Kalle Rovanperä dominoi Uudessa-Seelannissa: tiukka ote mestaruudesta ennen päätöspäivää – näin tapahtumarikas ralliyö eteni

Uuden-Seelannin MM-rallissa elettiin lauantain erikoiskokeilla ratkaisun hetkiä. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa päivän kolmen viimeisen erikoiskokeen tapahtumia hetki hetkeltä.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
C Moressa!

Kausi 2023 starttaa Monte Carlossa 20. tammikuuta!

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

TILANNE 13/17 EK:N JÄLKEEN

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Kalle RovanperäToyota2.28:26,3
2.Sébastien OgierToyota+29,0
3.Ott TänakHyundai+46,4
4.Thierry NeuvilleHyundai+1:41,4
5.Oliver SolbergHyundai+3:34,9

SEURANTA

EK 13 – Komokoriki 2 – 5,81 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Craig BreenM-Sport3:19,2
2.Kalle RovanperäToyota+2,9
3.Thierry NeuvilleHyundai+3,6
4.Sébastien OgierToyota+3,8
5.Oliver SolbergHyundai+8,6
6.Ott TänakHyundai+9,0

Kello 6.53: Ralli jatkuu Suomen aikaa sunnunutain vastaisena yönä. Ohjelmassa on vain neljä erikoiskoetta ja reilut 30 ek-kilometriä, mutta ne kaikki on ajettava vielä läpi. Yhtä kaikki, tilanne maailmanmestaruutta ajatellen näyttää Rovanperän kohdalla äärimmäisen hyvältä.

Nyt on aika kiittää aamun liveseurannan osalta, ja palataan asiaan rallin päätöspäivänä!

Kello 6.49: Tänak häviää 9,0 sekuntia. Näissä olosuhteissa ei ole mitään asiaa ajaa rajummin.

Tänakilta kysytään, mitä positiivista hän voi ottaa huomiseen lähdettäessä mukaansa.

– Mitä voin sanoa? Miksi meidän täytyy koko ajan etsiä positiivista negatiivisesta? Katsotaan sitten huomenna.

Kello 6.46: Ogier maalissa. Tappiota Breenille tulee 3,8 sekuntia.

– Olosuhteet olivat todella vaikeat. Sade oli erittäin voimakasta ek:n alkaessa. Olen iloinen ollessani tässä. Haemme hyvää tulosta tallille. Ei pöllömmin.

Kello 6.43: Sade yltyy entisestään, eikä Rovanperäkään pysty – tai edes halua – vastata Breenin vauhtiin. 2,9 sekuntia tulee takkiin. Päivä suomalaisen osalta ohi, ja mikä päivä se olikaan! 12 sekunnin takaa-ajoasema vaihtui noin 30 sekunnin johtomarginaaliksi.

– Otin varovasti, ja tuntui heti paskalta. En nauttinut. Mutta tässä ollaan. Loistava päivä. Voin olla tyytyväinen siihen, mitä teimme erittäin vaikeissa olosuhteissa.

Kello 6.40: Neljä autoa maalissa. Breenin pohja-aika pitää myös Neuvillen iskun. Seuraavaksi Rovanperä...

Kello 6.30: Kerrotaan vielä edelliseltä ek:lta se, että Katsuta ei koskaan päässyt jatkamaan matkaa ulosajonsa jälkeen, eli japanilaiskuljettaja joutui keskeyttämään. Katsuta päässee palaamaan kilpailuun huomenna.

Kello 6.24: Päivän viimeinen erikoiskoe on käynnissä!

EK 12 – Puhoi 2 – 22,50 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

12:27,8

2.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,6

3.

Ott Tänak

Hyundai

+7,8

4.

Thierry Neuville

Hyundai

+15,4

5.

Craig Breen

M-Sport

+17,0

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+52,7

Kello 5.59: Tässä Ogierin reaktio ek:n maalissa:

Kello 5.54: Ja kerrataan vielä: näillä sijoituksilla Rovanperän ero Tänakiin kasvaisi tavoittamattomaan 63 pisteeseen ennen Power Stage -pisteitä.

Kello 5.44: Nostetaan vielä esiin, että Ogier on siis tullut erikoiskokeen lähtöön minuutin myöhässä, eli hän on saanut 10 sekunnin aikasakon, ja siksi ero Rovanperään on nyt 28,1 eikä 18,1 sekuntia.

Kello 5.41: Ja Tänak häviää Rovanperälle 7,8 sekuntia. Ero kokonaistilanteessa 40,3 sekuntia.

– Kaikki ei tietenkään ole kunnossa. Tavoite on vain ajaa läpi. Onneksi tällä pätkällä ei ollut niin paljon mutaisia paikkoja. Oli vähän helpompaa. Mutta tämä on sääli, Tänak harmittelee.

Kello 5.38: Ogier häviää Rovanperälle 6,6 sekuntia. Ero kasvaa 28,1 sekuntiin. Kun Ogier näkee oman aikansa suhteessa Rovanperään, 8-kertainen mestari joutuu myöntämään, että eiköhän se taistelu ollut tässä.

Kello 5.37: Tässä vielä Katsutan ulosajo videomuodossa:

Kello 5.34: Rovanperä lataa tauluun 15,4 sekunnin pohjat Neuvilleen nähden. Eivätkä perässä tulevat Ogier ja Tänak ole tälläkään kertaa pysymässä suomalaisen vauhdissa.

– Aika kiva pätkä. En tiedä, miten Seb on tulossa perässä. Katsotaan.

Ogier on jäänyt muutaman sekunnin väliajoissa.

Kello 5.26: Rovanperäkin on startannut pätkälle. Ja hyvältä näyttävätä väliajat. Katsuta puolestaan ei ole saanut autoaan palautettua tielle.

Kello 5.17: Katsuta ajaa ulos. Ylikovaa vasemmalle kääntyvään mutkaan, ja auto liukuu ulos tieltä.

Kello 5.06: Breen starttaa pätkälle.

EK 11 – Kaipara Hills 2 – 15,83 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

9:47,3

2.

Sébastien Ogier

Toyota

+5,0

3.

Thierry Neuville

Hyundai

+11,4

4.

Takamoto Katsuta

Toyota

+14,4

5.

Craig Breen

M-Sport

+16,3

6.

Ott Tänak

Hyundai

+17,9

7.

Oliver Solberg

Hyundai

+29,6

Kello 4.39: Tänak häviää Rovanperälle 17,9 sekuntia! Kokonaistilanteessa Rovanperän ero virolaiseen on 32,5 sekuntia. Nyt. Näyttää. Hyvältä.

– Ei ongelmaa. Kaikki kunnossa, Tänak vahvisti ek-maalissa.

Tänak on manannut päivän ensimmäiseltä erikoiskokeelta lähtien sitä, ettei hänellä ole luottoa autoonsa. Tämä selittää ison eron.

Kello 4.36: Ogier häviää Rovanperälle viisi sekuntia ja putoaa kokonaistilanteessa 11,5 sekunnin päähän Rovanperästä.

– Tavoitteena on ajaa hyvin, mutta se on vaikeaa. Vettä on paljon. En halua mennä täydellä riskillä, kun Elfyn on poissa pelistä.

Kello 4.32: Rovanperä maalissa. Hän on 11 sekuntia nopeampi kuin Neuville, ja mikä tärkeintä, Ogier ja Tänak ovat väliajoissa perässä. Hyvältä näyttää.

Kello 4.29: Rovanperä on jo startannut pätkälle. Ensimmäiseen ja toiseen väliaikaan piirretään vihreää. Tosin Ogier on tullut hänen perässään hieman kovempaa ensimmäiseen splitiin.

– Olosuhteet ovat todella vaikeat. Paljon tiellä seisovaa vettä, ja jokaisen mutkan takana odottaa yllätys. Yritetään olla yhtä nopeita kuin aamulla. Puhdas veto. 

Olosuhteista kerrottakoon sen verran, että vettä sataa jonkin verran. Tie on mutainen ja paikoitellen erittäin liukas. Olosuhde tosin paranee auto autolta.

Kello 4.21: Ja mainitaan se nyt jo tässä vaiheessa. Näillä sijoituksilla Rovanperän ero Tänakiin olisi kasvamassa tavoittamattomaan 63 pisteeseen ennen Power Stage -pisteitä... Rovanperän ja Tänakin välissä toisena oleva 8-kertainen mestari Sébastien Ogier saattaa vielä nousta arvoon arvaamattomaan – tai arvattuun, olihan se tiedossa, että Ogier voi auttaa Rovanperää.

Kello 4.20: Kansainvälinen kuvayhteys Uudesta-Seelannista on poikki, joten toistaiseksi mennään väliaikaseurannan varassa. Neljä ensimmäistä autoa ovat vasta startanneet pätkälle.

Kello 4.08: Hyvää huomenta ja tervetuloa mukaan seurannan pariin. Samalla kun Craig Breen on startannut lenkin ensimmäiselle pätkälle, otetaan pieni kertaus siitä, mitä yön aikana on tähän mennessä tapahtunut.

22-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Kalle Rovanperä nousi ensimmäisellä lenkillä nelossijalta kärkeen. 12 sekunnin takamatka vaihtui vajaan viiden sekunnin johtomarginaaliin.

Kärkisijalta päivään startannut Elfyn Evans teki ajovirheen päivän toisella erikoiskokeella ja rikkoi autonsa jäähdyttimen. Evans sai jäähdytintä korjattua, mutta lopulta auton turvakaari oli niin vaurioitunut, että reilun puolen minuutin päähän kärjestä pudonnut walesilainen joutui keskeyttämään kilpailun.

Gus Greensmith ajoi ulos päivän kolmannella erikoiskokeella, ja erikoiskoe keskeytettiin. Greensmithin ralli päättyi siihen sijalta kuusi.

Hyundai-kuljettajat Ott Tänak, Thierry Neuville ja Oliver Solberg saivat kukin 10 sekunnin aikasakon, sillä heidän hybridiyksiköistään oli otettu seitsemännellä erikoiskokeella sallittua enemmän tehoa irti. Tänak ja Neuvillesamoin kuin Rovanperä – saivat jo aiemmin vastaavasta rikkeestä viiden sekunnin aikasakon. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja