MTV seuraa: Vappupäivää juhlitaan piknikein ja puhein – roska-astia roihusi juhlijoiden keskellä

30:00

MTV Uutiset seuraa vapunaaton ja vappupäivän tapahtumia.

19:42 Helsingissä tuhannet ihmiset ovat viettäneet piknik-päivää hyvän kelin houkuttelemana. Juhlinnan lieveilmiöiltäkään ei ole vältytty. Facebookiin ladatussa videossa näkyy, kuinka Kaisaniemen puistossa sijaitseva roska-astia syttyi tuleen iltapäivällä.


14:07 Perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Jussi Halla-aho arvioi vappupuheessaan, että juuri nyt kansanäänestystä Suomen EU-erosta ei kannattaisi järjestää. Hän sanoi kannattavansa eroamista Euroopan unionista, mutta nyt järjestettävässä äänestyksessä Halla-ahon mukaan EU:ssa pysyminen voittaisi selkein lukemin.

13:38 Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi vappupuheessaan Suomessa kuluneen vuoden aikana tehtyjä työmarkkinaratkaisuja. Anderssonin mukaan ratkaisut ovat olleet poikkeuksellisen kovia ja epäoikeudenmukaisia.

13:26 SAK:n ja poliittisen vasemmiston marssi lähti liikkeelle Hakaniemestä kello 11 ja eteni Kansalaistorille.

13:04 Helsingin poliisi kertoo, että anarkistien vappumarssilla Helsingissä on sytytetty soihtuja. Marssi on sujunut kuitenkin kokonaisuudessaan rauhallisesti. Osallistujia on poliisin mukaan satakunta.

12:56 SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vappupuheessaan Tampereella: Pääministerin voisi olla aika arvioida hallituksen tulosta ja siirtyä ulos. Rinteen mukaan hallituksen tavoitteet ovat karanneet toteutumattomiin.

12:46 Helsingin poliisi: Kansalaistorilla näyttävä valkolakkimeri. Paikalla kolmisen tuhatta juhlijaa. 

12:02 Helsingissä sivulliset pelastivat aamupäivällä mereen opaskoiran kanssa pudonneen miehen. Tapaus sattui Kaivopuiston rannassa noin puoli yhdeltätoista, kertoo poliisi.

11:57 Kaakkois-Suomen poliisi: Rautjärven Simpeleellä aamulla sattuneessa tulipalossa kuoli talossa asunut 6-vuotias lapsi. Kolme muuta talossa ollutta ihmistä pelastuivat.

11:45 Helsingin poliisin mukaan Esplanadi on nyt täynnä vappumarssijoita.

11:07 Presidenttipari ottaa vastaan vapputervehdyksiä kello 11 alkaen.

11:02 Poliisi: Hakaniemen torille kerääntynyt reilut 1000 vappumarssille lähtijää.

10:41 SAK:n perinteinen vappumarssi lähtee liikkelle Hakaniemestä kello 11. Marssi jatkaa Kansalaistorille. Poliisin mukaan liikenne katkaistaan marssin kulkureitillä.

10:37 Helsingin poliisi valmistautuu turvaamaan perinteisiä vappumarsseja keskustassa. Liikenteen odotetaan ruuhkautuvan keskustassa kello 11 alkaen.

10:23 Perinteiset vappupäivän piknikit ovat käynnistyneet Helsingissä aurinkoisissa merkeissä.

09:47 Helsingin Ylioppilaskunnan Laulajien aamun esiintyminen päättyi juuri Sibeliuksen Finlandiaan.

08:39 Helsingin ensihoidolla oli vappuaattona yli 200 kiireellistä hälytystehtävää, jotka painottuivat iltaan ja yöhön. Normaalipäivinä hälytyksiä on pelastuslaitoksen mukaan noin 170.

Pelastuslaitos hoiti yön aikana muun muassa myrkytyksiä, kaatumisia ja pahoinpitelyvammoja. Valtaosa potilaista oli aikuisia, mutta joukossa oli myös alaikäisiä nuoria. Ensihoidon apua tarvinneet potilaat olivat poikkeuksetta humalassa.

07:57 Ylioppilaskunnan Laulajat esiintyvät Helsingin Ullanlinnanmäellä yhdeksältä aamulla. Luvassa on muun muassa suosittuja kevät-, kesä-, juoma-, ja vappulauluja sekä "keskinkertaista huumoria."

07:07 Läntisellä Uudellemaalla poliisin vappuaatto sujui ongelmitta ja rauhallisesti. Hälytystehtävien määrä on vastannut tavallista viikonloppua.

06:54 Vappurieha hiljentyi yön mittaan.

Vappuaaton iltana järjestyshäiriöiden takia tyhjennetty Helsingin Kaivopuisto on vappuaamuna ja iltapäivällä normaaliin tapaan vappupiknik-seurueiden käytössä, poliisista sanotaan.

Vapunvietosta ei ole aiheutunut yöllä suurempia kärhämiä. Helsingissä poliisitehtävien määrä oli aamuyöhön mennessä jo normaalia viikonloppuluokkaa.

Helsingin Kaivopuistossa tosin sytytettiin yöllä palamaan joukko vapunviettoa varten paikalle tuotuja bajamaja-käymälöitä. Pelastuslaitos tiedotti kahden aikoihin aamuyöllä, että kymmenen bajamajaa poltettiin alueella ilkivaltaisesti.

4:40 Tänään juhlitaan vapunpäivää piknikein, brunssein, puhein ja kulkuein. Eri puolilla maata järjestetään vappukulkueita, ja ammattiyhdistysten ja puolueiden kärkinimet pitävät puheita.

Helsingin poliisilla ei ole tiedossa, että pääkaupungissa järjestettäisiin mielenosoituksia. Virkavalta partioi kuitenkin näkyvästi.

Presidenttipari ottaa vastaan vapputervehdyksiä Presidentinlinnan edustalla. Yleisö on tervetullut seuraamaan tilaisuutta Kauppatorilta.  

4:38 Vappuajeluille lähtevien kannattaa varautua kehnoon keliin tänään laajoilla alueilla Länsi-Suomessa ja Lapissa. Myös Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä.

04:36 Helsingin Kaivopuistossa paloi yöllä bajamajoja.

Helsingin kaivopuistossa sytytettiin yöllä palamaan joukko vapunviettoa varten paikalla tuotuja bajamaja-käymälöitä. Pelastuslaitoksen mukaan kymmenen bajamajaa poltettiin alueella ilkivaltaisesti.

Pelastuslaitos tiedotti asiasta vappupäivänä kahden aikoihin aamuyöllä.

00:05 Helsingin Kaivopuisto on tyhjennetty, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä. Poliisin mukaan tyhjennys sujui pääosin rauhallisesti.

Aiemmin poliisi kertoi, että Kaivopuisto tyhjennetään toistuvien pahoinpitelyiden ja näpistysten vuoksi. Ylikomisario Jere Roimun mukaan puistossa oli porukoita, jotka kulkivat nuorison seassa ja pahoinpitelivät vastaantulijoita. Kaivopuistoon oli kokoontuneena tuhansia nuoria, joista jo suurin osa ohjattiin kohti keskustaa.

Vappuaaton juhlinta vilkastui ja poliisitehtävät lisääntyivät sään poutaannuttua Etelä-Suomessa. 

23:23 Helsingissä poliisi on ryhtynyt tyhjentämään Kaivopuistoa puistossa tapahtuneiden pahoinpitelyiden ja näpistysten takia. 

Ylikomisario Jere Roimun mukaan puistossa oli porukoita, jotka kulkivat nuorison seassa ja pahoinpitelivät vastaantulijoita. Kaivopuistoon oli kokoontuneena tuhansia nuoria, joista jo suurin osa on ohjattu kohti keskustaa.

– Puistoalue on pimeä ja hankala valvoa. Joukossa on myös paljon päihtyneitä, joten puistossa olevat kalliot aiheuttavat myös vaaraa, Roimu perustelee poliisin päätöstä.

Roimu lisää, ettei Kaivopuistossa toistaiseksi ole sattunut mitään vakavaa.

Vappuaaton juhlinta on vilkastunut ja poliisitehtävät ovat lisääntyneet sään poutaantuessa Etelä-Suomessa. Ylikomisario Roimun mukaan muualla Helsingissä vappuaatto on näyttäytynyt rauhallisena. Poliisi seuraa, miten Kaivopuistosta hätistettyjen nuorten siirtyminen keskustaan vaikuttaa tilanteeseen.   

23:00 Poliisi valmistautuu tyhjentämään Helsingin Kaivopuistoa jatkuvien rähinöiden takia. Poliisi kertoo Twitterissä, että Kaivopuistossa on käynnissä jatkuvia nuorten välisiä tappeluita. Poliisi kertoo valmistautuvansa tyhjentämään puistoa. Kaivopuistossa oli poliisin mukaan paikalla tuhansia ihmisiä ennen iltakymmentä.

Vappuaaton juhlinta on vilkastunut ja poliisitehtävät ovat lisääntyneet sään poutaantuessa Etelä-Suomessa.  

22:10 Helsingin poliisista kerrotaan vapun vieton vilkastuneen. Juhlinta keskittyy rautatieaseman alueelle ja Kaivopuistoon, jossa on paikalla tuhansia ihmisiä. Ylikomisario Jere Roimun mukaan poliisi on selvittänyt illan mittaan joitain tappeluita.

Lounais-Suomessa vietetään niin ikään vilkastuvaa iltaa, ja poliisilla on useita tehtäviä käynnissä.

21:54 Humalaisen vapunviettäjän päähänpisto räjäytellä vanhoja ilotulitulitteita savustuspöntössä parvekkeellaan aiheutti hälytyksen hätäkeskukseen Pomarkussa Satakunnassa. Lounais-Suomen poliisilaitosekselta kerrotaan, että tapaus sattui Nevatiellä iltakahdeksan aikoihin. Poliisi lähti paikalle usean partion voimin. Ilotulittaja osoittautui poliisin kanta-asiakkaaksi.

– Tilanne ei – jumalattoman äänen lisäksi – aiheuttanut vakavaa vaaraa. Poliisi tyhjensi kyseisen asunnon ja alueella on nyt turvallista, Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan.

21:50 Riippuliitäjän hallittu veteen pudottautuminen aiheutti hälytyksen Helsingin Hernesaaressa. Keravan hätäkeskuksen mukaan rannalle saapuneella pelastuslaitoksella ei ollut tehtävää paikalla.

21:45 Tampereen rautatien alittavassa Rongan tunnelissa iltapäiväviiden maissa alkanut kadunvaltaus on Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan päättynyt ja poliisit ovat poistuneet paikalta.

Poliisilaitoksen alueella vappuaaton juhlinta on sujunut poliisin mukaan muutoinkin rauhallisesti eikä merkittäviä hälytystehtäviä ole ollut.

21:05 Töölönlahdella sorsia syöttänyt vapun viettäjä pulahti itse veteen Helsingissä ja työllisti hätäkeskusta ja pelastuslaitosta illalla kahdeksan aikoihin. Tapaus päättyi hyvin, eikä pelastuslaitoksella lopulta ollut tehtävää paikalla.

20:20 Vapun vietto on sujunut poliisin mukaan toistaiseksi rauhallisesti eri puolilla maata. Oulun johtokeskuksen mukaan 4 lämpöastetta ja vesisade ovat pitäneet juhlakansan maltillisena ja harvalukuisena. Myös Itä-Suomen tilannekeskuksen mukaan kolea sää on rauhoittanut juhlintaa, sillä poliisilla on ollut saman verran tehtäviä kuin tavallisena viikonloppuna.

Turussa vapputapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti, kerrotaan Lounais-Suomen tilannekeskuksesta. Myös Helsingin poliisista kerrotaan tehtäviä olleen maltillisesti.

Tampereella on ollut käynnissä kadunvaltaus, jonka poliisi kertoo sujuneen rauhallisesti.  

Tarkemmin aiheesta tässä artikkelissa.

20:10 Havis Amanda -patsaan lakitusta seurasi Helsingissä poliisin arvion mukaan noin 35 000 ihmistä. Tampereella lakin saa Suomi neito -patsas. Lakitus on edessä puoliltaöin.

Helsingin poliisi kertoo Kaivopuiston alueen täyttyvän pikkuhiljaa nuorista juhlijoista.

19:15 Viimeöisistä lumisateista ei ole enää jälkeäkään Suomen maanteillä, kerrotaan Tampereen tieliikennekeskuksesta. Tiet ovat kuivat Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, ja ajokelin uskotaan säilyvän hyvänä myös yöllä. Tieliikennekeskuksen mukaan yön aikana voi kuitenkin esiintyä satunnaisia kuurosateita Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Vappuaattona on myös vältytty suuremmilta kolareilta, kerrotaan tieliikennekeskuksesta. 

18:45 Pallatunturilla on juhlittu vappua Suomen satavuotisjuhlien hengessä. 

18:40 RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ihmetteli vappupuheessaan, miltä Suomen Eurooppa-politiikka alkaa näyttää, kun Sampo Terhosta (ps.) tulee eurooppaministeri.

– Ensin valitaan eurooppaministeriksi EU-skeptikko ja henkilö, joka puhuu kansanäänestyksestä Suomen eroamiseksi EU:sta. Sen jälkeen asetetaan selkeät rajoitukset ministerisalkulle, Henriksson sanoi puhuessaan Pietarsaaressa vappuaattona.

18:07 Tampereella Rautatien alittavaan Rongan tunneliin Tampereella on kokoontunut polisiin mukaan noin viitisenkymmentä kadunvaltaajaa. Kadunvaltaus on sujunut polisin mukaan toistaiseksi rauhallisesti. Valtaus haittaa kevyen liikenteen kulkua, ja poliisi suosittelee heille toista reittiä. Poliisi on paikalla ja varmistaa valtauksen mahdollisimman häiriöttömän kulun.

18:05 Kolea sää ei ole karkottanut vapun viettäjiä Helsingissä. Mantaa on lakittamassa poliisin arvion mukaan tänä vuonna ainakin 35 000 ihmistä. 

17:45 Suora lähetys Mantan lakituksesta on juuri alkanut. MTV Uutisten kuvaaja on mukana lakituskorissa. Viime vuonna lakitusta saapui seuraamaan arviolta yli 40 000 juhlijaa. 

17:07 Vappusää on ollut tähän mennessä harvinaisen kolea ja luminen, mutta huomiseksi tilanne muuttuu – joskaan mitään hellettä ei ole vieläkään tarjolla. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että lämpötilat nousevat huomenna mukaviin pikniklukemiin, eli etelän sisämaassa 13 asteeseen ja Keski-Suomessakin noin kymmeneen. Lapissa voi sataa vielä lunta. Tuuli on huomenna etelässäkin kylmä.

15:30 Helsingin poliisin mukaan vappuaaton juhlinta on alkanut maltillisesti kolean ja paikoin lumisenkin sään vuoksi. Kauppatorin ympäristöön ei pääse autolla kello 16 jälkeen, joten Mantan kello 18 alkavaan lakitukseen kannattaa kulkea jalan.

Tästä artikkelista pääset seuraamaan suoraa lähetystä Mantan lakituksesta kello 17.45 alkaen. Kuvaajamme on mukana nosturissa.

13:41 Valkeaa vappua! Lukijoiden kuvia vappuaaton juhlinnasta sekä tietoja vapun säätilastoista.

13.00 Teekkarit lahjoittivat presidentti Sauli Niinistölle suurin kunniamerkein varustetun juhlafrakin Espoossa. Lahja luovutettiin Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Wappuriehan julistustapahtumassa Otaniemessä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja