Mainos

MTV seurasi vappua hetki hetkeltä – aurinkoa, anarkisteja ja kuplivaa!

25:00

Vappuaattoa ja -päivää on saatu suuressa osassa maata viettää aurinkoisessa ja poutaisessa säässä. 

Helsingissä Havis Amanda -patsas sai lakkinsa vappuaattona perinteiseen tapaan kello 18. MTV Uutiset seurasi lakitusta suorana verkkolähetyksenä. 

Sen jälkeen hypättiin opiskelijan kyytiin. Opiskelijoiden vapunviettoa on seurattu Go pro -kamerasta käsin. Kameraa käsittelee opiskelija Elena Mindru-Turunen

MTV Uutiset seuraa Suomen vapun viettoa tässä artikkelissa läpi vappuaaton ja aina vapunpäivään saakka.

Lähetä meille kuvia ja tunnelmia omasta vapustasi sovelluksen kautta tai osoitteeseen kuvat@mtv.fi!

Vappupäivän piknikeille poutasäässä

Vappua on juhlittu ympäri maata perinteisin railakkain menoin. Poliisi kirjasi eiliseltä kymmeniä pahoinpitelyjä Helsingistä, ja Tampereella luku oli pitkälle toistakymmentä. Hyvä sää innosti monet juhlimaan pitkän kaavan mukaan. Esimerkiksi Helsingissä poliisin tehtävien määrä alkoi hiljentyä vasta aamuviiden maissa.  

Tampereella otettiin eilen kiinni 14 anarkistimarssille osallistunutta ihmistä. Heistä kahta epäillään rikoksesta.  

Oulussa poliisi kirjasi yli kaksisataa hälytystehtävää. Poliisia työllistivät yön aikana erityisesti rattijuopot sekä pahoinpitelyt.

Vappupäivän piknikeille on luvassa pääosin poutaa, mutta sadekuuroihin kannattaa varautua erityisesti Pohjanmaalla. Lämpötila kohoaa yleisesti 12–17 asteeseen.

Klo 16:31

Päätämme vappuseurannan tässä artikkelissa. Kiitos seurastanne ja oikein hyvää kevään jatkoa!

Klo 14:08

Useat poliittiset päättäjät ovat pitäneet vapunpäivän puheitaan. Timo Soini lausui talvisodan aikaisen Kyösti Kallion rukouksen puheessaan. 

Klo 12:44

Helsingissä poliisi on kaupungilla mellakkavarusteissa varmistamassa turvallisuutta. Anarkistien vappumarssin odotetaan pian saapuvan kaupungille. 

Klo 11:00

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä tunnelman varsin täydellä Ullanlinnanmäellä olevan korkealla.

Klo 10:00

Puistot eri puolilla maata alkavat täyttyä vapun juhlijoista. Tänä vuonna sää vaikuttaisi suosivan piknikille lähtijöitä. Ullanlinnanmäellä esiintyvät vappupäivänä perinteiseen tapaan Ylioppilaskunnan laulajat ja Retuperän WBK.

Turussakin kadut täyttyivät juhlijoista jo aamulla.

Klo 9:00

Vapun päivän juhlintaa aloitellaan jo Kaivopuiston Ullanlinnanmäellä Helsingissä. Turussa perinteinen vappupiknik käynnistyy Vartiovuorenmäellä kello 12. 

Klo 7:00

Auringon nousu on avannut vapun päivän vieton juhlijoille. Helsingin Kaupungin Twitter-tilin mukaan ensimmäiset innokkaat valmistautuivat Kaivopuistossa päivän piknikiin jo kello kuusi. 

Vappuaattoa juhlittiin railakkaasti ympäri Suomen

21:28

Klo 24:00

Helsingin poliisi on kotiuttanut vielä myöhään illalla Tampereella anarkistimielenosoituksessa olleet helsinkiläispoliisit kiireellisesti takaisin pääkaupunkiin Kaivopuiston hulinoita rauhoittelemaan.

Poliisin mukaan Kaivopuistossa on edelleen paljon päihtyneitä nuoria ja paikalla on sattunut runsaasti pahoinpitelyitä. Poliisi tyhjentää puistoa parhaillaan.

Klo 23:00

Helsingin poliisi valvoo vapun juhlintaa koko yön

Helsingin poliisin mukaan vappuaaton juhlinta on sujunut edelleen rauhallisesti. Poliisia ovat tähän asti työllistäneet lähinnä humaltuneet nuoret.

– Kaivopuistossa vappua viettäneet nuoret ovat juhlineet pääosin rauhallisesti, mutta toki näiden tuhansien nuorten joukossa on myös jonkin verran sattunut ja tapahtunut. Jotkut nuoret ovat muun muassa innostuneet heittelemään pulloja toisia kohti, ja rähinää on ollut ilmassa. Poliisi jatkaa partiointia ja valvontaa nuorison keskuudessa, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Helsingin poliisi on kaatanut maahan ja takavarikoinut illan aikana useita kymmeniä litroja alkoholia alaikäisiltä.

Klo 22:00

Myös Turussa on ollut paljon ihmisiä liikkeellä, vaikka ainakin vielä illalla juhlinta on poliisin mukaan sujunut "aika sopuisasti".   

– En muista Turun keskustassa lakituksessa olleen koskaan ennen niin paljon väkeä kuin nyt, komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoo.  

Vaikka illalla ei tiedossa ollut vakavia onnettomuuksia tai rikoksia, poliiseille riitti tehtäviä esimerkiksi häiriökäyttämisen ja päihtyneiden vuoksi.  

– Tahti on reiluhko. Tekemistä on, mutta ei vielä ihan kiireeksi voi sanoa, vanhempi konstaapeli Mikko Vuorio Oulun poliisista summaa.  

Palomiehet pelastivat ihmisen ulos asuntonsa vessasta Joensuussa

Sanomalehti Karjalainen kertoo Joensuun pelastuslaitoksen erikoisesta vappuhaasteesta.

Poliisi sai noin kello 21 hälytyksen Joensuussa Merimiehenkadulle, jossa ihminen oli jäänyt asunnon wc:hen. Vessan ovi oli rikkoutunut, eikä ovea ei ollut saatu auki sisä- eikä ulkopuolelta.

Pelastuslaitos kävi avaamassa oven. 

Retuperän WPK soitti taas oikein väärin

Helsingissä ei tingitty perinteistä ei tänäkään vappuna. Manta sai lakkinsa – ja kasteensa.

Asialla oli Retuperän WBK. Teekkariorkesteri on tunnettu siitä, että se soittaa aina oikein väärin. Tavaramerkkinä siis tasapuolinen epävireisyys.

0:56

Klo 21:30

Klo 21:00

Klo 20:00

Helsingin poliisin mukaan vappu on sujunut tähän mennessä hyvin rauhallisesti. Viestintäasiantuntija Jukka Matilainen kertoo, että se on ihme esimerkiksi siihen nähden, että Mantan lakitusta oli keskustassa seuraamassa jopa 40 000 ihmistä.

Eniten Helsingin poliisia ovat työllistäneet alaikäiset nuoret, jotka ovat nauttineet alkoholia.

– Kaivopuistossa on parhaillaan useampi sata alaikäistä. Pakalla on muutamia poliisipartioilta. Poliisit ovat kaataneet alaikäisiltä alkoholia maahan ja takavarikoineet pulloja. Yli 15-vuotiaille on kirjoitettu 40 euron rikesakkoja. Lisäksi asiasta lähtee ilmoitus lastensuojeluviranomasille ja vanhemmille.

Poliisi ja anarkisit ottivat yhteen Tampereella

Poliisi keskeytti illalla Tampereella anarkistien mielenosoitusmarssin häiriköinnin vuoksi. Poliisi myös otti kiinni useita ihmisiä. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että kulkueen aikana oli heitelty maali-ilmapalloja ja lisäksi osa mielenosoittajista oli yrittänyt potkia poliiseja.  

Tampereella poliisi on ottanut kiinni joitakuita anarkistimarssiin osallistuneita. Poliisi myös keskeytti mielenosoituskulkueen eristämällä sen kävelykadulle kesken marssin.

Sisä-Suomen poliisi kertoo, että kulkueen aikana oli heitelty maali-ilmapalloja kohti poliisia. Lisäksi osa mielenosoittajista oli yrittänyt potkia poliiseja.  

Marssi lähti liikkeelle Näsinpuistosta iltakuudelta. Poliisin mukaan marssilla oli yli sata osanottajaa.

Marssista ei ollut tehty poliisille ilmoitusta etukäteen. Poliisi perustelee mielenosoituksen päättämistä myös sillä, että se turvasi etukäteen ilmoitettujen tapahtumien kulun. 

Klo 18:00

Vapunvietto on saanut runsaasti väkeä liikkeelle kaupunkien keskustoihin.

Esimerkiksi Helsingissä kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet keskustaan, jossa lakitettiin iltakuudelta Havis Amanda -patsas. 

Mantan lakitusta seurasi arviolta reilusti yli 40 000 juhlijaa. Paikalle jouduttiin hälyttämään ambulanssi, kun nainen kiipesi nosturin katolle ja putosi sieltä alas. Pudotusta kertyi runsaat pari metriä. 

Helsingin polisin viestintäasiantuntija Jukka Matilainen kertoo, että nosturin katolta tippunut nainen loukkasi onnettomuudessa jalkansa. Tapauksessa ei epäillä rikosta.

Helsingin poliisi kertoo myös kirjoittaneensa jo ensimmäiset rikesakot alaikäisten juopottelusta. 40 euron rikesakon lisäksi poliisi takavarikoi alaikäisten juomat ja ilmoittaa asiasta vanhemmille ja sosiaaliviranomaisille.

Poliisi on ennakoinut, että illasta voi tulla vilkas, kun hyvä sää houkuttelee ihmiset liikkeelle.  

Pohjois-Karjalassa nautittiin kevätlämmöstä

Pohjois-Karjalassa on nautittu tänään lähes kesäisen lämpimästä säästä. Kevään toistaiseksi korkein lämpötila on mitattu iltapäivällä Lieksan Lampelassa: +19,8 astetta.

Nurmijärvellä lakitettiin Aleksis Kiven patsas

Vapun vietto alkoi Nurmijärvellä Aleksis Kiven patsaan lakituksella. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä lakitti patsaan. Kunta tarjosi yleisölle vappusimaa.

Jo perinteeksi muodostunut lakitustapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006.

Pelastuslaitos murtautui vessaan Helsingissä

Metro-lehden haastattelema päivystävä palomestari kertoo, että Esplanadilla olevaan vessaan jouduttiin murtautumaan yleisöilmoituksen takia. Ilmoituksen mukaan vessaan oli mennyt tyttö, joka ei enää tullut ulos.

Palomiehet mursivat oven auki, mutta vessassa ei ollut ketään. Palomestari epäilee, että alkoholilla oli osuutta väärinkäsitykseen. 

Klo 13:00

Poliisi odottaa vappuaaton illasta vilkasta. Poliisin tilannekeskuksista eri puolilta maata kerrotaan, että juhlapäivään on varauduttu edellisvuosien tapaan.

Poliisi uskoo, että vapputapahtumat ja aurinkoinen sää houkuttelevat ihmisiä liikkeelle. Esimerkiksi Itä-Suomessa poliisi arvioi, että vappua vietetään ulkotiloissa, sillä maan itäosassa lämpötilan odotetaan kohoavan yli 15 asteen. 

1:57

Klo 12:00

Vapun juhlinta on sujunut rauhallisesti. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisi kertoo olevansa juhlinnassa kuitenkin turvallisuuden takia mukana vahvistetuin joukoin. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.