Ferrari täysin ylivoimainen, Bottas hyville pisteille – näin Australian F1-kisa eteni

F1-kauden kolmas osakilpailu ajettiin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Australian Melbournen radalla. MTV Urheilu seurasi kisatapahtumia hetki hetkeltä.

Paalupaikan lauantain aika-ajoissa vei Ferrarin Charles Leclerc ennen Red Bullin Max Verstappenia ja Sergio Perezia. Alfa Romeon Valtteri Bottas lähtee kisaan 12. lähtöruudusta.

Liveseuranta:

Lopputulokset:
1) Leclerc, Ferrari, 2) Perez, Red Bull, 3) Russell, Mercedes, 4) Hamilton, Mercedes, 5) Norris, McLaren, 6) Ricciardo, McLaren, 7) Ocon, Alpine, 8) Bottas, Alfa Romeo, 9) Gasly, AlphaTauri, 10) Albon, Williams... Verstappen, Red Bull keskeytti

MAALI! Leclerc tulee maaliin voittajana 20 sekunnilla ennen Perezia! George Russell on kolmas ennen Hamiltonia ja kahta McLarenia Norrisia ja Ricciardoa. Albon otetaan viimeisellä kierroksella varikolle ja hän putoaa sijalle 10, mutta ottaa kuitenkin MM-pisteen. Ocon seitsemäs, Bottas kahdeksas ja Gasly yhdeksäs.

Kierros 57/58: Albon ei ole vieläkään tullut varikkokäynnille tässä kisassa.

Kierros 55/58: Hamilton valittaa Mercedekselle, että hänet on laitettu vaikeaan asemaan. Hän roikkuu kahden sekunnin verran tallikaverinsa Russellin takana. Bottas ohittaa lukkojarrutukseen sortuneen Gaslyn ja nousee kahdeksanneksi.

Kierros 54/58: Leclerc ehdottaa kierrosaikansa parantamista ennen kuin joutuu kierroksella ohitettavien hidastamaksi. Ferrari kuitenkin haluaa ottaa varman päälle ja sanoo, ettei kukaan ole enää uhkaamassa monacolaisen nopeinta kierrosaikaa.

Kierros 53/58: Mediumrenkailla ajanut Alonso ei pärjää enää mitenkään vauhdissa kovilla ajavia kuskeja vastaan. Putoaa nyt Zhoun ja Magnussenin taakse 14:nneksi.

Kierros 52/58: Bottas tulee Strollin ohi MM-pisteille kymmenenneksi.

Kierros 50/58: Charles Leclerc jatkaa jäätävää dominointiaa. Kisan ylivoimaisesti nopein kierros ja ero Pereziin kasvaa lähes 16 sekuntiin. Gasly pääsee viimein Strollin ohi. Bottas vuorossa seuraavana Aston Martinin kimpussa. Edellä on muuten myös Albon, joka ei ole vieläkään tullut varikolle. Se Williams-kuskin täytyy vielä tehdä, mutta talli taitaa odottaa turva-autotilannetta.

Kierros 49/58: 12:ntena Bottaksen takana oleva Alonso tivaa tiimiradiossa, että kuka ajaa Strollin taakse jumittunutta AlphaTauria. Hänelle kerrotaan, että kyseessä on Gasly. "En ymmärrä, miksei hän ohita"

Kierros 47/58: Stroll-juna on jäänyt edellä olevasta Oconista jo kahdeksan sekuntia. Kanadalainen taitaa nyt ratkaista takanaan olevien kisan omansa ohella.

Kierros 43/58: Stroll saa viiden sekunnin rangaistuksen aiemmasta tilanteesta, jossa hän esteli vastustajaa suoralla. Bottas-tilanteesta on ehkä tulossa toinen sakko. Stroll vetää nyt viiden auton junaa, jossa hän ei halua päästää ketään ohi. Kisainsinööri huomauttelee peittelystä.

Kierros 41/58: Nyt kun toisen Ferrarin lisäksi toinen Red Bulleista on ulkona, Mercedekset nousevat sijoille kolme ja neljä. Stroll työntää Bottaksen leveäksi, minkä myötä Gaslykin nousee suomalaisen ohi. "Stroll pakotti minut ulos radalta", Bottas raportoi Alfa Romeolle

Kierros 39/58: Verstappen joutuu taas pysäyttämään autonsa kesken kisan! Jo toinen keskeytys kolmessa kisassa. Auton perästä nousee runsaasti savua.

Kierros 38/58: Kärjessä Leclercilla on taas 5,5 sekuntia eroa Verstappeniin. Perez on kuusi sekuntia tallikaverinsa takana.

Kierros 36/58: Kolmossijalle turva-auton aikana nousseelle Russellille kerrotaan, että Perezia vastaan taistelemista tärkeämpää on pitää renkaat kunnossa. "Tuo ei ole se, mitä haluan kuulla", Russell kommentoi. Pian Perez tulee ohi ilman Russellin suurempia vastustusliikkeitä.

Kierros 34/58: Magnussen joutuu antautumaan McLarenien tieltä.

Kierros 31/58: Hamiltonin vuoro ohittaa Alonso, joka ei vieläkään ole tullut varikolle. Bottas on juuttunut Strollin taakse.

Kierros 30/58: Perez pääsee Alonson ohi neljänneksi. On pari sekuntia Russellia perässä.

Kierros 27/58: Verstappen saa loistavan uusintalähdön ja pääsee imusta hyökkämään Leclercia vastaan. Ei aivan onnistu ohituksessa.

Kierros 26/58: Turva-auto poistuu radalta. Hidastuskuva kertoo, että Schumacher oli todella lähellä ajaa voimalla Tsunodan perään. 

Kierros 25/58: Välissä Alonso (4:s), Magnussen (7:s) ja Albon (10:s) eivät ole vielä käyneet varikolla. Russell on stoppinsa jälkeen nyt kolmas.

Kierros 24/58: Vettelin auto on pysähtynyt radalle. Aston Martin -kuski pyörähti kanttarin päältä seinään. Turva-auto toista kertaa radalle. Tästä hyötyy ennen kaikkea George Russell, joka ei ollut vielä käynyt varikolla.

Kierros 23/58: Leclerc ja Hamilton varikolle. Ferrari-kuski pysyy kärjessä myös varikkokäyntinsä jälkeen. Bottas palaa stopin jälkeen vasta 13. sijalle.

Kierros 22/58: Ricciardo tulee varikolta Norris taakse.

Kierros 21/58: Norris ja Perez tulevat varikolle. Hyvät stopit molemmille. Perez palaa Bottaksen taakse yhdeksänneksi.

Kierros 20/58: Hamilton on päässyt haastamaan Perezia, joka on ongelmissa renkaidensa kanssa. Ohitus ei kuitenkaan onnistu.

Kierros 19/58: Verstappen tulee seuraavaksi. Hyvä 2,9 sekunnin stoppi. Palaa radalle seitsemännellä sijalla. Jää keikkumaan Gaslyn ja Alonson eteen, mikä antaa Alonsolle tilaisuuden ohittaa Gaslyn. Sen espanjalainen myös käyttää ja nousee kahdeksanneksi.

Kierros 18/58: Ocon tulee kärkikymmeniköstä ensimmäisenä varikolle. Vaihtaa koviin renkaisiin, mutta takarenkaan kanssa on pieniä ongelmia vaihdossa.

Kierros 16/58: Nyt Bottas pääsee Tsunodan ohi. Seuraavaksi edessä Alonso parin sekunnin päässä.

Kierros 15/58: Leclerc kasvattaa johtonsa Verstappeniin jo 6,5 sekuntiin. Hänelle kerrotaan, että jatketaan a-suunnitelmalla, mutta pidennetään varikkokäyntiä viidellä kierroksella.

Kierros 14/58: McLarenit Lando Norris ja Daniel Ricciardo ovat sijoilla kuusi ja seitsemän. Sen jälkeen Alpinen Ocon, AlphaTaurin Gasly, Alpinen Alonso, sitten Tsunoda ja Bottas, joka joutuu perääntymään ohitusyrityksestä.

Kierros 12/58: Leclerc on onnistunut kasvattamaan jo 3,5 sekunnin eron Verstappeniin. Red Bull -kuski kertoo vasemman eturenkaan olevan jo pahasti kuoriutunut.

Kierros 11/58: Vettel jyristelee soran uli. Aston Martinit ovat nyt joukon hännillä. Lance Stroll kävi turva-auton aikana peräti kahdesti varikolla. Otti ensin keskikovat renkaat ja sitten taas kovat. Hänen ei siis rengassäännön takia tarvitsisi tulla enää uudelleen varikolle, mikä saattaa olla jopa kelpo taktinen veto.

Kierros 10/58: Perez tulee tylysti Hamiltonin ohi kolmanneksi.

Kierros 7/58: Kisa jatkuu, kun Sainzin auto on saatu pois radalta.

Kierros 4/58: No nyt tulee ihan konkreettinenkin turva-auto radalle.

Kierros 3/58: Virtuaalinen turva-auto on tässä vaiheessa ratkaisu. Sainzin Ferrari on mahastaan kiinni soralla.

Kierros 2/58: Sainz on ulkona. Keltaiset liput ykkössektorissa. Ferrari on kiinni soralla, joten punaiset liput varmasti tulevat pian.

Lähtö: Carlos Sainzilla on pahoja vaikeuksia kovilla renkailla. Espanjalainen putoaa Ferrarilla sijalle 14. Bottas edelleen 12:s, kun Tsunoda tulee AlphaTaurilla ohi. Kärjessä Leclerc, sitten Verstappen. Lewis Hamilton ponkaisi Sergio Perezin ohi kolmanneksi.

Klo 8.01: Lämmittelykierroksen alkaessa rengasvalmistaja Pirelli julkaisee tiedot starttirenkaista. Kärkikymmeniköstä kaikki lähtevät liikkeelle mediumrenkailla, mutta Carlos Sainzilla ja Fernando Alonsolla on kovat. Valtteri Bottaksella 12. ruudussa mediumit, aivan takimmaisissa riveissä valinta on jälleen kovat.

Klo 7.53: Kisaan aivan oman lisämausteensa tuo lämpötila, joka on kivunnut ylemmäs kuin missään vaiheessa viikonloppua. Ilma on 26 astetta ja rata noin 40 astetta.

Klo 7.10: Alpine kertoo löytäneensä pienen vaurion loistavasta aika-ajossa ennen ulosajoaan ajaneen Fernando Alonson moottorin männänrenkaassa. Se aiheutti otteen herpaantumisen mutkassa. Espanjalaiselle on vähän pakettia kädessä pidettyään kiinni ratista ulosajohetkellä. Muuten hän on kunnossa.

Klo 7.00: Huomenta! Australiassa elellään jo iltapäivässä ja kisavalmistelut alkaa olla tehty. Autot rullataan pian lähtösuoralle kello 8 käynnistyvää kisaa varten. Tervetuloa mukaan jännittämään kisapäivän tapahtumia!

Lue myös:

    Uusimmat