän aikana. Jesse Puljujärvi lasketaan vanhaksi nimeksi, mutta tulijaosastolla oli myös tuore maailmanmestari, NHL-mies Lammikko. 23-vuotias hyökkääjä teki rohkean päätöksen: ei pelkkää jarruketjuroolia taalajäillä, vaan nyt on aika hakea kehitysaskeleita pohjoisesta. Jos seurattavia kohteita pitää etsiä, niin tässä on yksi.

Lukko, Pathrik & Ponthus Westerholm
– ”Rauman Sedinit” terminä kuulosti kornilta, mutta toisaalta. Lukko värväsi siirtomarkkinoilta mielenkiintoisen veljeskaksikon. Kaiken lisäksi veljekset ovat pelaajina kutkuttavia tapauksia. Toinen on enemmän pelintekijä, toinen enemmän maalintekijä. Hetkinen! Henrik ja Daniel!

Pelicans, Tomi Karhunen
– Kolminkertainen Suomen mestari on kova värväys Pelicansilta. Toisaalta, Lahdessa huudettiin sellaisen perään, kun maalivahtien korttipakka meinasi kaatua totaalisesti syliin. Karhunen hakee pientä uutta nostetta uralleen, aavistuksen verran nihkeämmän viime kauden jälkeen. Suomessa Karhunen on kuitenkin osoittanut tasonsa – hän on sarjan eliittiveskari. Odotusarvo on tämä.

SaiPa, Teemu Ramstedt
– Lappeenrannassa lyötiin pöytään kaksi nimekästä hankintaa. Tomas Zaborsky ja Ramstedt. Zaborskyn maalikarkelot ovat jatkuneet vuosi toisensa jälkeen, mutta Ramstedtin kohdalla eteen tuli totaalinen stoppi. Missä taitava pelintekijä menee vuoden tauon jälkeen? Oletusarvo on se, että Ramstedt kuuluu tähtien joukkoon. SaiPalle hän oli todella iso värväys.

Sport, Antti Erkinjuntti
– Yllä mainitut sanat voi käyttää Erkinjuntin ja Sportin kohdalla. Suomen mestari, joka on takonut vuosi toisensa jälkeen hyvää jälkeä kovissa seuroissa. Sportissa hän on valtava MVP ja suunnannäyttäjä. Erkinjuntin hartioilla on koko pohjanmaa, kielikuvallisesti. Haastetta riittää.

Tappara, Charles Bertrand
– Hiljalleen tehtävästään väistyvä Mikko Leinonen vetäisi jälleen kanin hatusta. Bertrand, 32 maalin mies toissa kaudelta. Meni sitten viime kausi miten tahansa, saa Tappara Bertrandista jälleen yhden hurjan pelotteen muun muassa ylivoimalle.

TPS, Topi Nättinen
– Aurajoen rannoilla kesästä on jäänyt mieleen lähinnä case Jonne Virtanen. Hankintapuolella on ollut hiljaisempaa. Uusista nimistä katseet kääntyvät erityisesti Nättiseen, joka on takonut Liigassa parhaimmillaan 42 pistettä kauteen. TPS tarvitsee leveyttä kokeneiden Ilari Filppulan ja terveyshuolista kärsineen Lauri Korpikosken takaa. Nättiseltä tätä voi odottaa.

Ässät, Daniil Tarasov
– 20-vuotias Tarasov on maalivahtirintamalla todella mielenkiintoinen seurattava tulevalle kaudelle. Porissa on mainittu jo Pekka Rinne venäläisen yhteydessä. 196 senttiä, jykevä ilmestys. Musta hevonen yhdeksi kauden liigatarinaksi.  

Pienen rahan kovat hankinnat ja painekattila

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen nostaa ensimmäisenä esille SaiPan tuoreen värväyksen Ramstedtin.

– Hän on mielenkiintoinen tapaus kahdella tapaa. Ensinnäkin se, että miten vuoden tauko on vaikuttanut? Sen lisäksi oma arvioni on se, että sekä jäällä että pukukopissa SaiPa elää ja kuolee Ramstedtin mukana.

– Tapparassa Bertrand kiinnostaa siinä mielessä, että hän oli niin vahva Kärpissä, hieman vapaamassa pelitavassa. Nyt on sitten mielenkiintoista nähdä, että miten hänen peli kulkee tiukassa sapluunassa, Sihvonen viittaa Jukka Rautakorven pelitapaan.

Sihvosen papereissa HPK:n Kunyk ja Sportin Erkinjuntin hankinnoissa on samoja piirteitä takana.

– Kummallakaan ei ole ollut varaa tehdä järkyttävästi hankintoja. Silloin suuret odotukset kohdistuvat näihin kavereihin, tuloksenteon saralla.

Sihvosen papereissa yksi nousee kuitenkin ylitse muiden. Nimenomaan paineiden ja isoimman suurennuslasin takia.

– Ehkä kaikista mielenkiintoisin seurattava kohde on Tuohimaa IFK:ssa. Koska tuo paikka on yksi liigan seuratuimmista. Ja vielä sen kannalta, että nyt seuraan palaa oma mies, toisessa polvessa.

Lue myös:

    Uusimmat