Max Verstappen kruunasi huikean kautensa, Valtteri Bottaksella painajaismainen kisa – näin Abu Dhabin GP eteni

Tulosruutu: Max Verstappen voitti kauden päätöskisan Abu Dhabissa

Red Bullin Max Verstappen otti kauden 19. voittonsa, kun hän ajoi ykkösenä maaliin sunnuntain Abu Dhabin GP:ssä. Kisan lopulla nähtiin melkoista kikkailua, kun Ferrarin Charles Leclerc yritti saada Red Bullin Sergio Pérezin Mercedeksen George Russellin edelle. Alfa Romeon Valtteri Bottaksen osalta kilpailu oli melkoista rämpimistä.

Max Verstappen lähti kisaan paalupaikalta. Ferrarin Charles Leclerc haastoi hänet tosissaan ensimmäisten mutkien yhteydessä. Vielä ensimmäisen vedon aikana Leclerc oli iskuetäisyyden päässä Verstappenista.

Muuten varsin rauhallisesti edennyt kisa sai väriä 12 kierrosta ennen loppua, kun Red Bullin Sergio Pérez osui McLarenin Lando Norrisin kanssa yhteen. Pérez sai tilanteesta viiden sekunnin aikarangaistuksen.

Tästä lähti käyntiin melkoinen kissa ja hiiri -leikki. Kauden viimeisessä kisassa isoimmat panokset kohdistuivat siihen, että pystyykö Ferrari kuromaan Mercedeksen neljän pisteen kaulan kiinni ja nousemaan valmistajien taulukossa toiseksi. 

Leclerc teki tätä ajatellen taktisen tempun, kun hän päästi Red Bull -kuski Pérezin edelleen toiseksi viimeisellä kierroksella. Leclerc yritti pedata sitä, että Pérez olisi voinut tehdä viiden sekunnin kaulan Mercedeksen George Russelliin, jotta Ferrari olisi noussut valmistajien taulukossa saksalaistallin edelle.

Pérez ei kuitenkaan pystynyt repimään riittävää eroa, minkä myötä Russell oli Verstappenin ja Leclercin takana lopputuloksissa kolmas. Mercedes pysyi Ferrarin edellä, kun Russell ja yhdeksänneksi tullut Lewis Hamilton toivat tallille riittävät pisteet.

Alfa Romeon Valtteri Bottas ajoi kisan läpi yhden pysähdyksen taktiikalla. Se ei toiminut alkuunkaan. Suomalainen nousi kilpailun alkuvaiheilla, varikkopysähdysten yhteydessä parhaimmillaan kuudenneksi. Tuoreimmilla renkailla ajaneet kuskit pääsivät kuitenkin helposti suomalaisen edelle.

Bottas oli maalissa vasta 19:s. Alfa Romeon surkea kausi sai kuvainnollisen päätöksen.

Red Bullin Max Verstappen voitti kuljettajien maailmanmestaruuden ylivertaisella erolla ennen tallikaveriaan Sergio Péreziä. Verstappen keräsi tällä kaudella kasaan 575 pistettä, mikä on uusi ennätys. Pérezillä pisteitä kertyi 285. Mercedeksen Lewis Hamilton oli kuljettajien taulukossa kolmas (234).

Tallien puolella Red Bull oli ykkönen (860), Mercedes toinen (409) ja Ferrari kolmas (406).

Abu Dhabin GP:n lopputulokset:

 1. Verstappen Red Bull  1.27.02,624 26
 2. Leclerc    Ferrari       +17,993 18
 3. Russell    Mercedes      +20,328 15
 4. Pérez      Red Bull      +21,453 12
 5. Norris     McLaren       +24,284 10
 6. Piastri    McLaren       +31,487  8
 7. Alonso     Aston Martin  +39,512  6
 8. Tsunoda    AlphaTauri    +43,088  4
 9. Hamilton   Mercedes      +44,424  2
 10. Stroll    Aston Martin  +55,632  1
 --------------------------------------
 19. Bottas    Alfa Romeo    +1 kierros

Seuranta, F1, Abu Dhabin GP:

Lopputulokset:
1. Verstappen
2. Leclerc +17,9
3. Russell +20,3
4. Pérez +21,4
5. Norris +24,2
--------------
19. Bottas +1L

Maali: Max Verstappen ottaa kauden 19. voittonsa. Sergio Pérez tulee maaliin toisena, mutta viiden sekunnin aikarangaistus tiputtaa hänet lopulta sijalle neljä. Charles Leclerc on toinen ja George Russell kolmas. Alfa Romeon suomalaiskuskille Valtteri Bottakselle Abu Dhabin GP ei tarjonnut yhtään mitään. Todellinen painajaiskisa. Suomalainen maaliin sijalla 19.

Kierros 57/58: Verstappenista tulee ensimmäinen kuski F1-historiassa, joka on johtanut kisoja 1000 kierroksen ajan. Leclerc päästää Pérezin edelleen, pelaten peliä niin, että Pérez saa revittyä viiden sekunnin eron Russelliin nähden. Leclerc pelaa täten tallipeliä Ferrarin hyväksi.

Kierros 56/58: Ferrarin Sainz tulee sisään täyttämään rengassäännön. Espanjalainen tipahtaa sijalle 15.

Kierros 54/58: Red Bullin Pérez nousee Russellin edelle ja on nyt kolmantena. Toki, Pérezillä on viiden sekunnin aikarangaistus kummittelemassa.

Kierros 52/58: Varikkoriketutkinnoissa kyse on siitä, että tallien mekaanikkojen varusteet eivät ole olleet oikealla tavalla kiinni. Melkoinen soppa.

Kierros 51/58: Muun muassa Verstappenia tutkitaan nyt varikkopysähdysrikkeestä. Jaha, jaha. Bottas tipahtaa yhden sijan alaspäin, kun Williamsin Sargeant ehtii edelle.

Pérezille viiden sekunnin aikarangaistus Norris-tilanteesta.

Kierros 49/58: Kisan tuomaristo tutkii Pérezin ja Norrisin tilannetta.

Kierros 48/58: "Hän vain törmäsi minuun", Norris ihmettelee talille. "Hän vain käänsi kylkeeni", Pérez sanoo omassa talliradiossaan. Pérez pääsee kuitenkin lopulta Norrisin edelle.

Kierros 47/58: Norris ja Pérez osuvat yhteen mutkaan jarruttaessa. Oho, oho. Hässäkkää. Hamilton poimii Sainzin ja nousee sijalle yhdeksän.

Kierros 45/58: Verstappen valittaa, että auto ikään kuin puskee alaspäin vaihtaessa. Alonso haastaa tuoreimmilla renkailla Sainzia. Tuomaristo ilmoittaa, että Hamiltonin mahdollinen varikkorike tutkitaan kilpailun jälkeen.

Kierros 44/58: Hamiltonin "varikkopysähdysrike" tuomariston tutkinnassa. Mitä ikinä se tarkemmin meinaakaan.

Kierros 44/58: Verstappen kärjestä sisään. Hollantilainen palaa radalle kärkipaikalle. Ero Leclerciin viisi sekuntia.

Kierros 43/58: Pérez toisen kerran sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Tämä takaa sen, että meksikolainen saa ison rengashyödyn kisan loppuvaiheille. 

Kierros 42/58: Sainz kyselee, että miten heidän kisansa etenee? Espanjalaisen kisainsinööri vastaa, että "yritämme mennä mahdollisimman pitkälle, odotamme turva-autoa".

Kierros 41/58: Russell kysyy, että miten Hamiltonilla menee. Talli vastaa, että "hyvin, hän ajaa omaa kisaansa". Russell ärähtää perään, että "mitä v***a tuo nyt meinaa, miten meillä menee MM-taistelun kannalta?" Tulisuutta!

Kierros 39/58: Hamilton valittaa, että Alonso jarrutti yllättäen hänen edessään. Alonso haki sitä, että Hamilton olisi ollut hänen edellään niin sanotulla DRS-viivalla eli pisteessä, missä mitataan se, saako takana oleva kuljettaja takasiiven auki seuraavalle suoralle.

Kierros 38/58: No nyt Bottas poimii yhden sijan, kun tallikaveri Zhou tulee sisään. Alonso valittaa, että heillä on "ylivoimaisesti hitain auto suorilla". Kiperää tekstiä. Alonso käy taistelua Hamiltonia vastaan.

Kierros 38/58: Bottas yhä varikkopysähdysten yhteydessä sijalla 19. Suomalaisen vauhti ei mitenkään huimaa keskikovan seoksen pyörillä.

Kierros 37/58: "Voitte ottaa Pérezin ennen minua sisään", Verstappen ilmoittaa.

Kierros 36/58: Mercedes pelaa hienosti tilanteen, kun Russell saa takasiiven auki edellä ajavan Strollin avulla. Sitten Leclerc ja Hamilton sisään.

Kierros 35/58: Norrisin edeltä Russell sisään. Russell ehti kysellä talliradiossa, että eikö yhden pysähdyksen taktiikkaa saataisi toimimaan. Talli viestittää, että jäljellä on vielä 24 kierrosta. Russell pitää juuri ja juuri Norrisin takanaan.

Kierros 34/58: McLarenin Norris sisään. Uudet kovan seoksen pyörät alle.

Kierros 33/58: Lisää pysähdyksiä keskijoukossa. Rengaskuluma on ollut odotettua suurempaa. Moni turvautuu kahden pysähdyksen taktiikkaan.

Kierros 30/58: Nyt Bottas tulee sisään. Suomalainen tipahtaa koko joukon toiseksi viimeiseksi (19:s). Keskikovan seoksen pyörät alle.

Kierros 29/58: Red Bullin Pérez pääsee Piastrin edelle. Meksikolainen nyt viidentenä.

Kierros 29/58: Nyt puolestaan Ferrarin Sainz Bottaksen edelle. Sainz kävi siis jo varikolla. Bottas roikkuu yhä kisan alun kovilla renkailla radalla.

Kierros 28/58: Kärjessä Verstappenilla vajaan kuuden sekunnin kaula Ferrarin Charles Leclerciin nähden. Russell puolentoista sekunnin päässä Leclercistä. Norris jäänyt hieman Mercedeksen brittikuskista. Ero vajaat kolme sekuntia.

Kierros 27/58: Kovasti on nyt Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff äänessä. Wolff viestittää Hamiltonille, että tämä on nopein auto radalla juuri nyt.

Kierros 26/58: Gasly poimii Bottaksen, joka tipahtaa sijalle 14. Melkoinen alamäki menossa suomalaisella.

Kierros 25/58: "Miksi olemme niin v***n hitaita?" Gasly ihmettelee. Talli raportoi, että autoon tuli vaurioita, kun Hamilton osui häneen.

Kierros 25/58: Bottas tippuu, tippuu, tippuu ja tippuu. Suomalainen nyt sijalla 13. Hän on ainut, joka ei ole käynyt varikolla.

Kierros 24/58: Nyt puolestaan Sainz tekee pysähdyksen. Espanjalaiselle uudet kovan seoksen renkaat alle. Sainz tippuu sijalle 16.

Kierros 23/58: Kärjestä Tsunoda ja Stroll sisään. Tsunoda tipahtaa sijalle 11. ja Stroll sijalle 14.

Kierros 23/58: Bottasta ohitellaan vasemmalta ja oikealta. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff tsemppaa Hamiltonia: "Olet toiseksi nopein auto radalla". Vastauseksi: "Kiitos Toto".

Kierros 21/58: Verstappen ohittaa helposti Strollin ja nousee toiseksi. Pérez poimii Bottaksen, joka on nyt 11:s.

Kierros 21/58: Ferrarin sisällä Sainz päästää Leclercin edelleen. Leclerc nyt neljäntenä ja Sainz viidentenä.

Kierros 20/58: Bottas tippuu nyt koko ajan alaspäin. Piastri ja Alonso suomalaisen edelle. Kärjessä Tsunoda on vetänyt jo 20 kierroksen stintin keskikovan seoksen rekailla. 

Kierros 19/58: Verstappen poimii Sainzin ja nousee kolmanneksi. McLarenin Norris nousee puolestaan Bottaksen edelle.

Kierros 18/58: Lisää varikkopysähdyksiä. Leclerc, Pérez ja Gasly sisään. Verstappen pitää Leclercin takanaan. Bottas, joka ei ole vielä pysähtynyt, on nyt seitsemäntenä.

Kierros 17/58: Verstappen kärjestä sisään. Hollantilainen palaa radalle juuri Alfa Romeon Bottaksen eteen. Verstappenilla nyt kovan seoksen renkaat allaan.

Kierros 16/58: Mercedeksen Hamilton osuu Alpinen Gaslyyn, kun tämä tekee lukkojarrutuksen. "Vaurioita", Hamilton raportoi ja tulee sisään. Britin etusiipeä ei kuitenkaan vaihdeta.

Kierros 15/58: McLarenin Norrisin pysähdys pieleen ja Mercedeksen Russell ehtii varikolla hänen edelleen.

Kierros 15/58: Nyt puolestaan Norris sisään. Toinen McLaren-kuski Piastri vaikeuksissa Aston Martinin Alonsoa vastaan.

Kierros 14/58: Lisää pysähdyksiä. McLarenin Piastri, Haasin Hülkenberg ja Alfa Romeon Zhou sisään.

Kierros 12/58: Red Bullin Pérez ohittaa Gaslyn ja nousee kahdeksanneksi. Alonso kärkikympistä sisään. Espanjalaiselle kovan seoksen renkaat alle.

Kierros 11/58: Piastria kehutaan, että hän tekee hyvää työtä puolustaessaan Russellia vastaan. Heti sen jälkeen Piastri lukitsee renkaansa ja Russell pääsee edelle.

Kierros 10/58: Kärjessä Verstappen ei ole pystynyt repimään sen enempää eroa Ferrarin Leclerciin nähden. Päinvastoin. Leclerc on tullut jopa lähemmäs. Ero alle 1,5 sekuntia.

Kierros 10/58: Red Bullin Pérez jahaa edellä ajavaa Gaslyä. Russell käy uudelleen Piastrin rinnalla toisen pitkän suoran päässä. Piastri pitää kuitenkin nelospaikan hallussaan.

Kierros 7/58: Mercedeksen Russell hakee ohitusta pitkien suorien jälkeen McLarenin Norrisista. Ricciardolle raportoidaan, että kuljettajan visiiristä irrotettava repäisykalvo on saattanut jäädä jarruihin jumiin. Ricciardo sisään. Bottas nyt sijalla 15.

Kierros 6/58: Haasin Kevin Magnussen pysähtyy jo kierroksella kuusi. Tanskalaiselle lukkojarrutus ja renkaisiin tasainen kohta eli flat spot. Magnussenilla nyt kovan seoksen renkaat allaan.

Kierros 5/58: Ferrarin Sainz nousi lähdön ja ensimmäisten kierrosten yhteydessä kolme sijaa ylöspäin (16. -> 13.). Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas on AlphaTaurin Daniel Ricciardon takana sijalla 16.

Kierros 3/58: Red Bullin Pérez poimii Hamiltonin ja nousee yhdeksänneksi. McLarenin keskinäiset sijoitukset vaihtuvat, kun Norris nousee Piastrin edelle kolmanneksi.

Kierros 2/58: Verstappen repii heti puolentoista sekunnin eron Leclerciin, jonka takana McLarenit ovat aivan imussa kiinni. 

Lähtö: Ferrarin Charles Leclerc saa mainion lähdön ja monacolainen haastaa oikein kunnolla Verstappenia kärkipaikasta. Verstappen pitää kuitenkin ykkössijan hallussaan. McLarenin Lando Norris nousi nopeasti neljänneksi. Alfa Romeon Valtteri Bottas onnistui varsin mukavasti lähdössä, kun suomalainen kipusi kaksi sijaa ylemmäs (18. -> 16.).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 15.00: Lämmittelykierros käynnissä. Lähdön alla on muisteltu AlphaTaurin tallipäällikkö Franz Tostia, joka vetäytyy eläkkeelle tämän päivän kisan jälkeen.

Tämän päivän kisa jää historiaan myös sillä, että Alfa Romeon ja Sauberin yhteinen taival tulee päätökseen. Valtteri Bottas ja Guanyu Zhou ajavat ensi kaudella pelkän Sauber-nimen alla.

Kello 14.58: Valtaosa kuskeista nojaa lähdössä keskikovan seoksen renkaisiin. Aston Martinin Lance Strollilla, Ferrarin Carlos Sainzilla ja Alfa Romeon Valtteri Bottaksella kovan seoksen renkaat kisan alkuvaiheilla.

Kello 14.56: Tämän päivän osakilpailussa ajetaan 58 kierrosta. Radan pituus 5,281 kilometriä ja kisan yhteismitta 306,183 km. Ilman lämpötila Abu Dhabissa lähdön alla: +27 ja radan +34.

Kello 14.54: Max Verstappen on hallinnut Abu Dhabin GP:tä viime vuosien aikana. Verstappen voitti niin vuonna 2020, 2021 ja 2022. Valtteri Bottas voitti kauden päätöskisan vuonna 2017. Kimi Räikkönen oli puolestaan ykkönen vuonna 2012. Tuo kisa jäi mieleen Jäämiehen ikonisesta letkautuksesta "leave me alone, i know what i'm doing."

Kello 14.50: Kuljettajien taulukossa kolmen kärki on jo tiedossa. Verstappen on ykkönen, Sergio Pérez on toinen ja Lewis Hamilton on kolmas. Kovin kisa käydään nelossijasta Carlos Sainzin, Fernando Alonson ja Lando Norrisin välillä.

Kuljettajien TOP 6:

SijaKuskiTalliPisteet
1.Max VerstappenRed Bull549
2.Sergio PérezRed Bull273
3.Lewis HamiltonMercedes232
4.Carlos SainzFerrari200
5.Fernando AlonsoAston Martin200
6.Lando NorrisMcLaren195

Tallien puolella Mercedes ja Ferrari käyvät kovaa kisaa valmistajien MM-sarjan kakkospaikasta. Ero ennen viimeistä kisaa? Vain neljä pistettä.

Valmistajien TOP 5:

SijaTalliPisteet
1.Red Bull822
2.Mercedes392
3.Ferrari388
4.McLaren284
5.Aston Martin273

Kello 14.44: F1-kausi huipentuu tänään sunnuntaina Abu Dhabissa. Mistä mennyt F1-vuosi on jäänyt mieleen? Red Bullin ylivoimasta. Max Verstappen on ottanut jo 18 voittoa, mikä on uusi yhden kauden ennätys. Hollantilainen on kerännyt kasaan peräti 549 pistettä. F1:n kuljettajien mestaruus ratkesi jo varhaisessa vaiheessa. 

Kello 14.40: Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko koki, että Hamiltonin leiri lähestyi hyvin tosissaan energiajuomayhtiön tallia. Marko kertoi, että Hamilton esitti Max Verstappeniin liittyvän vaatimuksen uteluiden yhteydessä.

Kello 14.38: F1-maailmassa on kuohunut tämän viikonlopun yhteydessä, kiitos Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin, joka teki kovan paljastuksen lajin seitsenkertaisesta maailmanmestarista Lewis Hamiltonista. Hornerin mukaan Hamilton oli kiinnostunut vaihtamaan Red Bullin puolelle. Horner paljasti myös, että Hamilton kävi vakavahenkisiä keskusteluja Ferrarin kanssa.

Kello 14.35: Alfa Romeon Valtteri Bottas jäi lauantain aika-ajossa takajoukkoihin, kun hän oli vasta 18:s. Bottaksen mukaan hän ei saanut kunnolla lämpöä eturenkaisiinsa ennen nopealle kierrokselle lähtöä. "Ei suorituskyky tällä radalla mitenkään päätä huimaa", Bottas myönsi Viaplayllä.

Kello 14.30: McLarenin Oscar Piastri oli tutkinnassa aika-ajon jälkeen, kun hän oli Pierre Gaslyn edessä Alpine-kuskin nopean vedon yhteydessä. Piastri ei kuitenkaan saanut rangaistusta tempustaan. Näin ollen hän piti kolmannen paikan hallussaan.

Tämän päivän lähtöjärjestys näyttää tältä:

Kello 14.27: Paluu lauantain aika-ajon tapahtumiin. Ferrarin Carlos Sainzin jääminen ensimmäiseen osioon oli kaikista suurin yllätys. Max Verstappen paalulle, Charles Leclerc toisessa ruudussa ja Valtteri Bottas huomattavasti taaempana.

Kello 14.24: Tervetuloa F1:n Abu Dhabin GP:n liveseurannan pariin. Iltapäivän kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 15. Ennen tätä perkauksessa ovat lähtökohdat kauden päättävään osakilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat