Ott Tänakille rangaistus! Virolaistähti menetti kärkipaikkansa

Uuden-Seelannin MM-rallin tuomaristo on antanut viiden sekunnin aikasakon Hyundain Ott Tänakille sekä Thierry Neuvillelle.

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Kroatian MM-ralli 18.-21.4.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Sakon myötä Tänak menettää kärkipaikkansa Toyotan Elfyn Evansille. Samalla virolaisen ero neljäntenä olevaan Kalle Rovanperään kapenee 2,2 sekuntiin. Tänak on Rovanperän MM-tittelin varmistumisen ainoa todellinen uhkaaja.

Tänak ja Neuville ovat saaneet aikarangaistuksen samasta syystä. Molempien Hyundain hybridimoottori on käyttänyt rallin ensimmäisellä erikoiskokeella sallittua enemmän sähköenergiaa.

Sallittu määrä oli 240 kilojoulea, ja Tänakilla energiaa oli käytössä yhdellä hybridiboostilla 241,03 kilojoulea ja toisella 242,04 kilojoulea. Neuvillella ylityksiä oli yksi, 3,83 kilojoulen verran.

Tuomariston päätöksessä todetaan, että vaikka ylityksestä saatu hyöty oli pieni, siitä on annettava rangaistus. Hyundain tiimimanageri Pablo Marcos kertoo, että kyseessä oli inhimillinen erehdys. Yksi Hyundain insinööreistä ei ollut huomioinut raja-arvon muutosta, josta tiedotettiin viime viikolla.

Rangaistusten myötä Tänak jatkaa toiseen kisapäivään kakkossijalta. Evans on häntä edellä 4,8 sekuntia. Kolmantena on Sebastien Ogier 1,7 sekuntia Tänakia perässä. Rovanperä on Evansista seitsemän ja Tänakista 2,2 sekunnin päässä.

Neuville ei menetä sijoituksia, vaan jatkaa kuudentena. Hänen eronsa kärkeen on 50,4 sekuntia.

Rovanperä voi varmistaa maailmanmestaruuden Uudessa-Seelannissa, mikäli hän voittaa ja saa seitsemän pistettä Tänakia enemmän tai saa kahdeksan pistettä Tänakia enemmän. Samalla Neuville ei saisi voittaa kilpailua.