Max Verstappen täysin ylivertaiseen voittoon, Valtteri Bottaksella kammokisa – näin Espanjan GP eteni

Tulosruutu: Max Verstappen voittoon Barcelonassa, Valtteri Bottaksella vaikeaa

Red Bullin Max Verstappen ajoi ylivertaisella tavalla Espanjan GP:n voittoon. Verstappen hallitsi kisaa alusta loppuun asti, jättäen muut yli 20 sekunnin päähän. Mercedekset onnistuivat loistavasti, kun Lewis Hamilton oli toinen ja George Russell kolmas. Alfa Romeon Valtteri Bottas epäonnistui pahemman kerran.

Verstappen joutui koville kisan ensimmäisessä mutkassa, kun Ferrarin Carlos Sainz nousi jo hänen rinnalleen. Hollantilainen onnistui pitämään kärkipaikan hallussaan, eikä hän luopunut siitä enää missään vaiheessa.

Mercedes väläytteli vauhtiaan, kun Lewis Hamilton nousi toiseksi ja George Russell kolmanneksi. Russell lähti kilpailuun vasta ruudusta 12.

Red Bullin Sergio Pérez oli kisassa neljäs. 

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli vaikeuksissa kilpailun alkuhetkistä lähtien. Suomalainen oli maalissa vasta 19:s.

Verstappen johtaa nyt MM-sarjaa 53 pisteen erolla ennen Péreziä. Tallien taulukossa Mercedes nousi nyt toiseksi ohi Aston Martinin.

Seuranta, F1, Espanjan GP:

Tulokset:

1. Verstappen
2. Hamilton +24,0
3. Russell +32,3
4. Pérez +35,8
5. Sainz +45,6
------------------
19. Bottas +1 kierros

Maali: MM-sarjan johtaja Max Verstappen nappaa jo kauden viidennen voittonsa. Mercedekset onnistuvat mainiolla tavalla, kun Lewis Hamilton on toinen ja George Russell kolmas. Russellin lisäksi myös Red Bullin Sergio Pérez onnistui tekemään hienoa nousua. Pérez oli lopulta neljäs. Alfa Romeon Valtteri Bottas mateli maaliin sijalla 19.

Kierros 66/66: Viimeinen kierros käynnissä. Verstappen ajamassa ylivoimaiseen voittoon, Mersuille tulossa, ei jättipotti, mutta loistopotti Barcelonasta.

Kierros 62/66: Verstappen kyselee radiossa, että mikä hänen nopein kierrosaikansa on. Ja 1.16,330. Tsunodalle viiden sekunnin aikarangaistus Zhou-tilanteesta. Se on kohtalokas, sillä tuon rangaistuksen myötä japanilainen tippuu pistesijojen ulkopuolelle.

Kierros 59/66: Viimeisten pistesijojen kohdalla vielä kova kisa käynnissä. Verstappenille kolmas varoitus ja mustavalkoinen lippu, eli seuraavasta ratarajojen rikkomisesta tipahtaa aikarangaistus.

Alfa Romeon Bottaksella kammottavan surkea kisa käynnissä. Bottas on koko joukon viimeisenä, 3,3 sekunnin päässä Williamsin Sargeantista.

Kierros 56/66: Kovin kisa käydään nyt sijojen 8.-12. välillä. Zhou hakee ohitusta Tsunodasta, joka ajattaa Zhoun ulos radalta.

Kierros 53/66: Pérez poimii Sainzin ja nousee neljänneksi. Meksikolainen on kirinyt hienosti kärkinelikkoon epäonnistuneen aika-ajon jälkeen (11. -> 4.).

Kierros 53/66: Myös kärkimies Verstappen varikolle. Pehmeän seoksen pyörät hollantilaiselle.

Kierros 52/66: Kaksi Mersua taas kärkikolmikossa. Alonsolta näyttävä ohitus Oconista, joka yrittää oikein kunnolla peitellä espanjalaista.

Kierros 51/66: Hamilton sisään. Samoin Perez. Molemmille pehmeän seoksen pyörät alle.

Kierros 50/66: Alonso poimii nyt puolestaan AlphaTaurin Tsunodan. Alonso kahdeksas.

Kierros 49/66: Alonso ohittaa Zhoun ja nousee yhdeksänneksi. Russell nakuttaa pehmeän seoksen renkailla kovia kierrosaikoja. Ero edellä olevaan Pereziin on 11 sekuntia.

Kierros 47/66: Verstappenille toinen varoitus ratarajojen rikkomisesta. Kaksi vielä ja hollantilaiselle tärähtää viiden sekunnin aikarangaistus.

Kierros 46/66: Russell sisään. Pehmeän seoksen pyörät alle.

Kierros 45/66: Alonso viidenneltä sjialta sisään. Kovan seoksen pyörät alle. Espanjalainen putoaa kymmenenneksi. 

Kierros 43/66: Vaikea kisa myös Leclercillä käynnissä. Kärkimies Verstappen ohittaa hänet kierroksella.

Kierros 42/66: Ferrarilta tuplapysähdys. Sainz palaa radalle sijalle kuusi. Leclerc tipahtaa sijalle 14.

Kierros 40/66: Bottas onnistuu pitelemään Magnussenia tovin ajan takanaan. Magnussen pääsee kuitenkin suomalaisen ohitse. Ja Bottas varikolle. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Bottas koko joukon viimeisenä.

Kierros 39/66: "Bottaksella outo viikonloppu taas käynnissä", ex-F1-kuski Jolyon Palmer ihmettelee. Bottas pitelee nyt Haasin Kevin Magnussenia takanaan. Suomalaisen vauhti on kuitenkin umpisurkeaa. Tallikaveri Zhou on edellä, vaikka kiinalaiskuski pysähtyi jo toisen kerran.

Kierros 37/66: Kärjessä Verstappen on repinyt 15 sekunnin eron Hamiltoniin. Bottas sijalla 16, tallikaverinsa Zhoun takana.

Kierros 35/66: Russellilta komea ohitus ja nyt kaksi Mersua kärkikolmikossa. Stroll samalla sisään.

Kierros 32/66: "Onko kukaan muu raportoinut säästä? Ehkä se on vain minun hikeäni!" Russell heittää talliradiossa. Ei, vettä ei näy ainakaan vielä radalla.

Kierros 31/66: Pérez tekee nousua varikkopysähdyksen jälkeen. Alonso jää helposti jalkoihin ja Pérez nyt kahdeksas.

Kierros 29/66: Hamilton ohittaa Sainzin ja nousee toiseksi. Russell poimii puolestaan Strollin. Vahva kisa menossa Mersuilla.

Kierros 28/66: "Vettä mutkassa viisi", Russell raportoi. Samalla Pérez pysähtyy ja tipahtaa sijalle yhdeksän.

Kierros 27/66: Kärkimies Verstappen pysähtyy. Kovan seoksen renkaat käyttöön. Verstappen todennäköisesti yhden pysähdyksen taktiikalla tänään.

Kierros 26/66: Russell myös varikolle. Samat keskikovan seoksen renkaat alle kuin Hamiltonilla. Russell palaa radalle sjialle kuusi.

Kierros 25/66: Hamilton vihdoin varikolle. Keskikovan seoksen renkaat alle. Britti tipahtaa sijalle viisi.

Kierros 23/66: Loistokisa menossa Barcelonan uudistetulla radalla. Ohituksia tulee jatkuvalla syötöllä. Keskijoukossa hurja mittelö käynnissä. Kärjessä tilanne yhä sama.

Kierros 21/66: Russell kyselee talliltaan, että voivatko he nojata yhden pysähdyksen taktiikkaan. "Renkaat ovat kunnossa, kierrosaika vain paranee". Mercedekset eivät ole vielä pysähtyneet.

Kierros 19/66: Kärjessä enää neljä kuskia jäljellä, jotka nojaavat softeihin: Hamilton, Russell, Alonso ja Gasly.

Kierros 18/66: Leclercille yllättäen pehmeän seoksen pyörät alle. Monacolainen palaa varikolta Bottaksen taakse sijalle 18.

Kierros 16/66: Sainz käy varikolla ja ottaa käyttöönsä keskikovan seoksen renkaat. Sainz ihmettelee valintaa: "miksi?" Moni muu on nojaa nyt kovan seoksen renkaisiin.

Kierros 16/66: Bottaksen surkea kisa saa jatkoa. Suomalainen tipahtaa jo sijalle 19.

Kierros 14/66: Joukon hännillä kunnon taistelu käynnissä varikkopysähdysten yhteydessä. Zhou, Hülkenberg ja Tsunoda käyvät loistotaistelua.

Kierros 11/66: Varikkoruletti käynnissä. Russell ohittaa puolestaan Oconin ja nousee jo viidenneksi.

Kierros 9/66: Red Bullin Pérez tekee nousua sijalta 11. Pérez poimii Alfa Romeon Zhoun edestään ja nousee kahdeksanneksi.

Mercedeksen Russell välttää rangaistuksen ensimmäisen kierroksen tapahtumista.

Kierros 8/66: Hamiltonilta komea ohitus ykkösmutkassa Strollista. Hamilton nyt kolmantena.

Kierros 7/66: Russell ohittaa kotikisaa ajavan Alonson ja nousee kuudenneksi. Kärjessä Verstappen on repinyt kolmen sekunnin eron Sainziin.

Kierros 6/66: Bottas varikolle. Suomalaiselle kovan seoksen renkaat alle. Sija 19, takana vain McLarenin Norris.

Kierros 4/66: Bottas on Williamsin Albonin takana. Leclerc pääsi toisesta Williamsista ohitse. Leclerc hengittää nyt Bottaksen niskaan.

Kisan tuomaristo tutkii puolestaan Mercedeksen Russellia, joka ajautui avausmutkissa radan ulkopuolelle. Russell onnistui kuitenkin nousemaan peräti seitsemänneksi, eli viisi sijaa ylemmäs.

Kierros 2/66: Aston Martinin Stroll pystyi parantelemaan asemiaan ensimmäisen kierroksen aikana. Stroll nousi peräti kolmanneksi. Ferrarin Leclerc ei meinaa päästä Williamsin Sargeantista ohitse.

Lähtö: Sainz haastaa heti Verstappenin, joka pystyy pitämään kärkipaikan hallussaan. Norris osuu Hamiltoniin ja nuori brittii joutuu tulemaan varikolle. Bottas menettää sijoja, suomalainen nyt 17:s.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.00: Lämmittelykierros käynnissä. Sää on pilvinen, vesisateesta ei olla saatu vielä merkkejä.

Kello 15.59: Red Bull -kuskit Verstappen ja Pérez lähtevät keskikovan seoksen renkailla kisaan. Ferrarin Leclercillä kovimman seoksen kumit alla. Muut nojaavat softiin eli pehmeään seokseen.

Kello 15.55: Max Verstappen voitti viime vuonna Espanjan GP:n. Sergio Pérez oli toinen ja Mercedeksen George Russell oli kolmas.

Suomalaisista Mika Häkkinen voitti Espanjan GP:n kolmesti putkeen vuosituhannen vaihteessa (19982000). Kimi Räikkönen oli Barcelonassa ykkönen vuosina 2005 ja 2008.

Kello 15.50: Oma jännityselementti tulee säästä. Tällä hetkellä Barcelona kylpee auringonpaisteen parissa (+23 ilman lämpötila), mutta horisontissa näkyy erittäin tummia pilviä. Vaihtelevat olosuhteet ovat värittäneet koko viikonloppua.

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner väläytteli, että jotkut kuljettajat saattavat hakea jopa kolmen pysähdyksen taktiikkaa, mikäli kisa ajetaan kuivalla kelillä.

Kello 15.45: Tämän päivän kisassa ajetaan 66 kierrosta. Barcelonan rataa muokattiin tälle vuodelle, kun vanha hidasteosuus jäi historiaan. Nyt radan loppuosa ajetaan lähes kaasu pohjassa läpi. Muutoksen myötä kierrosajat ovat muuttuneet merkittävästi aiemmasta.

Kello 15.40: Viime ja toissa kauden mestari Verstappen johtaa myös nyt kuljettajien MM-sarjaa. Verstappen repäisi Monacon GP:n voitolla 39 pisteen kaulan tallikaveriinsa Sergio Péreziin.

Valmistajien puolella Aston Martin ja Mercedes käyvät tällä hetkellä kovaa kisaa kakkospaikasta.

Kuljettajien TOP 5:

SijaKuljettajaTalliPisteet
1.Max VerstappenRed Bull144
2.Sergio PérezRed Bull105
3.Fernando AlonsoAston Martin93
4.Lewis HamiltonMercedes69
5.George RussellMercedes50
14.Valtteri BottasAlfa Romeo4

Valmistajien TOP 5:

SijaTalliPisteet
1.Red Bull249
2.Aston Martin120
3.Mercedes119
4.Ferrari90
5.Alpine35

Kello 15.36: McLarenilla hässäkkää lähdön alla. Mekaanikot häärivät Lando Norrisin auton ympärillä. Jonkinlainen jousitusongelma kyseessä. Norris lähtee kisaan ruudusta kolme.

Kello 15.35: Alfa Romeon suomalaiskuski Valtteri Bottas valitteli pidon puutetta lauantain aika-ajon jälkeen. Bottas ei myöskään ymmärtänyt, mistä hänen tallikaverinsa Guanyu Zhou repi vauhtia niin, että hän ylsi toiseen osioon.

Kello 15.30: Espanjan GP:n lähtöjärjestys näyttää tältä (linkki järjestykseen löytyy myös tästä):

Alpinen Pierre Gasly tipahti kahden rangaistuksen myötä kymmenenteen ruutuun. Ferrarin Charles Leclerc ja Williamsin Logan Sargeant lähtevät kisaan varikkosuoralta.

Kello 15.25: Paluu vielä lauantain aika-ajon tapahtumiin. Verstappen paineli maisemaan, hänen takanaan nähtiin isoja yllätyksiä.

Kello 15.19: Tervetuloa F1:n Espanjan GP:n liveseurannan pariin. Kisa käynnistyy kello 16. Ennen tätä luvassa vielä lähtökohtien purkua ja kurkkaus muun muassa kuljettajien ja valmistajien pistetilanteeseen kuuden ajetun osakilpailun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat