Leijonille shokkihoitoa MM-avauksessa, parjattu USA-nippu tarjoili myrskyvaroituksen – näin ottelu eteni

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue avasi MM-turnauksen tappiolla USA:ta vastaan. Nimettömäksi tuomittu pohjoisamerikkalaisnippu vei pelin lukemin 4–1. MTV Urheilu seurasi ottelun kulkua tässä artikkelissa.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat avasi ottelun väkevästi. Kiekollinen hallinta kulminoitu Teemu Hartikaisen johtomaaliin. "Härski" iski kiekon ylivoimalla verkkoon ajassa 17:07.

Toisessa erässä USA sai koneensa käyntiin. Keskimmäinen periodi oli pohjoisamerikkalaisten näytöstä. Jukka Jalonen haastoi ensimmäisen takaiskun, joka hylättiinkin Suomen kannalta onnistuneesti.

Jenkkiremmin pesukoneen kierrokset kovenivat, eikä tasoitusosumaa enää voitu erän puolivälin jälkeen estää. Cutter Gauthier napautti tyylillä kiekon uuniin 34 minuutin pelin jälkeen.

Heikon kakkoserän jälkeen Leijonien tasonnosto jäi pahasti piippuun päätöserässä. Muutaman kerran väläytelly Kaapo Kakko pääsi erän alussa maalipaikkaan, mutta ei onnistunut.

Ajassa 49:09 USA laittoi kaasun pohjaan. Ensin Drew O`Connor vei joukkueen ensi kertaa johtoon. Sitten Buffalon supertähti Alex Tuch lisäsi Leijonien tuskaa 3–1-kihautuksella. Tuch osui toistamiseen tyhjiin.

Leijonien turnaus jatkuu lauantaina Saksaa vastaan.

Voit katsoa alta, miten ottelu eteni.

SUOMI–USA 1–4 (1-0, 0-1, 0-3)

60 min: Ottelu on päättynyt. Loppulukemat 4–1 USA:lle. Suomen maalin iski Teemu Hartikainen avauserässä. Emil Larmi torjui Leijonien maalilla 34 kertaa. USA:n Casey DeSmith selvisi 23 kopilla. Leijonien turnaus jatkuu lauantai-iltana Saksaa vastaan.

20.min: MAALI! Alex Tuch iskee illan toisen tyhjään maaliin ajassa 59:13. Leijonien MM-kisataival alkaa lähtökohtiin nähden yllätystappiolla, näin voi sanoa, vaikka USA oli ottelussa kiekollisesti pääosin parempi joukkue.

19. min: Larmi jää penkille. Aloitus USA:n päässä. Suomi hakee kavennusta kuudella pelaajalla. Nyt käytetään myös aikalisä.

18.min: Leijonien takaa-ajo on käynnistymässä. Painopiste siirtyy USA:n päähän, mutta armotonta myllyä ei toistaiseksi ole saatu aikaan.

13. min: MAALI! Alex Tuch latoo kiekon verkkoon pelikellon näyttäessä 52:58. Suomen puolustus aukeaa pahasti ja Tuch pääsee lakaisemaan 2-0-hyökkäyksestä kiekon aivan tyhjään maaliin, Larmi on totaalisen voimaton.

10. min: MAALI! USA siirtyy 2–1-johtoon ajassa 49:49. Ylivoiman jälkeen kiekonhallinta jäi pohjoisamerikkalaisille. Drew O`Connor iskee USA:lle osuman aivan maalin lähietäisyydeltä.

10. min: Suomi selvittää alivoiman. USA ottaa liitoa jäähyn jälkeisestä vaihdosta. Pyöritystä Suomen päässä.

7. min: Leijonien Atte Ohtamaa taklaa Samuel Walkeria rajusti keskialueella. Kahden minuutin rangaistus ajassa 46:57. Tilannetta kelattiin videolta todella pitkään isomman jäähyn varalta. Erittäin matalassa peliasennossa oleva Walker loukkaantuu, mutta luistelee omin voimin vaihtoaitioon.

7. min: Suomi paremmalla jalalla kuin toisessa erässä, muutama hyvä paikka USA:n päässä, mutta kiekollinen hallinta isossa kuvassa melko tasainen, kun lähestytään kolmannen erän puoliväliä.

3. min: Kolmas kaksikymppinen käynnissä. Leijonilla kaksi aivan loistavaa maalipaikkaa heti avausvaihdoissa. Mikko Rantanen sutii tyhjistä ohi, samanlainen tilanne Kaapo Kakolla minuuttia myöhemmin.

3. erä

2. erätauko: Leijonat saa ehkä aavistuksen otetta erän parin viimeisen minuutin aikana. Juho Lammikolla hyvä paikka johtomaaliin, mutta tasoissa jatketaan paussille. Tämä oli selkeästi USA:n periodi. Larmilla tässä vaiheessa peräti 27 torjuntaa, kun Casey DeSmith on selvinnyt 18 kopilla.

18. min: Pelin kuva jatkuu samana. Leijonat puolustaa, USA hönkii rajusti päälle. Emil Larmi on kuitenkin hyvässä vedossa. Hyökkäyspeli on Leijonilta  kadoksissa muutamaa Kaapo Kakon väläytystä lukuunottamatta.

14. min: MAALI! USA:n tasoitus on totta ajassa 33:48. Todella upea rannelaukaus hyökkäysalueen aloitustäplältä. Maalintekijänä Cutter Gauthier. Kihautus on pelitapahtumiin nähden varsin ansaittu. Nyt on Suomen oikaistava kurssiaan.

11. min: Nyt on Leijonat pahasti jäässä. Mikko Rantaselle karmea kiekonmenetys omalla alueella, mutta Larmi selvittää USA-hyökkääjän läpiajon. Pohjoisamerikkalaiset haistavat nyt iskun paikan.

9. min: Kammorallia Leijonien alueella. Ote on nyt USA:lla. Suomen kentällinen joutui pelaamaan pitkän vaihtomatkan pesukoneessa todella kuluttavan vaihdon. Paine purkautuu Larmin torjuntaan.

5. min: USA kilauttaa tolppaa 2-1-hyökkäyksestä.

5. min: Juho Lammikkoa ajetaan rajusti vihellyksen jälkeen. Tilanne ei kuitenkaan tuota rangaistuksia. Ottelun "flow" on hieman kadoksissa maalitarkistelun jälkeen kummallakin joukkueella.

Katso Leijonien onnistunut haastotilanne pääkuvan videolta!

2. min: OSUMA HYLÄTÄÄN! Jalosen haasto kannatti. USA:n maali ei kelpaa. Leijonat edelleen johtoasemassa.

2. min: MAALI! USA tasoittaa ottelun ylivoiman jälkihöyryillä. Matt Coronaton laukaus uppoaa ohi Larmin ajassa 21:56. Jukka Jalonen käy maalin jälkeen vielä palaveria tuomariston kanssa ja maali haastetaan. Larmin edustalla USA-pelaajalla on kontakti Leijonat-vahtiin.

1. min: Armian huitomiskakkosta jäljellä yli minuutti. Erä käynnissä.

2. erä

1. erätauko: Pukukoppiin Leijonien johtaessa ottelua lukemin 1–0. Emil Larmille yhdeksän torjuntaa, USA:n maalissa Casey DeSmith nappasi niin ikään yhdeksän kiekkoa, mutta yksi livahti selän taakse.

20. min: Jäähyily jatkuu. Nyt Joel Armialle huitomisrangaistus erän loppuun ajassa 19:26.

17. min: MAALI! Leijonat 1–0-johtoon ajassa 17:07! Teemu "Härski" Hartikainen tinttaa Leijonille turnauksen avausosuman USA:n alivoima-asetelman keskeltä. Syöttäjänä Jere Sallinen ja Sakari Manninen.

16. min: Leijonat ylivoimalle ajassa 15:22! Olli Määttä saa korkeasta mailasta kasvoihinsa. Kakkosylivoiman vuoro aloittaa.

13. min: USA on saanut orkesterinsa paremmin ojennukseen. Laukaukset tässä vaiheessa 7–6 joukkueen hyväksi.

11. min: Leijonat selvittää alivoiman. Vaarallisin paikka syntyy vasta juuri rangaistuksen päätyttyä. Aggressiivisesti kauas maalistaan karkaava Larmi selvittää.

9. min: USA toipuu hieman Suomen napakasta alusta. Teemu Hartikainen ottaa Leijonien ensimmäisen rangaistuksen ajassa 8:18. Syynä koukkaaminen. Alivoimaa tarjolla.

6. min: Leijonien ykkösylivoima paahtoi koko kahden minuutin ajan USA:n alueella, mutta hyvistä paikoista huolimatta osuma jää tekemättä.

4. min: Suomi on ottelun kiekollinen herra ensimmäiset minuutit. Ykkösvitjan toinen vaihto tuottaa heti ylivoiman, kun Mikko Rantasta rikotaan. Leijonilla siis kaksi minuuttia miesylivoimaa.

1. min: OTTELU KÄYNNISSÄ! Tästä se lähtee. Hallitseva maailmanmestari vastaan Yhdysvallat. Sakari Manninen on avausminuutilla läpi, mutta sivallus menee ohi.

Klo 16.15: Kiekko ei aivan vielä tipahda. Avausseremonian täräytti käyntiin Darude, biisivalintana luonnollisesti Sandstorm. Jääkiekkoliiton Harri Nummela piti juuri avauspuheensa. Puheenvuoron piti myös hallitustunnustelijana toimiva Petteri Orpo. Nyt mikrofonin takana on vuorossa IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif.

Klo 16.02: Leijonien puolustupeli ei ollut aivan piikissä valmistavissa EHT-otteluissa. Studiossa Karri Kivi odottaa Leijonilta tasonnostoa peräpäässä.

– Vähän oli tahmeaa valmistavissa peleissä. Se, että miten päästään liikkeelle, kuinka nopeasti pää reagoi tilanteisiin. Siinä oli pientä viivettä, mihin toivotaan parannusta turnauksessa, sanoo Kivi.

Klo 15.42: Uusiiko Suomi maailmanmestaruuden? C Moren asiantuntijakaksikko Olli Jokinen ja Karri Kivi otti heti lähetyksen alkuun kantaa Leijonien koviin menestyspaineisiin. Suomen on uudistuttava. Katso kaksikon ajatukset alta:

Olli Jokinen ja Karri Kivi ottavat heti kärkeen kantaa Leijonien kultapaineisiin 2:04

Klo 15.34: Leijonien viime kevään MM-kultasankari Sakari Manninen analysoi Yhdysvaltojen ehkä hieman nimetöntä MM-ryhmää. Jatkoerämaalillaan Nokia Areenan viime vuonna ilmaan täräyttänyt Manninen on valmiina.

– Nopea ja taitava joukkue, luo maalipaikkoja hyvin nopeasti. Siihen pitää olla valmis, Manninen kommentoi C Moressa.

Klo 15.19: Leijonien tolppien välissä aloittaa tulikuuma Emil Larmi. SHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu maalivahti tekee samalla miesten arvokisadebyyttinsä. Joukkueen kirkkain tähti, Coloradon Mikko Rantanen viilettää ykkösketjun laidalla Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen vierellä.