Kalle Rovanperällä upeasti pullat uunissa, Ott Tänak lyö painetta suomalaiselle – näin ralliyö eteni

Uuden-Seelannin MM-rallissa ajettiin perjantaina kuusi erikoiskoetta ja lähes 160 ek-kilometriä eli yli puolet koko rallista. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa päivän kolmen viimeisen erikoiskokeen tapahtumia.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
C Moressa!

Kausi 2023 starttaa Monte Carlossa 20. tammikuuta!

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Päivän päätteeksi kilpailun tuomaristo ilmoitti Hyundain Ott Tänakin ja Thierry Neuvillen saaneen viiden sekunnin aikasakot. Molemmilla oli käytössään sallittua suurempi määrä sähköenergiaa EK1:llä.

PÄIVITETTY TILANNE 7/17 EK:N JÄLKEEN:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

1.36:48,8

2.

Ott Tänak

Hyundai

+4,8

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,5

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+7,0

5.

Gus Greensmith

M-Sport

+43,6

6.

Thierry Neuville

Hyundai

+50,4

7.

Oliver Solberg

Hyundai

+1:28,1

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+1:41,8


SEURANTA:

EK 7 – Te Akau North 2 – 18,53 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Ott Tänak

Hyundai

9:47,5

2.

Elfyn Evans

Toyota

+1,2

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+2,1

4.

Thierry Neuville

Hyundai

+2,6

5.

Oliver Solberg

Hyundai

+8,9

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+13,1

7.

Sébastien Ogier

Toyota

+13,3

8.

Gus Greensmith

M-Sport

+16,5

Kello 7.41: Rallin pisin päivä on takana. Suomalaisittain tilanne on suorastaan herkullinen, sillä etukäteen pelättiin, että Rovanperä jäisi kärjelle useita kymmeniä sekunteja. Nyt hän on paitsi lähellä kärkeä myös lähellä Tänakia, ja mikä huomionarvoista, molemmat tallikaverit ovat taistelussa mukana lyömässä painetta Tänakille.

Neuvillen jo ennakkoon mitättömät mestaruusmahdollisuudet ovat kuihtumassa lopullisesti.

Nyt on aika kiittää liveseurannan osalta. Ralli jatkuu Suomen aikaa kello 22.08 alkaen.

Kello 7.33: Ogier häviää Tänakille 13,3 sekuntia ja putoaa kokonaistilanteessa kärkisijalta kolmanneksi. Rovanperä on hänen takanaan neljäntenä vain 0,5 sekunnin päässä.

– Ilman siipiä näin nopealla pätkällä... Tein, mitä voin, mutta ei se ole sama.

Kello 7.27: Ogier jää heti ensimmäisessä väliajassa yli kolme sekuntia Tänakille. Taitaa käydä niin, että virolainen on päivän päätteeksi koko rallin kärjessä...

Kello 7.24: Neuville häviää Tänakille ja Rovanperälle. Evans kiilaa Rovanperän edelle. Tänak nousee samalla kokonaistilanteessa Evansin edelle. Rallia johtava Ogier starttasi juuri pätkälle - ilman isoa osaa takasiivestään.

Kello 7.18: Tänak lyö Rovanperän 2,1 sekunnilla, ja kokonaistilanteessa virolainen on 7,2 sekuntia Rovanperän edellä. Lauantaina ja sunnuntaina lienee edessä melkoinen taistelu näiden kahden välillä.

Kello 7.15: Ei käännä. Tänak on nopeampi myös seuraavissa väliajoissa. Samalla Rovanperä tulee maaliin. Päivän urakka on ohi, ja Rovanperä voi kyllä olla enemmän kuin tyytyväinen päivään.

– Aika hyvä päivä. Ei virheitä. Teimme sen, minkä voimme. Voin olla melko tyytyväinen. Yritin aina, kun se oli mahdollista. Häviämme todennäköisesti jonkin verran, sillä renkaat olivat niin kuluneet.

Rovanperä siis ajoi päivän jälkimmäisen lenkin yhdellä vararenkaalla, sillä Toyota toimii paremmin, kun autossa ei ole toistakin varapyörää painona. 

Kello 7.12: Tänak taas ensimmäisessä väliajassa nopeampi. Eroa Rovanperään 1,2 sekuntia. Katsotaan, kääntääkö Rovanperä eron taas päälaelleen seuraavassa väliajassa...

Kello 7.06: Päivän viimeinen ek on käynnissä. Rovanperä lähtee matkaan. Tällä hetkellä ei sada, mutta tien pinta on märkä.

Kello 6.53: Edessä on päivän viimeinen pätkä. Se on myös päivän lyhin ja kovavauhtisin pätkä. Ensimmäisellä vedolla porukan nopein oli Tänak, mutta Rovanperä hävisi vain 0,7 sekuntia. 

EK 6 – Te Akau South 2 – 31,48 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

17:35,8

2.

Ott Tänak

Hyundai

+5,6

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,5

4.

Thierry Neuville

Hyundai

+8,7

5.

Elfyn Evans

Toyota

+10,8

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+24,8

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+26,9

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+30,4

Kello 7.01: Kerrotaan vielä, että edellisellä ek:lla ulos ajanut Breen ei startannut tälle pätkälle lainkaan.

Kello 6.46: Rovanperällä on käynyt nyt todella hyvä tuuri olosuhteiden kanssa. Ennakkoon ajateltuun nähden on suorastaan hämmästyttävää, että hän on ennen päivän viimeistä pätkää vain 11,7 sekunnin päässä kärjestä!

Kello 6.38: Ogierilta puuttuu iso osa takasiivestä! Tällä autolla pitää siis ajaa vielä yksi ek, ja se on koko lenkin nopein pätkä. Ogier häviää Rovanperälle 6,5 sekuntia. Hän on kolmanneksi nopein, mutta jatkaa rallin kärjessä.

– No se ei ole ihanteellista, Ogier sanoo kuullessaan, että häneltä puuttuu osa takasiivestä.

Kello 6.36: Katsuta häviää Rovanperälle puoli minuuttia, Greensmith muutaman sekunnin vähemmän. Ogier on jäänyt väliajoissa 3,7 sekuntia, eli Rovanperä on tekemässä pohjia!

Kello 6.33: Ogier on ainoa, joka pystyy toistaiseksi vastaamaan Rovanperän menoon. Ogier on 21 kilometrin kohdalla 1,5 sekunnin päässä Rovanperästä.

Kello 6.30: Maaliin tullessaan Evans häviää Rovanperälle 10,8 sekuntia. Tänak on nyt vain 1,1 sekunnin päässä Evansista, Rovanperäkin 6,2 sekunnin päässä.

– En voinut nähdä paikoitellen yhtään mitään, Evans kertoo.

Kello 6.28: Ek:n keskivaiheilla tulee nyt kovasti vettä. Evans väliajoissa 10 sekunnin päässä Rovanperästä.

Kello 6.26: Neuville häviää Rovanperälle 8,7 sekuntia.

Kello 6.23: Tänak häviää Rovanperälle 5,6 sekuntia! Mahtava veto Kallelta. Kaksikon ero kokonaistilanteessa kutistuu 5,1 sekuntiin Tänakin hyväksi.

– Alkoi sataa aika kovasti, ja mudalla ei oikein voi ajaa.

Jos sade jatkuu tällaisena, Rovanperällä on nyt mahdollisuus kohennella asemiaan entisestään.

Kello 6.20: Vettä tulee edelleen myös pätkän loppupäässä. Rovanperä on maalissa. Hän on reilun sekunnin hitaampi kuin ensimmäisellä vedolla.

Rovanperä muistuttaa, ettei hän voi hyökätä samaan tapaan kuin monet muut, sillä hän lähti iltapäivän lenkille vain yhdellä vararenkaalla. Sade todennäköisesti kuitenkin auttaa häntä. Kaikki pätkällä olevat kuljettajat ovat tällä hetkellä häviämässä Rovanperälle.

Kello 6.18: Pätkän puolivälin jälkeen sataa vettä. Tänak jäänyt 21 kilometrin kohdalla 0,5 sekuntia Rovanperälle.

Kello 6.14: Toisessa splitissä, 13 kilometrin kohdalla Rovanperä on Tänakin edellä. Eroa kuitenkin vain 0,6 sekuntia.

Kello 6.09: Tänak ensimmäisessä, neljän kilometrin väliajassa 0,9 sekuntia Rovanperää edellä.

Kello 6.03: Tämän pätkän loppupäätä piiskasi hetki sitten kova sade, mutta nyt tällä hetkellä vettä ei enää tule.

Rovanperä starttasi juuri pätkälle. 

Kello 5.45: Kilpailun tuomaristo kertoo kärkimies Ogierin ajaneen aiemmin tänään ylinopeutta siirtymällä. Rajoitus oli 80 kilometriä tunnissa, kun Ogierin nopeudeksi mitattiin 94. Ainoana seuraamuksena 350 euron sakko.

Kello 5.44: Siirretään jo katseet kohti seuraavaa erikoiskoetta. Ensimmäisellä ajokerralla tämä pätkä oli Evansin heiniä, mutta kärkinelikko mahtui 1,3 sekunnin sisään.

Kyseessä on huomattavasti edellistä, legendaarista Whaanga Coastia nopeampi pikataival. Evansin ensimmäisellä vedolla keskinopeus oli 107,6 kilometriä tunnissa, kun se Whaanga Coastissa jäi molemmilla kerroilla alle 90:n.


EK 5 – Whaanga Coast 2 – 29,27 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Sébastien Ogier

Toyota

19:40,2

2.

Elfyn Evans

Toyota

+8,4

3.

Gus Greensmith

M-Sport

+14,2

4.

Oliver Solberg

Hyundai

+15,2

5.

Thierry Neuville

Hyundai

+16,2

6.

Kalle Rovanperä

Toyota

+17,2

7.

Ott Tänak

Hyundai

+17,2

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+21,7

xx.

Craig Breen

M-Sport

+18:07,7

Kello 5.59: Tässä vielä vertailuksi McRaen ulosajo 20 vuoden takaa samassa paikassa kuin Breen nyt:

Kello 5.25: Breen on musertunut haastattelupisteellä.

– Tiedän, että se on kuuluisa paikka. Tiedän, että minun ei pitäisi tehdä näitä virheitä. Mutta tämä on v***n rankkaa.

Kello 5.23: Breen on päässyt ek:n maaliin. Tappiota tuli yli 18 minuuttia, ja päivän hyvin aloittaneen irlantilaisen ralli oli siinä.

Kello 5.03: Ogier täräyttää jäätävät pohjat! Hän on 8,4 sekuntia nopeampi kuin Evans ja lähes 15 sekuntia nopeampi kuin kukaan muu. Toyotalla on kaksoisjohto. Ogier nousee yhdellä pätkällä sijalta viisi sijalle yksi! Samalla Ogier tekee sitä työtä, jota hänen toivottiinkin tekevän. Voittamalla rallin Ogier söisi pisteitä Tänakilta.

Ogier käy katsomassa renkaansa läpi. Rengaskuluma oli odotettua kovempaa, sillä tie oli kuivempi kuin Ogierkaan osasi odottaa. Hän on tyytyväinen tilanteeseensa.

Kello 5.00: Breen on edelleen pysähtyneenä. Ulosajopaikka on 2,5 kilometriä ennen maalia. Se on sama paikka, jossa Colin McRae ajoi ulos 20 vuotta sitten. 

Kello 4.56: Breen on pysähtynyt. Hän ajoi ek:n loppupäässä ulos oikealle kääntyvässä mutkassa. Perä putosi tieltä, ja koko auto meni preässä. Breen oli väliaikojen mukaan nousemassa rallin kärkeen...

Kello 4.51: Evans maalissa. 8,8 sekunnin pohjat, ja walesilainen nousee kokonaistilanteessa rallin kärkeen ohi Tänakin. Myös Breen tulossa väliajoissa kovaa. Katsotaan, kuinka käy.

Kello 4.50: Neuville tulee niukasti, sekunnin nopeammin kuin Rovanperä ja Tänak. Sen sijaan Evans on tulossa hänen perässään kymmisen sekuntia kovempaa.

Kello 4.45: Tänak maalissa tasa-ajalla Rovanperän kanssa! Virolainen oli viimeisessä splitissä 0,4 sekuntia edellä, mutta menetti etunsa viimeisellä 1,5 kilometrillä.

Kello 4.42: Rovanperä maalissa. Tänak on kuronut Rovanperän tekemää eroa umpeen ek:n loppua koh

– Oli vaikeaa. Linja ei ole kovin leveä pienten autojen jälkeen. Perusjuttuja: minun täytyy avata linjaa, ja se ei ole helppoa. Oli kuivempaa kuin odotin. Pätkän keskivaiheilla oli todella liukasta, kun tie kuivui.

Kello 4.35: Rovanperä on tempaissut kolmesta kilometristä 13:een huomattavasti kovempaa kuin Tänak ja Neuville. Hyundai-kuljettajat olivat suomalaisen edellä ensimmäisessä splitissä, mutta toiseen splitiin Rovanperä on kääntänyt asetelman päälaelleen. 18 kilometrin kohdalla Tänak 3,0 sekunnin päässä Rovanperästä.

Kello 4.28: Ainakaan pätkän alkupäähän ei ole saatu enempää sadetta. Tie on huomattavasti kuivempi kuin ensimmäisellä ajokerralla. Tänak ensimmäisessä, 3,69 kilometrin kohdalla olevassa väliajassa sekunnin Rovanperää nopeampi.

Kello 4.22: Rovanperä starttaa pätkälle.

Kello 4.05: Hyvää huomenta ja tervetuloa mukaan seuraamaan päivän jälkimmäisen lenkin tapahtumia. Ensimmäisen lenkin dramaattisimmat hetket koki Neuville, joka pyörähti kahteenkin otteeseen.

Suomalaisittain ensimmäinen lenkki sujui paremmin kuin olisi osattu kuvitellakaan – kiitos sateen, joka sitoi irtosoran tien pintaan ja paransi Rovanperän olosuhdetta merkittävästi. Se, että Rovanperän ero kärkeen on tässä vaiheessa alle 11 sekuntia, on hänelle likimain kuin lottovoitto. Ilman sadetta ero olisi todennäköisesti moninkertainen.

– Kärsimme ensimmäisellä pätkällä enemmän, jossa sora oli karkeampaa ja isompaa. Sade ei auttanut niin paljon. Kaksi jälkimmäistä eivät olleet pöllömpiä. Pito oli parempi, Rovanperä sanoi.

– Pätkät ovat hienoja. Ensimmäisenä autona ajamisessa on omat vaikeutensa. En ole täysin tyytyväinen. Auto on vähän yliohjaava. Yritän nauttia niin paljon kuin mahdollista.

Aamun ensimmäisen lenkin jälkeen ei ole ollut huoltoa, ainoastaan renkaanvaihtopiste, jossa autoon voi tehdä vain hyvin pieniä muutoksia.

– Yritämme löytää jotain pientä saadaksemme tasapainon paremmaksi, ja toivottavasti olemme sen myötä nopeampiakin, Rovanperä sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja