Ranska piinasi Leijonia täydellä höyryllä, Suomi kaivoi arvokkaan voiton MM-karkeloissa – näin ottelu eteni

Maalikooste: Suomi - Ranska 8:00
Marko Anttilan osuma villitsi Nokia Arenan yleisön – katso tästä Suomi–Ranska-ottelun maalit!

Leijonat joutui tekemään täyden työvuoron Ranskaa vastaan. Marko Anttila ja Sakari Manninen olivat Suomen avainpelaajia, kun voitto irtosi 5–3-lukemin. MTV Urheilu seurasi ottelun kulkua tässä artikkelissa.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Suomi nappasi vaikeuksien kautta kolme pistettä Ranskalta keskiviikkoiltana. Avauserässä Ranska karkasi jo toisella minuutilla johtoon, kun kiekko lipsahti Emil Larmin selän taakse helpohkosti ajassa 1:04.

Harri Pesonen kuittasi nopeasti alle viiden minuutin pelin jälkeen. Toisessa erässä Leijonien nelosketju otti joukkueen reppuselkään. Ahti Oksanen iski erän alussa Suomen 2–1-johtoon, ja kapteeni Marko Anttila vei Suomen uudelleen 3–2-karkumatkalle Ranskan tasoituksen jälkeen.

Päätöserässä Suomi maistoi jo ratkaisun ajassa 45:22, kun Teemu Hartikainen latoi ylivoimalla Suomen kahden maalin johtoon. SM-liigasta tuttu Charles Bertrand kuitenkin toi Ranskan väkisin maalin päähän 11 minuuttia ennen täyttä aikaa.

Suomi pääsi piinasta vasta ajassa 58:58, kun Sakari Manninen karkasi iskemään kiekon tyhjään maaliin.

Suomelle kolme pistettä 5–3-numeroin. Turnauksesta on nyt kasassa seitsemän pistettä neljän ottelun jälkeen. Joukkue on A-lohkossa neljäntenä.

Marko Anttila ja Sakari Manninen keräsivät tehopisteet 1+1, Mikko Rantanen säesti kahdella syöttöpisteellä.

Leijonien turnaus jatkuu perjantaina Unkaria vastaan.

Katso alta, kuinka ottelu eteni.

Suomi–Ranska 5–3 (1–1, 2–1, 2–1)

60 min: OTTELU ON PÄÄTTYNYT. Suomi ottaa täydet pisteet. Helpolla se ei todellakaan tullut. Leijonien maalintekijöinä tänään Harri Pesonen, Ahti Oksanen, Marko Anttila, Teemu Hartikainen ja Sakari Manninen. Manninen ja Anttila keräsivät tehopisteet 1+1. Suomi nousee seitsemään pisteeseen ja lohkon nelospaikalle.

19 min. MAALI! Ranska ottaa maalivahdin pois ja Sakari Manninen karkaa iskemään kiekon tyhjiin. Syöttöpisteet Mikko Rantaselle ja Olli Määtälle.

18. min: Ranska ottaa aikalisän, kun peliä on jäljellä reilut kaksi minuuttia.

16. min: Ranskalla aivan kammopaikka maalin edessä, mutta Larmi tekee ottelun tärkeimmän torjunnan. Neljä minuuttia jäljellä.

15. min: Joel Armia karkaa laidalta läpiajoon, mutta viimeistely ontuu. Pelikatkolla Sami Kapanen toteaa vaihtopenkkien välistä, että Suomen penkillä on kireä tunnelma.

– Kalkkiviivoille menee, Kapanen toteaa ratkaisusta.

13. min: Ennakkoluuloton Ranska piinaa Leijonia. Suomella pari puolittaista nousua hyökkäyspäähän, mutta ei lisäosumia.

10. min: MAALI! Leijonat kestää Ranskan raivoisan ylivoimamyllyn, mutta alivoimanelikolle karmean pitkä vaihto ja ylivoiman jälkihöyryllä yli 500 SM-liigaottelua pelannut Charles Bertrand iskee Ranskan maalin päähän ajassa 49:08.

7. min: Mikko Rantaselle huitomisjäähy pelin ulkopuolelta. NHL-tähti huitaisee poikittaisella mailalla ranskalaispelaajaa pelikatkolla ajassa 46:26. Alivoimaa.

6. min: MAALI! Teemu Hartikainen tinttaa Sakari Mannisen ja Mikko Rantasen syötöistä Leijonille 4–2-johdon ylivoimalla ajassa 45:22! Ylivoimaa ei ehtinyt kulua kuin 18 sekuntia! Tärkeä, happea antava maali!

6. min: Hannes Björninen lanataan selästä laitaan pahanäköisesti. Nelossentteri ei onneksi loukkaannu pahemmin. Guillaume Leclerc selviää kahden minuutin rangaistuksella. Suomelle ylivoimaa ajassa 45:04.

2. min: Leijonat kestää erän alkuun jääneen alivoimaminuutin. Ranskan supertähti Alexandre Texier kipparoi joukkueen vaarallista ylivoimaa, mutta ei takaiskua Leijonille.

1. min: Kolmas, mahdollisesti ottelun päättävä erä on käynnissä!

3. erä

2. erätauko: Leijonat selvittää rangaistuksen ensimmäisen minuutin, erätaukosummeri soi. Marko Anttilalta tähän erään tehot 1+1 ja Leijonilla 3–2-johto 40 minuutin jälkeen. Tämä periodi oli Suomen, mutta vain maalit lasketaan. Larmilla vain neljä torjuntaa toiseen erään, kaikkiaan 11. Juncalla toisessa erässä yhdeksän koppia, kaikkiaan 20.

20 min: Huolimattomuusvirhe erän loppuun, Hannes Björniselle kahden minuutin rangaistus kiinnipitämisestä ajassa 39:05.

18. min: Kaapo Kakko vanhanaikaista rakentelemassa, mutta tasapaino menee juuri ennen viimeistelyn hetkeä. Nyt alkaa olla ranskalaisilla piimää pohkeessa pitkän vaihtomatkan ansiosta.

17. min: Leijonilla kiekollinen herruus. Pitkä, lähes 40 sekunnin paine Ranskan päädyssä, mutta ei lisäpalkintoja. Myös Ranska sai hetki sitten tilanteen, mutta vähän työllistetty Larmi selvitti.

12. min: MAALI! Mörköhän se on! Kapteeni Marko Anttila niittaa rannelaukauksella hyökkäyspään aloituspisteiden välistä Leijonat 3–2-johtoon ajassa 31:36! Nikolas Matinpalolle syöttöpiste. Nokia Areena mylvii.

Katso Anttilan osuma pääkuvan videolta!

11. min: Larmilla ei siis tässä vaiheessa ainuttakaan torjuntaa toisessa erässä, mutta yksi kiekko on selän takana. Sitkeä Ranska taistelee. Suomen itseluottamus kolahti tasoituksesta ja alkuerän linkous laantui.

9. min: MAALI! Ranska tulee tasoihin. Justin Addamo nippaa maalin edestä tasoituksen. Heikosti puolustettu tilanne Leijonilta. Tämä oli Ranskan ensimmäinen tilanne toisessa erässä. Armoton nukahdus. Peli tasan ajassa 28:31.

6. min: Leijonat ärjyy nyt täyttä karjuntaa! Harri Pesonen tulitti jo aloituksesta kolmannen osuman, mutta tuomariston pilli ehti ensin. Pesukone on nyt Ranskan päässä rajulla linkouksella.

4. min: MAALI! Ahti Oksanen latoo erittäin pienestä kulmasta kiekon verkkoon ajassa 23:25! Syöttöpisteet Marko Anttilalle ja Niklas Frimanille.

4. min: Jämäkkä erän alku Suomelta. Kiekollinen huolellisuus selvästi avauserän alkuhetkiä parempi Leijonilta. Aivan ensihetkillä pientä mylläkkää Ranskan maalilla, mutta muuten erän alku tasaista vääntöä.

1. min: Kiekko jälleen jäässä. Apukoutsi Mikko Manner paljasti Leijonien askelmerkit toiseen erään juuri ennen starttia.

– Jokainen kiekko syviin, vaihtamaan hyökkäysalueelta ja sitä kautta luottaa, että vastustaja väsyy, Manner luettelee.

2. erä

C Moren studiosta tarkka huomio Leijonien karmaisevasta takaiskusta – "Larmi vähän rentoutui" 1:31

1. erätauko: Leijonilta sekava erä. Ranska oli mainio. Edessä on täysi päivätyö pisteiden eteen. Tasalukemissa paussille. Larmille seitsemän torjuntaa, Juncalle kymmenen.

Ranskan ahnas hyökkäysalueen karvauspeli saa suitsutusta studiosta.

– Olisivat voineet tehdä muutaman lisääkin, täräyttää Olli Jokinen studiosta heti erätauon kärkeen.

Harri Pesonen kehuu ketjukavereitaan Kasperi Kapasta ja Juho Lammikkoa ensimmäisellä erätauolla. Kolmikko värkkäsi Leijonien tasoituksen. Kokonaiskuvaan hyökkääjä ei ole tyytyväinen.

– Mynnähtänyt erä. Kaveri tuli täpöllä. Olivat ihan ytimessä alkuun. Hyvä herätys meille, sanoo Pesonen.

20. min: Nyt Björninen takaisin paikallaan, eli väärä hälytys. Yksi vaihtokierros jäi vain välistä.

18. min: Hannes Björninen puuttui nyt Leijonien neloskentästä. Sentterin paikalla pelasi edellisen vaihtokierroksen Juho Lammikko, laidoillaan Marko Anttila ja Ahti Oksanen.

17. min: Ranska saa jälleen jäähyn jälkeen mylläkän Leijonien maalille. Larmin maali siirtyy pois paikaltaan. Suomalaisvahti tulistuu ranskalaishyökkääjälle, joka ajautuu siniselle alueelle. Pieni kilpitönäisy vihellyksen jälkeen palautteena.

16. min: Ranska kestää tämänkin. Leijonat vyöryy ykkösylivoiman turvin lähes koko kaksi minuuttia, Mikko Rantasella hyvä kutipaikka, mutta ei uppoa miesylivoimalla.

14. min: Suomelle toinen ylivoima perään ajassa 13:21. Ranskalle kampitusjäähy.

13.min: Ylivoima vakuuttavaa, mutta viimeistely ontuu toistaiseksi. Tasakentin ja tasatilanteessa jatketaan. Ranska painaa pelin heti Leijonien päätyyn, kun kenttäpelaajia on viisi. Larmilla ja Ranskan Julian Juncalla kummallakin tässä vaiheessa viisi torjuntaa.

11. min: Suomelle ylivoimaa, Ranskalla liikaa pelaajia jäällä ajassa 10:18.

8. min: Leijonat nyt kiekollisesti niskan päällä tasoitusmaalin jälkeen, mutta syöttöjen laatu on isossa kuvassa heikko. Todella paljon harhapasseja Leijonilta.

5. min: MAALI! Harri Pesonen lanaa Ville Pokan irtokiekon sisään! Käytännössä Leijonien ensimmäinen kiekollinen paine hyökkäyspäässä tuottaa tulosta. Pokan lisäksi syöttöpiste Juho Lammikolle. Osuma syntyi ajassa 4:37.

3. min: Leijonien peli on sekaisin. Ranskalaishyökkääjä puolittaisessa läpiajossa hetki johto-osuman jälkeen. Emil Larmi jäädyttää paineen ottamalla pelikatkon.

2. min: MAALI! Ranska siirtyy shokkijohtoon ajassa 1:04! Florian Chakiachvili luikauttaa nollakulmasta ohi Emil Larmin. Tämä livahti nyt helposti ohi suomalaisvahdin. Karmea alku Leijonille.

1. min: OTTELU ON KÄYNNISSÄ! Suomi lyö kaukaloon ykkösketjun heti kärkeen. Rantanen, Manninen, Hartikainen ja puolustajina Lehtonen-Ohtamaa. Emil Larmi siis uunissa.

1. erä

Klo 20.12: Jukka Jalosen mukaan kaikki kivet on käännetty etukäteen, kuten kaikkia vastustajia vastaan. Leijona on valmiina. Ranskan nippu saa mestarivalmentajalta kohteliasta suitsutusta ennen ottelun alkua.

– Liikkuva, aktiivinen joukkue. Karvaa hyvin. Hyvä alivoima. Hyvä peli pitää pelata, että voitetaan, sanoo Jalonen.

Klo 20.00: Takaisin kaukaloon. Ranskan joukkueessa on useita SM-liigasta tuttuja pelaajia. KalPaa edustava Hugo Gallet, TPS:ssä piipahtanut Anthony Rech ja yli 500 Liiga-ottelua pelannut Charles Bertrand.

Joukkueen kirkkain tähti on Alexandre Texier, joka ihastutti KalPassa muutama vuosi sitten. Texier pelasi päättyneellä seurakaudella Sveitsissä lainasopimuksella NHL:stä.

Antero Mertaranta yllätettiin kesken MM-lähetyksen – "Tuntuu suorastaan hunajaiselta" 2:48

Klo 19.52: C Moren leijonaääni Antero Mertaranta yllätettiin juuri suorassa lähetyksessä kultalevyllä. Vuonna 1999 julkaistu Ihanaa Leijonat, Ihanaa -musiikkikappale on ylittänyt striimauspalveluissa kahden miljoonan kuuntelukerran rajan. A-tyypin kanssa tehty klassikkobiisi voi hyvin. Mertarannalle kultaa jo tässä vaiheessa MM-turnausta.

Leijonien ykköskentän tekemisessä vielä hakemista – Olli Jokinen kertoi korjaavan reseptin 1:06

Klo 19.47: C Moren studiolähetys on käynnissä. Asiantuntijat Olli Jokinen ja Niklas Bäckström arvioivat Leijonien ykköskentän onnistumista turnauksen ensimmäisten pelien perusteella.

– Vähän on ollut vielä hakemista, Jokinen toteaa.

Kaksikko jakaa kuitenkin ymmärrystä Rantanen-Manninen-Hartikainen-kolmikolle. Etenkin NHL-pelaajien sopeutuminen Jalosen pelitapaan ottaa aikansa.

Klo 19.32: Suomi ja Ranska ovat kohdanneet edellisen kerran MM-tasolla neljä vuotta sitten, keväällä 2019. Tuolloin Suomi oli alkulohkossa parempi 3–0. Tätä edellinen välienselvittely päättyi keväällä 2017 historiallisesti, kun Ranska voitti kotikisoissaan Suomen alkulohkossa 5–1. Tuo on ainoa kerta, kun Ranska on Suomen onnistunut kaatamaan MM-tasolla.

Maalikooste: Suomi - Ruotsi 7:02
Leijonat taipui maanantaina Ruotsille. Suomen osuman iski Juho Lammikko. Ratkaisuhetket näet tästä.

Klo 19.27: Leijonat pelasi edellisen kerran maanantaina. Tuolloin trillerimäisessä taistossa Ruotsi oli voittolaukauksilla vahvempi 2–1. Ranska huhki tiistai-iltana Unkaria vastaan, mutta hävisi yllättäen jatkoajalla 3–2. Voitto oli Unkarille vasta historian toinen MM-kisojen korkeimmalla sarjatasolla.

Klo 19.21: Suomen pelaava kokoonpano on täysin samassa muotissa kuin viime ottelussa. Kakkossentterinä turnauksen aloittanut Antti Suomela on edelleen sivussa, vaikka välipäivän harjoitusten perusteella hän oli jo palaamassa rivistöön.

– Ei tuntunut satapinnaiselta vielä oma kunto. Sen takia en pelaa, Suomela selvitti MTV Urheilulle keskiviikkona

Ainoa pieni muutos kokoonpanossa tapahtuu luukulla. Christian Heljanko korvaa Jussi Olkinuoran kakkosvahtina. Tolppien välissä aloittaa jälleen Emil Larmi.