Leijonat kaivoi työvoiton Saksasta MM-jäällä, Mikko Rantaselta upea show ratkaisumaalissa – näin ottelu eteni

Leijonat kaivoi 4–3-voiton Saksasta MM-kisojen toisessa ottelussaan. Ratkaisumaalin iski Mikko Lehtonen, joka painoi kiekon verkkoon Mikko Rantasen upean yksilösuorituksen jälkeen päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Itävalta to 16.5. klo 17.20. Studio käyntiin jo klo 16.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Leijonat aloitti eiliseen tapaan ottelun väkevästi. Rajulla paineella ovista iskenyt Suomi siirtyi 1–0-johtoon ajassa 9:30, kun Kaapo Kakko pyöri väkkäränä ja tarjoili Joel Armialle vetopaikan.

Saksa oli avauserässä pelillisesti kakkonen, mutta tulos oli erätauolle siirryttäessä silti tasan. Marcel Noebelsin laukaus pomppi 18 minuutin pelin jälkeen Olli Määtän ja Miika Koiviston kautta ohi Jussi Olkinuoran. Ikävä pomppumaali varjosti muuten hyvää avauserää.

Jäähyttömästi avauserän pelannut leijonanippu sortui kurittomuuteen toisella kaksikymppisellä. Juho Lammikon ja Teemu Hartikaisen rangaistukset kestettiin, mutta jälkimmäisen alivoiman päätyttyä Kai Wissmannin viivalaukaus vei Saksan ensi kertaa johtoon ajassa 32:26.

Tässä vaiheessa Leijonien ykkössentteri Sakari Manninen laittoi kaasun pohjaan. Manninen tinttasi Kasperi Kapasen esityöstä todella näyttävän tasoituksen kuutisen minuuttia ennen toisen erän päättymistä. Manninen oli asialla myös alle kaksi minuuttia myöhemmin ylivoimalla, kun keskushyökkääjä sivalsi Mikko Rantasen irtokiekon ohi Saksan maalia vartioineen Dustin Strahlmeierin.

Leijonat ei taaskaan päässyt kuitenkaan johtoasemassa pukukoppiin. Kurittomuus otti roolia erän kolmannen rangaistuksen muodossa, kun Harri Pesonen asteli jäähylle erän päätöshetkillä kampituksesta. Saksa hiljensi Tampereen hallin vain 19 sekuntia ennen erän loppua tasoittamalla ottelun. Maalin iski John-Jason Peterka

Päätöserässä Leijonat oli päättäväinen ja haki voittomaali ahnaasti. Kärsivällisyys palkittiin ajassa 52:45, kun hyvällä pelipäällä ollut Mikko Rantanen teki ensin yksilösuorituksen, jonka jälkeen paluukiekosta Mikko Lehtonen latoi voittomaalin Saksan uuniin.

Jussi Olkinuoralle kertyi ottelussa 10 torjuntaa, Strahlmeierille 21.

Leijonien pistetili auki 4–3-voiton turvin. Turnaus jatkuu Suomen osalta maanantai-iltana, kun vastaan asettuu Ruotsi.

Alla ottelun kulku:

Saksa–Suomi 3–4 (1-1, 2-2, 0-1)

60 min: OTTELU ON PÄÄTTYNYT! Suomi voittaa 4–3-lukemin! Turnauksen avauspisteet melkoisen työvoiton jälkeen. Maalintekijät Leijonilla tänään Manninen kahdesti, Joel Armia ja Mikko Lehtonen kertaalleen.

20. min: 29 sekuntia kellossa. Suomi edelleen turnauksen avausvoitossa kiinni. Aloitus Leijonien hyökkäyspäässä.

19. min: 1:06 jäljellä päätöserää. Leijonat heittää pitkän kiekon. Saksa pelasi jo minuutin verran kuudella, siis ilman maalivahtia. Nyt joukkue ottaa aikalisän.

18. min: Saksa ottaa kiekollista hallintaa jonkin verran, kun takaa-ajo on saatava käyntiin. Peli tiivistyy. Leijonat kestää ja hyökkää kiekon saadessaan kuitenkin vastaan. Nyt ei roiskita.

13. min: MAALI! Mikko Lehtonen iskee Suomen 4–3-johtoon! Mikko Rantanen kikkailee NHL-samettikäsillään ensin itselleen vetopaikan, josta paluukiekko "Bobi" Lehtoselle, joka latoo kiekon ohi Strahlmeierin ajassa 52:45. Rantasen lisäksi syöttöpiste Teemu Hartikaiselle.

12. min: Mikko Lehtosen viivakuti päätyy Strahlmeierin räpylään. Suomi sai hyvän mylläkän aikaiseksi alivoiman jälkeen. Tasatahtiin jatketaan siitä huolimatta edelleen.

11. min: Leijona kestää. Alivoima saatiin puolustettua vaarattomaksi. Mikko Rantanen painaa jälleen etulinjassa pelin Saksan päätyyn jäähyn päätyttyä.

8. min: Jere Sallinen ottaa rangaistuksen. Vihellys tulee hyökkäyspäädyssä nyt luvalla sanoen kevyesti kiinnipitämisestä ajassa 47:30. Alivoima.

5. min: Mikko Rantasen kipparoimana Leijonat painaa hyvän pyörityksen Saksan päädyssä, mutta vaarallisimmat paikat jäävät saamatta. Suomi hakee johtomaalia nyt ärhäkästi.

2. min: Pelipäällä oleva Kaapo Kakko läpiajossa, mutta häirintää on sen verran, ettei osumaa synny.

1. min: Päätöserä käynnissä. Leijonat sai C Moren studiossa tiukkaa palautetta kurittomuudesta. Rangaistuksia ei parane jatkossa ottaa tähän malliin. Leijonat on viime vuosina tunnettu kurinalaisesta tekemisestään. Sen on parannuttava.

3. erä

2. erätauko: Saksan koppimaalin myötä erätauolle siirrytään Leijonien kannalta karvaasti tasalukemissa. Erä oli Leijonilta selkeästi ensimmäistä heikompi.

20. min: MAALI! Saksa punnertaa tasoihin vain 19 sekuntia ennen erän päätöstä ylivoimalla. Buffalon John-Jason Peterka nakkaa lukemat 3–3:een. Jussi Olkinuoralla todella vaikea ilta, kun kolme kiekkoa kymmenestä selän takana.

19. min: Leijonille rangaistus. Kisapassiinsa leiman saanut Harri Pesonen istumaan kampituksesta ajassa 38:23.

Katso Mannisen illan toinen pääkuvan videolta!

16. min: MAALI! Sakari Mannisen reppuselässä on leijonajoukkue! Ylivoimamaalilla Suomi 3–2-johtoon. Manninen lakaisee Mikko Rantasen paluukiekon verkkoon ajassa 35:56!

16. min: Ryhtiliikettä havaittavissa Leijonilta. Saksa joutuu jäähyilemään. Kahden minuutin rangaistus ajassa 35:14. Ylivoimaa tarjolla.

15. min: MAALI! Leijonat tulee tasoihin! Kasperi Kapanen alustaa Sakari Manniselle vetopaikan, eikä ykkössentteri kieltäydy maalinteosta. Raivoisa laukaus Saksan maaliin ajassa 34:09.

13. min: MAALI! Saksa iskee ylivoimamyllyn jälkeen tasakentällisin 2–1-johtomaalin ajassa 12:26. Siniviivalta laukauksen lähettää Kai Wissmann. Heti maalin jälkeen Saksalla on jälleen todella paha paikka mennä jo kahden maalin johtoon.

10. min: Teemu Hartikaiselta kuriton hyökkäyspään rangaistus heti aiemman alivoiman perään ajassa 29:56. "Härski" kampittaa saksalaispelaajan vastustajan maalin takana. Lisää kestettävää.

10. min: Saksan ylivoima oli vaarallinen, mutta Leijonat kestää. Marko Anttila ja Hannes Björninen karkasivat puolittaiseen ylivoimahyökkäykseen alivoiman loppuhetkillä, mutta laukausta ei saada aikaan.

8. min: Juho Lammikko ottaa kiinnipitämisjäähyn. Suomen ensimmäinen rangaistus ajassa 27:37.

8. min: Pelin virtaus aaltoilee jonkin verran päästä päähän. Ainoastaan Leijonat on laukonut kohti maalia toisessa erässä, nyt neljä kertaa. Tampereella aalto kiertää yleisössä. Katsomo on virittynyt.

3. min: Harri Pesonen pääsee kokeilemaan maalintekoa Juho Lammikon väkevän nousun jälkeen. Ei kuitenkaan osumia. Todettakoon tässä yhteydessä myös, että Leijonien tähän otteluun uudelleen muodostettu kakkosketju on ollut ottelun parhaimmistoa nykymuodossaan Kakko-Sallinen-Kapanen.

1. min: Kiekko on jälleen jäässä. Suomi lähtee kakkoserään ykkösviisikon johtamana.

– Pitää olla todella huolellinen. Harmittava ja huolimaton aloitus meiltä ja pomput sisään. Nyt vaan pää kylmänä, apuvalmentaja Ari-Pekka Selin totesi tasoitusmaalista C Morelle ennen toista erää.

2. erä

1. erätauko: Paussille lähdetään tasatilanteessa. Erä oli Leijonien, mutta vain maalit lasketaan. Ikävä takaisku erän loppuun Suomelle. Olkinuoralla neljä torjuntaa, Strahlmeierillä kuusi.

18. min: MAALI! Saksa tulee tasoihin varsinaisella ping pong -maalilla aloitustilanteen jälkeen ajassa 17:45. Maalintekijänä Marcel Noebels, mutta hänen jälkeensä kiekko näyttää osuvan sekä Olli Määttään että Miika Koivistoon.

16. min: Jussi Olkinuoralla toistaiseksi neljä torjuntaa. Strahlmeierillä kuusi koppia. Saksa on joutunut turvautumaan yksinäisiin vastahyökkäyksiin. Peli on hyvin Leijonien näpeissä.

10. min: MAALI! Joel Armia tällää sydämensä kyllyydestä kiekon verkkoon hyökkäysalueen aloituspisteeltä. Maalin alusti kerrassaan loisteliaiden veivien jälkeen Kaapo Kakko! Maalin syntyaika 9:30.

8. min: Saksa kestää Suomen ylivoiman. Kaapo Kakolla loistava paikka, kun Kasperi Kapanen pelaa hyvän tilan turkulaishyökkääjälle. Veto osuu tolppaan. Maaleitta jatketaan, mutta paine on kova Leijonien toimesta.

5. min: Suomelle ylivoimaa. Joel Armia kampitetaan siniviivalla ajassa 4:43. Leijonien väkevä alkuu kulminoituu nyt ylivoimaan.

4. min: Leijonat tulee raivolla ovista ulos. Kaksi ensimmäistä vaihtokierrosta täyttä painetta Saksan päädyssä. Dustin Strahlmeier on joutunut torjumaan jo useampaan kertaan.

1. min: OTTELU ON KÄYNNISSÄ! Kiekko tipahti juuri jääkiekon MM-kisojen A-lohkon toisen kierroksen Saksa–Suomi-ottelun merkiksi. Suomi aloitti ykköskentällä, eli jäällä Manninen, Hartikainen ja Rantanen. Pakkiparina Mikko Lehtonen ja Atte Ohtamaa. Maalissa siis Jussi Olkinuora.

Klo 20.10: Studiossa Karri Kivi ja Tero Lehterä arvioivat, että Saksa sopii Suomelle täydellisesti tähän kohtaan turnausta. Päävalmentaja Jukka Jalonen painottaa tasonnoston tärkeyttä. Vastustajan eilinen ottelu ei jäänyt huomiotta.

– Ruotsin kanssa erittäin tasainen ja tiukka peli. Ruotsihan on erinomainen ryhmä. Se kertoo ihan riittävästi, Jalonen totesi napakasti C Moren haastattelussa.

Klo 20.01: Saksan joukkue koostuu pääosin euroopassa pelaavista pelaajista. Mukana on kuitenkin kolme NHL-vahvistusta, joista kirkkaimpana loistaa puolustaja Moritz Seider. Kaksi kautta Detroitissa kiekkoillut tähtipakki on iskenyt 164 ottelussa 92 pistettä.

Klo 19.51: Saksaa edustavalla Samuel Soramiehellä on myös Suomen kansalaisuus. Hyökkääjä on tänään joukkueen kokoonpanossa merkitty kakkoskentän laitaan. Hän kohtaa ensimmäistä kertaa Suomen MM-tasolla. Voit lukea Soramiehen mietteitä illasta täältä.

Klo 19.46: Sentteriksi hyppäävä Jere Sallinen ei ole aivan vieras mies keskustassa. Sveitsin liigassa Biel-Bennessä sarjan hopeaa pokannut hyökkääjä pelasi tällä kaudella pääosin keskushyökkääjänä.

Klo 19.40: Leijonien kapteeni Marko Anttila otettiin hetki sitten käynnistyneeseen C Moren studioon mukaan jään tasolta. "Mörkö" avasi haastattelussa sitä, miten eilinen karvas tappio käsiteltiin. Vellomaan ei jääty.

– Pitää parantaa. Kaikkia otti päähän. Annetaan palaa vaan ja parannetaan, kapteeni tiivisti.

Klo 19.33: Leijonien isännöimässä A-lohkossa on pelattu tänään jo kaksi ottelua. Aamupäivällä Ranska niisti Itävallasta jatkoaikavoiton 2–1. Alkuillasta Tanska raapi puolestaan Unkarilta täydet pisteet lukemin 3–1. Kazakstan teki omaa historiaansa, kun Norja kaatui ensi kertaa MM-tasolla

Klo 19.28: Leijonien kokoonpano muuttuu illan otteluun. Maalilla Emil Larmin korvaa moninkertainen arvokisavoittaja Jussi Olkinuora. Kakkossentterinä eilen toiminut Antti Suomela on sivussa. Hänet korvaa kolmosketjun laiturina USA:ta vastaan pelannut Jere Sallinen. Sallisen paikan ottaa Harri Pesonen, jonka kisapassi leimattiin tänään.