Yllätystalli ajoi kaksoisvoittoon, Bottas nousi jäätävästi palkintopallille – Hamilton ja Verstappen kolaroivat toisensa ulos: näin dramaattinen Italian GP eteni

3:18
Video: Pelottavan näköinen tilanne – Lewis Hamilton ja Max Verstappen kolaroivat toisensa ulos.

F1-kauden 14. osakilpailu ajettiin Italian Monzan radalla. McLaren juhli dramaattisten vaiheiden jälkeen kaksoisvoittoa, ja Mercedeksen Valtteri Bottas nousi palkintokorokkeelle kolmanneksi. MM-sarjan kärkikuskit, Red Bullin Max Verstappen ja Mercedeksen Lewis Hamilton kolaroivat toisensa ulos. MTV Urheilu seurasi tapahtumia hetki hetkeltä.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Yhdysvaltojen GP 22.-24.10.
Pe:
1. harjoitukset klo 19.25, 2. harjoitukset klo 22.55
La: 3. harjoitukset klo 20.55, aika-ajot klo 23.55
Su: Yhdysvaltojen GP klo 21.55, ennakkotunnelmat klo 21.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Seuranta, Italian GP: 

Lopputulokset:

1.Ricciardo
2. Norris +1,747
3. Bottas +4,921
4. Leclerc +7,309
5. Perez +8,723
6. Sainz +10,535
7. Stroll +15,804
8. Alonso +17,201
9. Russell +19,742
10. Ocon +20,868

Maali: Ricciardo voittaa, Norris täydentää McLarenin kaksoisvoiton! Valtava viikonloppu tallille. Bottas tulee maaliin neljäntenä, mutta on lopputuloksissa kolmas Perezin viiden sekunnin aikasanktion myötä. Valtava nousu perältä kisaan startanneelta suomalaiselta.

Kierros 53/53: Viimeinen kierros käynnistyy! Ricciardo pystyy jo ehkä nautiskelemaan, kun johto on turvallinen.

Kierros 52/53: Seitsemännellä sijalla ajavan Strollin toimintaa tutkitaan. Kanadalainen ei ole todennäköisesti hidastanut tarpeeksi keltaisten lippujen aikana. 

Kierros 51/53: McLaren on ajamassa huimalla tavalla kaksoisvoittoon. Ricciardo on edellisen kerran juhlinut voittoa vuonna 2018 Red Bullille, nyt hän on lähellä palata korkeimmalle korokkeelle ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Kierros 50/53: Bottaksen ero avausmutkan jarrutukseen tultaessa Pereziin on liian suuri, eikä suomalainen pysty tekemään ohitusyritystä.

Kierros 48/53: Perez toteaa tiimiradioon, että rengastärinä alkaa tuntua yhä enemmän. Kisa onkin jo viimeisillä kierroksillaan.

Kierros 46/53: Kärkikymmenikkö nyt tässä järjestyksessä radalla: Ricciardo, Norris, Perez, Bottas, Leclerc, Sainz, Stroll, Alonso, Russell ja Ocon.

Kierros 45/53: Kilpailu ilman virtuaalista turva-autoa jatkuu. Ricciardo on kasvattanut eroa Norrisiin, ero kärjessä nyt kahden sekunnin luokkaa.

Kierros 44/53: Nikita Mazepinin autosta loppuu veto, ja hänen kilpailunsa päättyy tekniseen vikaan. Virtuaalinen turva-auto voimassa.

Kierros 43/53: Bottaksen tilanteeseen reagoi hupaisasti Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff. Ensin riehakasta tuuletusta ja sen jälkeen huvittunutta hymyilyä, kun hänelle näytetään, että Perez pääsi takaisin edelle.

Kierros 43/53: Bottaksella siipi auki ja hän näyttäytyy lähtösuoralla meksikolaisen rinnalla sisäpuolella. Taistelu jatkuu seuraavissa mutkissa ja Bottas on jo edellä, mutta Bottaksella on kakkosshikaaniin liikaa vauhtia ja Perez kuittaa takaisin ohi.

Kierros 40/53: Bottas tekee lukkojarrutuksen ja menettää pikkuisen aikaa. Suomalaisen yritys Perezin perässä likaisessa ilmassa on kovaa.

Kierros 40/53: Mazepin törttöili aiemmin kolarin tallikaverinsa Schumacherin kanssa. Nyt venäläiselle langetettiin viiden sekunnin aikarangaistus.

Kierros 39/53: Pinnoissa on jälleen kiinni myös George Russell. Mercedekselle ensi kaudeksi siirtyvä Williams-kuski ajaa nyt yhdeksäntenä, sijan Esteban Oconin edellä.

Kierros 38/53: Perezistä ei pitäisi olla Bottakselle uhkaa. Meksikolainen saa nimittäin viiden sekunnin aikasanktion aiemmasta tilanteesta, jossa hän oikaisi shikaanissa viidennessä mutkassa.

Kierros 36/53: McLarenilla viestitetään tiimiradioon, että Bottas on kovassa kyydissä ja nyt on otettava autoista enemmän irti. Ricciardo ja Norris ovat aivan peräkanaa, samoin heidän takanaan Perez ja Bottas.

Kierros 35/53: Bottas kaasuttaa kisan nopeimman kierroksen nimiinsä! Nyt tähtäimessä on kolmantena ajava Perez.

Kierros 34/53: Bottas tykittää lähtösuoralla vastustamattomasti Leclercin edelle! Nelossija nyt suomalaisella. Palkintopallia kohti!

Kierros 33/53: Bottaksella on vauhtia! Häntä kannustettiin ennen turva-auton radalta lähtemistä "maksimaaliseen hyökkäykseen," ja nyt suomalainen kisaa kovaa Leclercin kanssa. Leclerc oikaisee leveäksi ja pystyy toistaiseksi pitämään nelossijansa.

Kierros 33/53: Nyt on tapahtumia! Schumacher osuu Vetteliin ja pian Haasit Schumacher sekä Mazepin kolaroivat rumasti toisiinsa.

Kierros 32/53: Bottas kuittaa Sainzin ohi viidenneksi! Perez pomppaa samalla kanttarin yli Leclercin ohi kolmossijalle.

Kierros 31/53: Turva-auto pois radalta. Norris ja Leclerc käyvät jäätävää kamppailua kakkossijasta rengas rengasta vasten, ja Norris nousee kakkoseksi! McLaren painelee nyt kaksoisjohdossa, kun keulilla on Ricciardo. Bottas pysyi kuudentena.

Kierros 30/53: Verstappen sanoo Red Bull -väen luokse palatessaan, ettei Hamilton jättänyt yhtään tilaa. Kumpikin vei tilanteen periksiantamattomasti loppuun asti. Tämä jättää varmasti jälkensä aiemminkin tällä kaudella kolaroineen MM-sarjan kärkikaksikon välille.

Kierros 29/53: Kisassa ajaa vielä 16 kuljettajaa. Viimeisenä on Haasin kohutulokaskuski Nikita Mazepin.

Kierros 28/53: Hidastus Hamiltonin ja Verstappenin osoittaa tilanteen rajuuden. Verstappenin auto lentää Hamiltonin päälle ja painaa Hamiltonin kypärää. Halo-turvakaari saattoi pelastaa brittikuskin. Video näkyy jutun ylälaidassa.

Kierros 27/53: Turva-auto otettu radalle. Ricciardo kisan keulilla ennen Leclerciä ja Norrisia. Bottas kuudennella sijalla. Koko kärkikymmenikkö on käynyt kerran varikolla.

Kierros 26/53: Hamilton nyt sisään, eikä hänenkään pysähdyksensä ole täydellinen reilun neljän sekunnin mittaisena. Hamilton palaa radalle juuri Verstappenin edelle, kaksikko mittelee dramaattisesti rinnakkain ja kolaroi rajusti! Kummankin autot päätyvät hiekalle ja kummankin kisa ohi! 

Kierros 25/53: Kärkikymmenikön järjestys nyt: Hamilton, Leclerc, Perez, Ricciardo, Sainz, Bottas, Stroll, Norris, Verstappen ja Alonso. Varikkopysähdykset tulevat kuitenkin muuttamaan tilannetta.

Kierros 24/53: Verstappenin renkaat ovat niin kuluneet, että hänen on pakko tulla varikolle. Red Bull tuhrii alankomaalaisen pysähdyksessä tuhottomasti aikaa, 11 sekunnin verran, ja Verstappen putoaa radalla 10. sijalle. Ricciardo nyt kuudentena.

Kierros 23/53: Ricciardo tuli kärjestä sisään! Australialainen putoaa tässä kohtaa seitsemänneksi. Saako Verstappen taottua nyt keulilla niin kovaa, että pystyy varikkokäyntinsä jälkeen pysymään Ricciardon edellä?

Kierros 22/53: Valtteri Bottas iskee vastustamattomasti Lance Strollin rinnalle ja sitten ohi kahdeksannelle sijalle! Seuraavana tähtäimessä olisi Ferrarin Carlos Sainz.

Video: Esteban Ocon osui Sebastian Vetteliin vaihdettuaan ajolinjaa

0:40

Kierros 20/53: Esteban Ocon saa viden sekunnin aikakakun Vettel-episodista – tv-kuvien perusteella ansaitusti.

Kierros 19/53: Bottas on enää vajaan sekunnin päässä Strollista, joka kaasuttelee kahdeksannella sijalla. Bottas saa tiimiradiossa kannustusta mahtavasta vauhdistaan.

Kierros 18/53: Valtteri Bottas jatkaa liitoaan, nyt yhdeksännellä sijalla. Fernando Alonso perässä, Lance Stroll puolestaan vajaat kaksi sekuntia suomalaista edellä.

Kierros 15/53: Osumaa tulee! Sebastian Vettel ja Esteban Ocon ottavat yhteen. Vettel oli ulkopuolella, ja Ocon käänsi linjaa häntä kohti. Vettel käy tiimiradiossa kuumana, mutta kummankin matka jatkuu: Ocon 12:ntena ja Vettel 13:ntena.

Kierros 13/53: Bottaksen kyyti kovilla kumeilla on vahvaa. Suomalainen on nostanut itsensä 11:nneksi. Hyviä pinnoja vielä tulossa?

Kierros 12/53: Juuri kun pääsee sanomasta, Norris vetää aavistuksen leveäksi ja Hamilton nousee rinnalle. Nousee vielä uudestaankin, mutta McLarenin suoravauhti on vahvaa ja Norris pysyy edellä!

Kierros 11/53: Hamilton ei ole toistaiseksi päässyt ainakaan tv-kuvien perusteella kunnolla uhittelemaan neljäntenä ajavaa Norrista. On kuitenkin muistettava, että britti on erilaisella kisastrategialla liikenteessä ajaessaan kovalla renkaalla. 

Kierros 9/53: Sergio Perez ja Carlos Sainz käyvät hetken tiukkaa vääntöä rinta rinnan. Perez nousee lopulta espanjalaisen edelle kuudennelle sijalle.

Kierros 8/53: Koko jäljellä olevan joukon viimeiseksi, 18:nneksi pudonnut Antonio Giovinazzi saa avauskierroksen tilanteestaan viiden sekunnin aikarangaistuksen. Giovinazzi oli ullut ulkona radalta ja palannut sille vaarallisesti. Italialaiselle ei ole paljon tänään luvassa.

Kierros 7/63: Verstappen seuraa kärkikuski Ricciardoa lähietäisyydeltä. McLaren-kuskin johto pyörii noin puolesta sekunnista sekuntiin.

Kierros 6/63: Ensi kaudella Valtteri Bottaksen paikalle Mercedekselle hyppäävä Williams-kuski George Russell joutuu nyt tekemään tilaa suomalaiselle. Bottas 13:ntena.

Kierros 5/53: AlphaTaurin GP on surkea. Kumpikin kuski joutuu heti kättelyssä sivuun ja viikonloppu on tallin osalta ohi.

Kierros 4/53: Kärjen järjestys: Ricciardo, Verstappen, Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Perez, Stroll. Bottas 14:ntenä.

Kierros 3/53: Valtteri Bottas on tehnyt pienoista nousua. Suomalainen vetää nyt Kimi Räikköstä paikkaavan Alfa Romeon Robert Kubican ohi ja nousee 14:nneksi.

Katso alta videot lähdöstä, jossa tapahtui heti

2:32

1:55

Lähtö: McLarenin Daniel Ricciardo ottaa ilmiömäisen lähdön ja nousee kisan kärkeen! Hamilton nousee aivan toisena olevan Verstappenin kantaan, osuu tähän ja vetää tiukassa taistelussa leveäksi. Brittitähti putoaa neljänneksi. Ferrarin Carlos Sainz osuu edessään olevaan Alfa Romeon Antonio Giovinazziin ja Giovinazzin auto kääntyy radalla 90 astetta.

Kello 16.00: Autot radalla lämmittelykierroksella. Sadetta ei pitäisi tänään ennusteen perusteella tulla. AlphaTaurin vaikeudet jatkuvat, Yuki Tsunoda ei pääse ollenkaan liikkeelle.

Kello 15.59: Molemmilla Mercedeksillä on allaan kova rengasseos! Hamiltonin rengasratkaisu on muista kärkikuskeista poikkeava, mitä Charles Leclerckin tiimiradiossa ihmettelee.

Kello 15.55: Jännittävä kisa on varmasti tänäänkin luvassa! Enää muutamat minuutit ja autot radalla kauden 14. osakilpailussa.

Kello 15.46: Monza ja Ferrari ovat klassinen yhdistelmä. Vuosi sitten Ferrarin molemmat autot jäivät kauas 10 parhaan ulkopuolelle jo aika-ajoissa, ja kisassa Ferrarit joutuivat keskeyttämään. Tällä kertaa punaisilla on toivoa huomattavasti paremmasta; Charles Leclerc ja Carlos Sainz iskevät matkaan ruuduista viisi ja kuusi.

Kello 15.42: Max Verstappen puhelee lähdön olevan tärkeä. Hän muistuttaa Mercedeksen vauhdin olleen tänä viikonloppuna vahvaa, mutta hänen ja Hamiltonin väliin mahtuu startissa kaksi McLarenia, mikä varmasti sopii alankomaalaiselle enemmän kuin hyvin.

Kello 15.34: Muistatteko vielä viimevuotisen Italian GP:n? Tuolloin Gasly juhli kaoottisten ja värikkäiden vaiheiden jälkeen AlphaTaurilla sensaatiomaisesti F1-uransa ensimmäistä voittoa, Carlos Sainz oli McLarenilla toinen ja Lance Stroll Racing Pointilla kolmas. Sen uskaltaa jo sanoa, että ainakaan Gasly on tuskin tänään juhlimassa.

Kello 15.27: AlphaTaurin Pierre Gasly starttaa kisaan varikolta, mutta sen alla on suuria uhkakuvia. Ranskalainen raportoi radalta tiimiradioon, että kaasu jää päälle. Kilvan ajaminen autolla on vaikeaa. Eilen Gaslyn sprintti päättyi nopeasti seinään.

Kello 15.25: Perältä kisaan lähtevä Valtteri Bottas sanoo C Moren asiantuntijan Toni Vilanderin haastattelussa, että on mentävä step by step, eikä ole mitään hävittävää, "hyviä pisteitä" on koetettava saada. Suomalainen alleviivaa, että on yritettävä vetää erilaista taktiikkaa kuin muut. Hänen kommenttiensa perusteella pehmeisiin renkaisiin ei tarvinne tänään koskea.

Kello 15.22: Alla lähtöjärjestys. McLarenin Daniel Ricciardo on yksi kisan yllätyskorteista: lauantain sprintistä napsahti kolmossija ja nyt lähtöpaikkana on toinen ruutu.

Italian GP:n lähtöjärjestys:

1. Max Verstappen, Red Bull

2. Daniel Ricciardo, McLaren

3. Lando Norris, McLaren

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. Charles Leclerc, Ferrari

6. Carlos Sainz, Ferrari

7. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

8. Sergio Perez, Red Bull

9. Lance Stroll, Aston Martin

10. Fernando Alonso, Alpine

11. Sebastian Vettel, Aston Martin

12. Esteban Ocon, Alpine

13. Nicholas Latifi, Williams

14. George Russell, Williams

15. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

16. Nikita Mazepin, Haas

17. Robert Kubica, Alfa Romeo

18. Mick Schumacher, Haas

19. Valtteri Bottas, Mercedes

20. Pierre Gasly, AlphaTauri

Kello 15.19: Otetaan lyhyesti kiinni MM-sarjan huippujännittävään kärkitaisteluun. Max Verstappen on keulilla viiden pisteen erolla ennen Lewis Hamiltonia. Mestaruus ratkeaa näiden kahden kuskin välillä; kolmantena MM-taulukossa oleva Valtteri Bottas on Verstappenia peräti 100,5 pinnaa perässä. 

Verstappenilla on keulilta startatessaan oiva sauma kasvattaa MM-johtoaan. Hamilton ampuu matkaan neljännestä ruudusta.

Kello 15.12: Lähteekö Valtteri Bottas perältä liikkeelle kovalla renkaalla? 1-rengastoimittaja Pirellin moottoriurheilujohtaja Mario Isola pitää tätä hyvin mahdollisena. Isola ei usko monenkaan lähtevän kisaan pehmeällä renkaalla. Hän korostaa, että ne toimivat paremmin kisan lopussa kevyellä autolla.

Kello 15.09: Tervetuloa Italian GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat ovat käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla. Kisa starttaa puolestaan kello 16.

Aika-ajon ykkönen ja lauantain sprintin voittanut Mercedeksen Valtteri Bottas joutuu starttaamaan joukon hänniltä lukuisten lähtöruuturangaistusten myötä. Mercedes päätti laittaa hänen voimalähteensä uuteen uskoon perjantain aika-ajon alla.

Red Bull Max Verstappen lähtee tämän päivän normaalimittaiseen kilpailuun paalupaikalta. Hänen rinnallaan on McLarenin Daniel Ricciardo. Mercedeksen Lewis Hamilton oli sprintissä vasta viides ja lähtee tämän päivän kisaan neljäntenä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja