MTV testasi uuden musiikkipalvelun – pystyykö YouTube Music kilpailemaan tosissaan muiden kanssa?

1:19

YouTube Musicissa kiteytyvät YouTuben suosio musiikin kuuntelussa ja Googlen asema toimivana hakepalveluna.

Pääkuvan video

Miten hyvin toimii WhatsAppin live-sijainti?

YouTube Music on Googlen uusittu musiikin suoratoistopalvelu, joka yhdistää musiikkisovelluksen ja videosovelluksen melko näppärästi. YouTubea käytetään jo muutenkin ”musasovelluksena”, joten Googlen kannattaakin kokeilla kepillä jäätä, jos sen käyttäjät siirtyisivät käyttämään YouTube Musicia.

Palvelu on käytettävissä sovelluksena älylaitteissa, mutta sitä on myös mahdollista käyttää tietokoneella.

YouTube Music -palvelun "early access" alkoi Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa ja Etelä-Koreassa toukokuun lopulla. Palvelu on nyt tulossa myös Suomeen.

Ensimmäisellä käynnistyksellä ehdotettujen soittolistojen joukosta löytyivät muun muassa listat ”Kahvila-indie” ja ”Islantilainen indie” -soittolistat. Myyty!

Googlen keräämä data hyötykäytössä

Uusien videoiden suosituksista löytyi artisteja, joista en ollut ikinä kuullutkaan, mutta toisaalta myös juuri itseäni kiinnostavia artisteja. Kaikesta päätellen Google-tilin ja YouTube-historian kautta löytyvät metatiedot auttavat suositusten muodostumisessa. YouTube Musicin kautta kuunneltu musiikki näkyy myös YouTube-tilin historiassa kaikilla laitteilla.

Eri teemat, joita soittolistoissa oli havaittavissa, olivat käyttötarkoituksissaan toisaalta hupsuja, mutta myös hyödyllisiä. Esimerkiksi teeman ”Töissä keskittyminen” alta löytyi soittolistoja nimellä ”Rauhallinen deep house” ja ”Elektroninen dream pop”, jotka raskaan lounaan päälle vaivuttaisivat kenet tahansa taatusti uneen.

YouTube Musicista löytyi mahdollisuus kerätä tilastotietoa omista kuunteluistaan, mutta esimerkiksi tavallisen YouTuben verkkoselainversiosta löytyvä tuki Last.fm -palveluun ei ollut olemassa ainakaan beta-versiossa. Toisaalta vika saattaa olla Last.fm:n päässä, joka on muuttanut järjestelmäänsä hiljattain.

YouTube Music on suunnattu suurelle yleisölle

YouTube Musicin äänenlaatu oli ainakin samaa tasoa, kuin jos kuuntelisi YouTube-videoita älypuhelimella hyvällä nettiyhteydellä. Testissä käytettiin kuitenkin ihan perusmallin lateksinappikuulokkeita, mutta esimerkiksi bassotaajuudet toistuivat miellyttävällä tasolla.

Sovelluksen käyttöliittymä toimi iOS:llä kuten muutkin musiikkisovellukset eli vilkaisunäyttöön ilmestyivät sovelluksen ohjaimet jne. Pelkän YouTuben kautta musiikkia kuunnellessa esimerkiksi näytön lukitseminen jää pelkäksi haaveeksi. Googlen olisi ollut helppo rajata YouTube Music vain Android-käyttäjien iloksi, mutta Apple-kansaakaan ei siis jätetty paitsioon.

YouTube Musicia on mahdollista käyttää ilmaiseksi mainosten kanssa, mutta halutessaan mainokset saa pois Premium-kuukausitilauksen ostamalla. Jos ”Tube” tuntuu jo ennestään luonnolliselta alustalta musiikin kuuntelemiselle ja uuden kuunneltavan etsimiselle, kannattaa sen Music -sovellusta kokeilla vaihtoehtona muille musiikin suoratoistopalveluille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja