Mainos

MTV:n liveseuranta – Niinistö esitti Putinille huolensa Itämeren tilanteesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut tänään Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö otti Putinin vastaan kesäasunnollaan Naantalin Kultarannassa.

MTV Uutisten Venäjän erikoistoimittaja Mirja Sipinen seurasi paikanpäällä tapahtumia.


Vierailun aikataulut uusiksi

Putinin on tiedotettu saapuvan lentokoneella Turun lentokentälle kello 14.30, mutta kone laskeutui lopulta noin kello 15:20.

Kentältä edetään Kultarantaan, missä Niinistö vastaanottaa Putinin. Tämän jälkeen presidentit pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden medialle. Alkuperäiseen aikatauluun, jossa tapaaminen olisi kello 15 ja tiedotustilaisuus 16.45 ei ehditä.

Vierailu päättyy yhteiseen illalliseen. Putin poistunee Suomesta jo saman päivän aikana.

19:38 Liveseuranta päättyy.

18:45 Niinistö aloitti tiedotustilaisuuden seuraavalla puheenvuorollaan:

"Kiitoksia ja hyvää iltapäivää kaikille. Olemme käyneet varsin mielenkiintoiset ja hyvät keskustelut. Asioiden määrää kuvastaa se, että tulemme vielä jatkamaan illallisen aikana.

Olemme pääosin keskustelleet kansainvälisistä kysymyksistä ja halusin tuoda sellaisen ongelman esiin, että me elämme tavallaan kierteessä, josta ulospääsy on aika vaikea, sekä Ukrainassa että keskinäisen luottamuksen puutteessa Itämeren ympäristössä.

Ukrainassa käydään nyt tiivistä keskustelua Minskin sopimuksen täyttämisestä kahdessa kokonaisuudessa: toisaalta turvallisuuspaketin, toisaalta poliittisen paketin puitteissa.

Ja ongelmana on ollut se, että kumpikaan paketti ei etene, ennen kuin toinen on edennyt, ja näin valitsee nollatilanteen kierre.

Nyt ymmärsin, että tulitauon pitämiseksi on varsin perusteltuja ja toivon mukaan onnistuvia pyrkimyksiä. (Nyökkäsi Putinin suuntaan) Ja siitä voitaisiin sitten ehkä käydä askel kerrallaan kummassakin kokonaisuudessa etenemään.

Mitä tarkoitin sitten tällä Itämeren alueella? Me olemme hyvin tietoisia siitä, että Baltian maissa, muuallakin, tunnetaan pelkoa Venäjää kohtaan. Ja toisaalta Venäjällä tunnetaan Nato suurena uhkana. Jottei tällainen kierre jatkuisi, avainsanaksi muodostuu luottamus ja se, että kyetään tekemään edes pieniä askelia toiseen suuntaan, luottamuksen palauttamisen suuntaan.

Tällainen pieni askel voisi olla vahingon välttämisen tie ja siinä tarkoituksessa olen ottanut esiin tämän paljon puhutun lentämisen ilman transpondereita. Olemme tulleet tietämään, että siinä saattaa olla suuri vahingon vaara myöskin. Ja olen ehdottanut, että pyrittäisiin Itämeren alueella sopimaan yhteisesti, että transponderit otetaan käyttöön alueen lennoilla.

Meillä on myöskin kahdenkeskeisiä asioita. Eräs niistä liittyy Krasnoi Borin jätevarantoon, joka on myrkyllinen. Se tietysti vaikuttaa kaikkiin Itämeren asukkaisiin, se riski.

Pohdimme vielä illallisen aikana, johon myöskin ympäristöministerimme osallistuvat, käytännön tietä tässä eteenpäin. Suomessahan Ekokem-yhtiö on ollut selvittämässä tätä asiaa ja olen ymmärtänyt että Fortum, joka on ostanut Ekokemin, on kiinnostunut jatkamaan yhteistyötä.

Illallisen aikana keskustelemme myöskin taloussuhteistamme. Nehän ovat kärsineet. Kansainvälinen suhdanne on todennäköisesti pääsyy siihen. Huolimatta rajoitteista niiden ulkopuolella on tilaa kyllä pyrkiä tasapainottamaan tuota kansainvälisen suhdanteen tuottamaa kuoppaa.

Haluan vielä kiittää presidentti Putinia erittäin mielenkiintoisesta ja avoimesta keskustelusta."

18:35 Tervetuloa tiedotustilaisuuteen, ilmoitti virkamies ja päästi presidentti Niinistön ääneen.

18:32 Tiedotustilaisuus on alkamassa, twiittaa Tasavallan Presidentin kanslia.

18:25 Niinistö ja Putin ovat keskustelleet jo yli kaksi tuntia.

18:23 Keskustelut jatkuvat vielä, tiedottaa Tasavallan Presidentin kanslia Twitterissä. Voit katsoa twiitin myös täältä.

18:21 MTV Uutiset lähettää Putinin ja Niinistön tiedotustilaisuuden suorana täällä.

18:17 Teltalla näkyy liikehdintää, kun suuri joukko pukumiehiä saapui paikalle. Putinia ei vielä näy.

17:51 Tiedotustilaisuus ei ole vieläkään alkanut. Tasavallan presidentin kanslian viimeisin arvio oli, että presidentit aloittavat tiedottamisen noin kello 17:45, mutta tähän ei olla ehditty. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan nyt yli tunti myöhässä.

17:24 Presidenttejä odotellaan yhä, twiittaa ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikö päällikkö Ville Cantell. Voit katsoa twiitin myös täältä.

17:07 Toimittajat, mukaanlukien MTV Uutisten Mirja Sipinen, odottavat tiedotustilaisuuden alkua teltassa. Ylen mukaan tiedottaminen alkaa noin puoli kuudelta.

16:37 Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö ovat aloittaneet keskustelunsa Naantalissa, kertoo uutistoimisto STT. Aluksi presidentti Putin totesi ilokseen, että Kultarannassa ei mikään ole muuttunut. Putin piti tätä hyvänä, koska hän ihasteli kesäisessä auringossa kylpevää Kultarantaa kauniiksi ja hienoksi paikaksi.

Niinistö vastasi Putinille, että vaikka mikään ei ole Kultarannassa muuttunut, maailmalla valitettavasti on kylmä eikä suunta ole välttämättä hyvään suuntaan.

– Siksi on tärkeää, että me pääsisimme hyvissä asioissa maailmalla eteenpäin ja teillä on siinä merkittävä osa, Niinistö sanoi.

Putin totesi, että valtionpäämiehillä on paljon puhuttavaa maailman ja Euroopan tapahtumien vuoksi. Putin totesi niin ikään, että presidentit aikovat keskustella kahdenvälisistä suhteista ja sanoi olevansa erittäin iloinen saamastaan tapaamismahdollisuudesta.

16:30 MTV Uutisten toimittaja Sipinen kuvaa vierailua Suomeen poikkeuksellisesti ainakin sen takia, että Putin on tiettävästi käynyt tänä vuonna vasta kerran EU-maassa, kun hän vieraili keväällä Kreikassa.

Sipisen mukaan nyt presidentit ovat siirtyneet sisälle ja toimittajat odottelevat tiedotustilaisuuden alkua. Alkamisajankohta on hyvin epävarma.

– Kaikki ulkoministeriön virkamiehet ovat minullekin sanoneet, että täsmällistä aikaa ei voi tietää, sillä se on kiinni Putinista.

Paikalla on suomalaistoimittajien lisäksi 50–60 toimittajaa Venäjältä.

16:29 Myös tasavallan presidentin kanslian twitter-tili julkaisi kuvia presidenttien tapaamisesta.

16:19 Presidentit kättelivät toisensa hyväntuulisina. Kättelystä twiittasi ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikö päällikkö Ville Cantell. Voit katsoa twiitin myös täältä.

16:16 Näin ennakoi MTV:n toimittaja Mirja Sipinen kommentissaan parhaillaan käytävien keskusteluiden teemoja ja kansainvälistä tunnelmaa.

16:11 Sipinen kuvailee presidenttien tapaamisen turvatoimia mittaviksi.

– Helikopterit lentävät ilmassa, sekä merkittyjä että merkitsemättömiä poliisiautoja on joka paikassa.

Sipisen mukaan Putinin hieman alle tunnin myöhästyminen on oikeastaan maltillinen, sillä paljon pahempiakin viivästyksiä on nähty. 

16:09 STT:n päätoimittaja twiittasi kuvan presidenttien tapaamisesta.

16:06 Putin on saapunut Kultarantaan ja tavannut presidentti Niinistön. Tästä jatketaan kahdenkeskeisillä keskusteluilla, joiden päätteeksi on lyhyt tiedotustilaisuus medialle noin kello viiden aikaan.

16:01 Uutistoimisto STT:n mukaan Putinin autosaattue on nyt Kultarannan pihalla.

15:53 Sauli Niinistö vastaanottaa pian Vladimir Putinin Kultarannassa, twiittaa tasavallan presidentin kanslia.

14:49 Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell kertoo lentoasemalla käyvän jo kova kuhina, kun toimittajat odottavat Putinia. Seuraavaksi kuvausmahdollisuus Putinin kättelystä. Voit katsoa twiitin myös täältä.

 

15:42 Naantalissa on ollut Putinia vastustavia mielenosoituksia.

0:44

15:41 Tämän jälkeen Putin suuntaa Kultarantaan, missä hän tapaa presidentti Sauli Niinistön.

15:22 Putinin lentokone on laskeutunut Turun lentokentälle, kertoo MTV Uutisten toimittaja Sipinen. Alkuperäisestä ajasta myöhästyttiin hieman alle tunti.

15:18 Poliisi ojensi auttavan kätensä toimittajille, jotka odottelevat presidenttien Putin ja Niinistö tapaamista Kultarannassa, kertoo uutistoimisto STT. Median työskentelyteltan vieressä olevissa wc-tiloissa ei ollut peiliä, joten poliisi tuli hätiin ja kiinnitti bajamajojen vieressä olevaan aitaan autojen alustan tarkastamiseen tarkoitetun varrellisen peilin. 

15:17 Putinin lentokone lähestyy Turkua, ohittanut jo Salon.

15:12 Naantalin Kultarannassa paikalla myös Vapaa Venäjä -järjestön organisoima Putinin vastainen Puxit-mielenosoitus. Voit katsoa twiitin myös täältä.

15:09 MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen kertoo odottavansa Putinin konetta kiitoradan vieressä. Kone on tämänhetkisten tietojen mukaan 45 minuuttia myöhässä, eli uusi saapumisaika olisi noin 15:15.

15:01 "Kultarannan pressiteltassa on tunnelmaa", twiittaa Tasavallan presidentin kanslia kuvan kera. Voit katsoa twiitin myös täältä.

14:56 Aiemman aikataulun mukaan Putinin odotettiin saapuvan Suomeen noin kello 14:30, mutta hänen koneensa ei ole vielä laskeutunut. On odotettavissa, että päivän muista aikatauluista jäädään myös jälkeen.

14:42 Turussa myydään tänään Putin-karkkeja Putinin vierailun kunniaksi, uutisoi Turun Sanomat. Hedelmäkarkin etiketissä on tekstiä sekä suomen että venäjän kielellä. Etupuolella lukee "Putin - Turun kaveri" ja takana "Tervetuloa Turkuun".

14:36 Uutistoimisto STT:n mukaan toistasataa toimittajaa ja kuvaajaa odottaa Venäjän ja Suomen presidenttien tapaamista Naantalin Kultarannassa. Toimittajista noin puolet on Venäjältä. Presidenttien on määrä aloittaa myöhemmin iltapäivällä keskustelut. Presidentti Vladimir Putinia odotetaan saapuvaksi Kultarantaan piakkoin.  

14:26 Tasavallan Presidentin kanslia tiedottaa, että presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus järjestetään tänään klo 16:45.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.