Venäjä jyräsi Leijonien yli, taululle rumat lukemat – näin EHT-turnauksen päätösottelu eteni

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue päätti Venäjän EHT-turnauksen sunnuntaina. Iltapäivän ottelussa vastaan asettui turnauksen isäntämaa Venäjä. MTV Urheilu seurasi pelin tapahtumia hetki hetkeltä.

Lopputulos, Channel One Cup, Venäjä-Suomi 5-1 (1-0, 2-1, 2-0):

3. erä:

60.00: Summeri soi, Venäjälle voitto murskalukemin 5-1. Suomella oli omat hetkensä, mutta Venäjä oli isossa kuvassa pari potkua edellä. Venäjälle myös turnausvoitto. Suomi oli lopulta kolmas.

59.47 MAALI! Venäjä, 5-1. Andrei Kuzmenko ja jäätävä siirto maalin kattoon. Lähes tennislukemat taululle.

58.27 MAALI! Venäjä, 4-1. Suomelta varsin kelvollista ylivoimaa. Viimeiset yritykset jäivät kuitenkin kehnoiksi. Tämän jälkeen Ruohomaa menettää kiekon ja Karnauhkov pamauttaa kiekon tyhjiin.

56.33 JÄÄHY! Mitä! Venäjälle boxi. No niin. Tulihan se sieltä. Jegor Korshkov istumaan, syynä huitominen. Samalla Suomi ottaa Olkinuoran pois maalilta.

56. min: Venäjä ottaa aikalisän Leijonien pienimuotoisen painostuksen jälkeen.

55. min: Ensin Pesoselle loistotontti. Sen jälkeen kiekko pelataan Sundille, joka tekee näppärän nousun siniviivalta. Viimeistely menee kuitenkin niukasti yli.

51.56 JÄÄHY! Suomelle kaksiminuuttisia kyllä tippuu. Tällä kertaa Junttila boxiin, syynä poikittainen maila.

50. min: Venäjän nelosketjun sentteri Pavel Karnaukhov törmää Leijonien ykkösketjun hyökkääjään Pesoseen, joka hieman loukkaantuu. Jäähy? Ehhei.

47.15 JÄÄHY! Ruohomaalle erikoisempi jäähy: kiekon peittäminen kädellä. Ruohomaa nosti kiekon jäästä kädellään ja heitti sen uudelleen peliin. Sääntörike.

47. min: Venäjä ei ole kuitenkaan vetäytynyt kuoreensa. Olkinuora saanut hommia Suomen maalilla.

43. min: Leijonilla pieni ote päällä. Venäjä puoluestaa kuitenkin tiiviisti keskialueella. Rintaman rikkominen vaikeaa.

Kello 16.09: Kolmas erä käyntiin. Leijonat sai tärkeän kavennuksen, kantaako se kolmanteen erään?

2. erä:

Kello 15.58: ”Tosi vauhdikas peli, Venäjä pelaa tosi hyvin meidän päädyssämme ja meillä on vähän vaikeuksia pitää heidät pois maalipaikoilta. Yritetään saada kiekkoa syvään ja sitä kautta painetta heille”, Leijonien hyökkääjä Julius Nättinen sanoi TV5:lle.

40.00: Toinen erä paketissa. Venäjä piti melkoista karusellia päällä ja Voronkov naulasi kaksi maalia. Pesosen kavennus toi kuitenkin pirskettä Leijonille. Suomi yhä pelissä mukana.

40. min: Leijonat saanut otetta kavennuksen jälkeen. Pari selvää jäähyäkin jäänyt viheltämättä. Kavennus toi joka tapauksessa selvää piristystä sinipaitojen tekemiseen.

36.26 MAALI! Suomi, 3-1. Venäjältä karmiva harhasyöttö ja Leijonat pääsee kahdella nollaa vastaan -hyökkäykseen. Pesonen hakee omaa ratkaisua ja upottaa kiekon Samonovin haarojen välistä sisään.

36. min: Venäjältä usean minuutin mittainen pyöritysjakso Suomen päädyssä. Leijonien yritykset puolestaan jäävät kaukokudeiksi.

33. min: Venäjä pyörittää karusellia ja Suomi helisemässä. Vaikeaa on nyt sinipaidoilla.

30. min: Voronkovilla hattutemppu jo lähellä. Ak Bars Kazanin hyökkääjä on ollut melkoinen murheenkryyni Suomelle tänään.

28.23 MAALI! Venäjä, 3-0. Taas sama mies asialla. Voronkov pääsee yrittämään kahteen otteeseen maalintekoa. Ensimmäisen Olkinuora pysäyttää, mutta ripari uppoaa sisään.

26. min: Tyrväisen johtamalta ketjulta pitkä hyökkäys Venäjän päädyssä. Kiekko pyörii kuitenkin kulmissa, Venäjä puolustaa tiiviisti keskustaa.

24. min: Suomen ykkösketju murtautuu Venäjän alueelle. Ensin Ilomäki yrittää ja lopulta Pesonen tuikkaa kiekon Venäjän maalivahdin Samonovin haarojen välistä sisään. Venäjä haastoi tilanteen ja yllätys, yllätys, osuma hylättiin. Tuomarit näkivät tilanteessa maalivahdin häiritsemisen. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen käy kuumana. Aiheesta. Hyvin kyseenalainen päätös.

23.13 MAALI! Venäjä, 2-0. Leijonilla ensin aihiota Venäjän päädyssä. Suunta kääntyy ja ylivoimahyökkäyksessä Mamin petaa paikan takatolpalle Dmitri Voronkoville. Siellä on.

22. min: Leijonat ei meinaa saada koneita käyntiin. Venäjä puolustaa hyvin keskialueella ja Suomen avaukset menevät jatkuvasti harakoille.

Kello 15.19: Toinen erä liikkeelle. Saako Leijonat otetta? Vai onko Venäjä punakonemaisen hyvä?

1. erä:

20.00: Avauserä paketissa. Venäjä 1–0-johdossa Shipatshevin maalin myötä. Turnauksen isäntämaa oli niin vaarallinen kuin ennakolta osasi odottaa. Leijonilla vaikeuksia omassa päässä, mutta samalla sinipaidat pystyivät luomaan muutamia hyviä tontteja Venäjän maalille.

Torjunnat:

Samonov, Venäjä: 9
Olkinuora, Suomi: 10

17. min: Venäjä isossa kuvassa niskan päällä. Taito näkyy. Suomen puolustusta on sahattu melkoisilla poikittaissyötöillä. 2–0 oli jo lähellä, kun Venäjän kakkosketjun laiturille Jegor Korshkoville pelattiin avopaikka takatolpalle. Korshkov ei kuitenkaan osu kiekkoon.

15. min: Leijonien ykkösketju murtautuu kikkailujen kautta Venäjän maalille. Puolustaja Sundille loistopaikka tasoittaa ottelu. Viimeistely seinille.

13.06 MAALI! Venäjä, 1-0. Valkopaidoilta pitkä pyöritys Suomen päädyssä. Leijonille oli tulossa jäähy, kun Shipatshovin viisikko lyö karusellin päälle. Puolustaja Jakovlev rakentelee Shipatshovin kanssa tonttia ja Shipatshov napauttaa Venäjän johtoon. Jakovlevin loistavan levityssyötön jälkeen Olkinuora täysin voimaton Leijonien maalilla.

11. min: Turnauksessa varsin hyvän kuvan itsestään jättänyt Ruohomaa rakentelee tonttia Venäjän päädyssä. Puolustajan Salon maila kuitenkin katkeaa ratkaisevalla hetkellä. 0–0 taululla.

9. min: Leijonien yhden terävän ja pitkän vaihdon jälkeen ote kääntynyt taas Venäjälle. Olkinuora on kuitenkin aloittanut hyvin varmasti ja rauhallisesti Suomen maalilla.

7. min: Turunen–Leino–Paajanen-ketju luo ensimmäisen pitkän pyörityksen Venäjän päädyssä. Turuselle myös loistopaikka viedä Suomi johtoon. Venäjän vahti Samonov kestää.

5. min: Leijonilla isoja vaikeuksia pelin avaamisen kanssa. Venäjä tullut ahneesti päälle. Olkinuora joutunut jo monta kertaa tositoimiin.

3. min: Olkinuoralta akrobaattinen torjunta Leijonien maalilla. Venäjä hieman niskan päällä avaushetkillä.

Kello 14.31: Kiekko jäässä. Channel One Cupin päätösottelu käynnissä.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 14.30: Kansallislaulut kuultu. Peli valmiina käynnistymään. Moskovassa useampi tuhat katsojaa paikalla, eli pelaajille tarjotaan nyt tunnelmaa lehtereiltä.

Kello 14.26: Keneltä sitten voi odottaa lisää? Julius Nättiseltä ja Juuso Puustiselta.

Sveitsissä hurjaan tahtiin maaleja paukuttava Nättinen ei ole saanut parasta irti turnauksen aikana. Puustisella puolestaan maalihanat ovat yhtä tukossa, kovasta yrityksestä huolimatta.

Kello 14.23: Venäjän EHT-turnauksessa Leijonien parhaimmistoon ovat kuuluneet Mikael Ruohomaa ja Oliwer Kaski. Ruohomaa on järjestellyt lukuisia paikkoja kahdessa aiemmassa ottelussa. Kaski on ollut puolestaan näkyvä lenkki muun muassa ylivoiman puolella.

Myös Juhani Tyrväisen johtama kolmosketju väläytteli Tshekki-ottelussa. Lauantaina se laitettiin uuteen uskoon, kun Otto Paajanen korvasi Tyrväisen. Nyt Julius Junttila, Tyrväinen ja Jere Karjalainen ovat taas yhdessä.

Kello 14.17: Toisin kuin Leijonien aiemmissa otteluissa, tällä kertaa katsomossa on yleisöä. Moskovan jääpalatsissa on kuitenkin omat koronarajoitukset ja hallia ei täytetä täyden kapasiteetin mukaan.

Kello 14.14: Venäjä aloitti turnauksen voittomaalikilpailuvoitolla, kun se kaatoi Ruotsin 4–3. Lauantaina Venäjä kaatoi puolestaan Tshekin 4–1.

Tämän päivän aiemmassa ottelussa Tshekki oli Ruotsia parempi lukemin 4–1.

Ennen päätösottelua Venäjä on Channel One Cupin kärjessä viidellä pisteellä. Ruotsi on toisena (4), Suomi kolmantena (3) ja Tshekki neljätenä (3).

Kello 14.09: Venäjän nimekkäin tähti on ykkösketjun sentteri Vadim Shipatshov, joka on nähty useissa MM-kisoissa. Mukana on myös useita NHL:ssä vierailleita pelaajia kuten Kirill Martshenko ja Jegor Jakovlev.