MTV Uutiset seuraa päättäjäisviikonlopun tapahtumia: Kuopiossa tapahtui puukotus – Tampereen Pyynikin rannalla kokoontui jopa 1000 nuorta

1:58
Katso videolta, miten juhlinta on sujunut iltakymmeneen asti Helsingissä. MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen seurasi tapahtumia pääkaupungin ja Vantaan puistoissa.

Koulut päättyvät, kotimaan matkailu avautuu ja lomakausi alkaa kesäisessä säässä. Lähteekö koronavirus leviämään uudelleen? Maltetaanko kesän käyntiin polkaisevana päättäjäisviikonloppuna olla halailematta ventovieraita? Tätä kaikkea ja paljon muuta seurataan MTV Uutisissa ja tässä jutussa koko päättäjäisviikonlopun ajan. Viimeiseksi päivittyneen tiedon löydät artikkelissa ylimpänä.

Sunnuntai 31.5.

11.55: Helsingin poliisin näkökulmasta päättäjäisilta oli kiireinen, mutta nuorten juhlinta sujui mallikkaasti. Väkijoukkojen kokojen suhteen löytyi hieman parannettavaa.

10.15: Oulun poliisilaitos kertoo tiedotteessaan, että päättäjäisviikonlopun juhlinta on sujunut pääosin rauhallisesti ja enimmillään noin sadan hengen joukoissa liikkuneet nuoret muistivat myös turvavälien pitämisen.

Kuitenkaan ihan ongelmitta ei juhlinnasta selvitty. Jokilaaksojen alueella rattijuopumuksia oli kolme kappaletta, joista nuorin epäilty oli 14-vuotias. 

9.35: Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella päättäjäisiä juhlittiin "riehakkaasti" usean kunnan ja kaupungin alueella.

– Nuorten hallusta takavarikoitua alkoholia hävitettiin reilusti. Nuorilla oli hallussaan varsin paljon myös väkeviä alkoholijuomia, kertoo komisario Anne Tuomisto poliisin tiedotteessa.

Nuoriin liittyvät tehtävät olivat pääsääntöisesti häiriötehtäviä. Päihtymys näkyi tehtävissä loppuillan ja yön aikana muutamina tappeluina ja pahoinpitelyinä. Kokonaisuutena juhlinta oli poliisin mukaan rauhallisempaa aiempiin vuosiin verrattuna.

5.18: Sisä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että Tampereella Pyynikin rantaan kokoontui viime yönä yli 1 000 henkilöä ja Koskipuistoon noin 700 henkilöä.

Jyväskylässä puolestaan noin 300 henkilöä kokoontui Tuomiojärven rantaan. Viitaniemen rantaan ja sataman alueelle kokoontui niinikään 300 henkilöä. Näistä kokoontumisista kirjattiin muutamia pahoinpitelyjä ja kiinniottoja.

Poliisi kertoo, että aikaisempiin vuosiin verrattuna kouluvuoden päättyminen ei saanut nuorisoa liikkeelle tänä vuonna samaan tapaan.

4.56 Koulujen päättäjäisiä on juhlittu monin paikoin tavanomaisesti, kertoo muun muassa Hämeen poliisi Twitterissä. Monet poliisilaitokset ympäri maata ovat kertoneet yksittäisistä tappeluista.

Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa Kuopiossa tapahtuneesta puukotuksesta, jossa uhri toimitettiin sairaalaan. Alustavien tietojen mukaan uhrilla ei ole hengenvaaraa. Teosta epäilty 18-vuotias mies on otettu kiinni.

Myös Itä-Uudenmaan poliisi on kertonut puukotuksesta. Poliisi yhdistää tviitissään Järvenpäässä tapahtuneen puukotuksen päättäjäisiin.


Lauantai 30.5.

23.16 Helsingin poliisi suositteli vähän ennen yhtätoista twitterissä nuorille kotiinlähtöä. Samalla poliisi muistutti, että roskaaminen ei ole suotavaa.

23.04 Itä-Suomen poliisista kerrotaan, että juhlinta myös Itä-Suomen alueella on ollut laajaa ja poliisi on puuttunut päihtyneiden nuorten käytökseen. Poliisi pyytää twitterissä julkaisemassaan videossa, että vanhemmat olisivat yhteydessä juhlivaan nuorisoonsa ja tarvittaessa hakisivat heidät pois.

22.59 MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen on seurannut juhlintaa Helsingin puistoissa. 

Erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaari palveluoperaatio Saappaasta sanoo, että juhlinta on Helsingin puistoissa ollut rauhallista ja korona-ajan turvavälitkin on pääsääntöisesti muistettu.

– Tuntuu, että ihmiset muistavat turvavälit eikä ole mitään isompia päihtymystilojakaan näkynyt.

Kettusaari muistuttaa, että ilta on kuitenkin vasta nuori.

– Tästä varmaan lähdetään vielä vähän lähiöihin ja metsiköihin katsastamaan, josko sieltä löytyisi vielä porukkaa.

22.03 Sisä-Suomen poliisn mukaan Rosendahlin rantaan Tampereella on kokoontunut jopa tuhat ihmistä. Joukosa on säkä alaikäisiä että täysi-ikäisiä. Jyväskylässä Tuomiojärven rannassa arvioidaan olevan 300 ihmistä ja satama-alueella saman verran. 

– Vilkasta on.

21.59: Helsingin poliisi raportoi juhlinnan olevan yhä vähän ennen iltakymmentä rauhallista. Sää on ollut Helsingissä kaunis.

21.54: Itä-Uudenmaan poliisi kertoo alueella oelvan jopa "hurjaa menoa". Keravan Kalevan urheilupuistossa on poliisin mukaan osa nuorisosta jo "erittin huonossa hapessa". Lisäksi Pornaisten koulukeskukselta on tavattu noin kolmekymmentä nuorta humalassa.

Vantaan Heurekanpuiston juhlintaa poliisi taas kuvailee rauhalliseksi.

20.49 Sisä-Suomen poliisi kehottaa nuoria "ottamaan järjen käteen". Poliisille on raportoitu nuoriso heittelee pulloja ja tölkkejä veteen Kangasalla. Nuoriso on myös tehnyt nuotioita Nokialla ja Jyväskylässä.

–Nyt järki käteen, ettei satu vakavampaa.

 Lisäksi poliisi kertoo, että illan mitaan paljon nuoria on kokoontunut Jalkasaareen ja Rosendahlin rantaan Tampereella ja Tuomiojärven rantaan Jyväskylässä.

20.19: Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo juhlinnan olleen tähän asti pääsääntöisesti rauhallista. Poliisi on kuitenkin joutunut puuttumaan kertakäyttögrillien käyttöön. Poliisi muistuttaa, että kertakäyttögrillien käyttäminen on kiellettyä metsäpalovaroituksen takia.

20.06: Sisä-Suomen poliisi kertoo, että poliisin ilta on vilkastumaan päin. Ilmoituksia pähityneistä nuorista on tullut muun muassa Tampereelta, Jyväskylästä, Nokialta, Akaasta, Keuruulta ja Muuramesta.

19.55: Itä-Uudenmaan poliisi kertoo twitterissä, että Keravalla on ollut pääosin rauhallista, mutta yksi 15-vuotias nuori oli puhaltanut 1,36 promillea. Lisäksi Hyvinkäällä oli havaittu nuorten välinen välivaltatilanne alkuillasta. Vantaalla taas järjestyksenvalvoja oli tavannut nuorisojoukon, jolla oli hallussaan runsaasti alkoholia.

19.49: Helsingin poliisin mukaan kaupungin puistoissa ja uimarannoilla on paljon ihmisiä liikkeellä. Myös poliisi on näkyvästi läsnä.

18.58: Itä-Suomen poliisi kehuu nuorisoa. Poliisin mukaan Itä-Suomessa on toistaiseksi tavattu varsin vähän päihtyneitä koululaisia tai koulunsa päättäneitä.

–Hyvä nuoriso!

Muutoin kaunis sää on saanut itäsuomalaisetkin liikkeelle. Perjantain ja lauantain aikana Itä-Suomesta on tavattu poliisin mukaan 22 rattijuoppoa.

18.15: MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen seuraa aurinkoista juhlailtaa Sinebrychoffin puistossa Helsingissä. Puistoon on kokoonut poliisin arvion mukaan noin 500 ihmistä, jotka ovat pääosin nuoria aikuisia. Joukossa on myös lapsiperheitä, joilla on mukana pieniä lapsia. Rantanen kertoo. että koronaviruksen edellyttämiä turvavälejä on noudatettu kohtuulisen hyvin. Tunnelma on rauhallinen ja iloinen.

– Täällä ei ole roskaamista eikä kukaan räyhää tai riitele.

Poliisi ei myöskään ole törmännyt pelättyyn alaikäisten alkoholinkäyttöön.

14:35: Ilmajoella lakkiaisia juhlittiin kekseliäin poikkeusjärjestelyin, jotta valkolakit saataisiin painettua lukion päättävien päähän turvallisesti mutta juhlallisesti.

– Järjestelyt olivat kyllä vaativat. En muista vastaavaa operaatiota sinä aikana, kun olen rehtorina ollut vuodesta 1993, huokaa rehtori Jouko Peltonen.

9.30: Poliisi muistuttaa edelleen valvovansa tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä päättäjäisviikonloppuna.

Poliisi on julkaissut Instagram -tilillä kuvia päättäjäisviikonlopusta, joka tällä erää vaikuttaa kovin rauhalliselta. Kuvan poliisi on liikkeellä Helsingin poliisin uutuudella, sähköpartiopyörällä.

Alapuolella näkyvä kuva on Helsingin Pikkukosken rannasta.

– Kierrellään ympäri Helsinkiä varmistamassa, että juhliminen pysyy asiallisena. Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta, poliisi muistuttaa Instagramissa.

Perjantai 29.5.

23.32: Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi Twitterissä Aurajoen rannalle kerääntyneen runsaasti väkeä Turussa, mutta illanvietto on sujunut rauhallisesti.

20.22: Koulujen päättäjäisviikonloppu on alkanut poliisin mukaan rauhallisesti, vaikka sää on ollut monin paikoin mainio. Poliisi varautuu, että lauantai-illasta tulee työntäyteisempi, kun valkolakit ja todistukset on saatu.

Turussa poliisin mukaan ihmisiä oli paljon rannoilla, mutta perjantai-ilta oli tuntunut ainakin alkuiltaan mennessä tavalliselta kesäviikonlopulta. Tampereellakaan poliisi ei ollut havainnut mitään poikkeavaa. Sen sijaan lauantaina odotetaan Tampereella vilkkaampaa iltaa. Myöskään Oulun poliisi ei ollut havainnut mitään ihmeellistä.

Helsingin poliisista kerrottiin, ettei näkyvissä ollut perjantaina sen tyyppistä häiriökäyttäytymistä, mihin poliisi varautuu lauantai-iltana.

Poliisi ympäri Suomen on kertonut eri kanavissaan seuraavansa tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä koulujen päättäjäisviikonloppuna. Oheisesta twiitistä lisää tietoa Helsingin poliisin suunnitelmista.

”Turvallisuus on meidän yhteinen asia", muistuttavat puolestaan Hämeen poliisi ja pelastusala kansalaisia oheisella videolla.

MTV Uutiset seuraa viikonloppuna päättäjäisjuhlintaa usealla eri paikkakunnalla useassa suorassa lähetyksessä. Voit hypätä mukaan niin drive in -lakitukseen kuin kuuntelemaan parvekkeilta esitettyä Suvivirttä sekä seurata, miten se nuorten ja vähän vanhempienkin juhlinta sujuu.

Ja miltä sää paikkakunnallasi näyttää, siitä lisää alla olevassa upotuksessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja